Vydejte se po řece života Vladimíra Kořena

Vydejte se po řece života Vladimíra Kořena

Tisk

reka-zazraku200Nakladatelství Kazda vydalo v květnu knihu Řeka zázraků od známé osobnosti v podobě Vladimíra Kořena. Jaký je prostřednictvím řádků?

 

 

 Postavu Vladimíra Kořena samozřejmě znám, viděla jsem několik dílů Zázraků přírody a také vím, že byl starostou. Vždy na mě působil jako sympaťák, a proto jsem byla zvědavá, jaká bude jeho kniha a co se o něm dozvím.

A proč se vlastně pustil do psaní knihy? Uvádí, že k tomu vedly tři věci. Za prvé jeho žena, která několik let přitahovala celou rodinu k nakladatelství Kazda, za druhé pohled na současný stav přírody, která se stává spoutanější, chudší a hladovější, což je vidět v oblasti řek a dále čas, který se mu podařilo vyšetřit v jinak přeplněném programu.

Kniha má podtitul Povídky psané zralou rukou čerstvého padesátníka a kromě doslovu a předmluvy Maroše Kramára v ní čtenáři najdou celkem 12 vyprávění. Podle mě se ne vždy jedná o povídky, ale ve výsledku je jedno, jak je to označeno a nehraje se na to. Vladimír Kořen texty různě protkává a propojuje – přidává do nich vzpomínky, střídá pohledy do minulosti například se zážitky ze Zázraků přírody a podobně. Není to však vůbec na škodu a nijak jsem se v tom neztrácela.

Při čtení jsem dostala nálož emocí a musím říct, že to stálo opravdu za to. Autor si mě získal hned úvodním příběhem nazvaným Cígo z plezíru o jeho prarodičích, u kterého jsem se často usmívala, ale ani se neubránila slzám. Občas jsem byla napjatá, jak něco dopadne, hodně jsem se smála u kapitoly Vlašák v akvárku o jedné škole v přírodě, moc mě bavilo číst si o Bílém jelenovi a životě Vladimíra a jeho ženy v malé vesnici a byla jsem překvapená, co vše jim osud přichystal a jak se s tím dokázali poprat.

Řeku zázraků můžete vyhrát v naší soutěži: Získejte knihu oblíbeného moderátora

Původně jsem moc nevěděla, co mám od knihy očekávat a trochu jsem se bála, jestli nebude buď moc osobní nebo naopak zaměřená na konkrétní místa v přírodě, která mi nic neřeknou. Nic z toho se však nestalo, čtení mě chytlo a dozvěděla jsem se při něm spoustu věcí jak o samotném Vladimíru Kořenovi, tak také o přírodě. Bavilo mě číst o rybách a představovat si, jaké musely být chvíle u vody a podobně. Občas je v knize zmiňován Bohumil Hrabal nebo Ota Pavel a já si říkám, že kdyby klasická nebo povinná literatura byla taková, měla by mnohem více příznivců!

Vladimír Kořen je český moderátor, popularizátor vědy a životního prostředí, bývalý starosta Říčan, učitel a nyní také spisovatel. Narodil se roku 1973 v Teplicích, studoval teplické gymnázium a následně žurnalistiku na Karlově univerzitě. Dlouhodobě působil jako redaktor České Televize. Znát ho můžete zejména ze zábavného pořadu Zázraky přírody, který uváděl společně s Marošem Kramárem. Kromě toho byl také autorem a moderátorem televizního pořadu Planeta věda a podílel se také na pořadu Živé srdce Evropy. Za svou popularizaci vědy a životního prostředí mu byla udělena cena Česká hlava, která je českou obdobou Nobelovy ceny. V letech 2010 až 2020 působil jako starosta města Říčan. Z funkce odstoupil poté, co odmítl podepsat nevýhodné smlouvy na prodej městských bytů. Od roku 2021 působí jako učitel druhého stupně na ZŠ u Říčanského lesa. Učí zde zeměpis, přírodovědu, fyziku, výpočetní techniku, dějepis a občanskou výchovu. Žije v Říčanech společně se svou manželkou Martinou a čtyřmi dětmi.

reka-zazraku
Řeka zázraků
Povídky psané zralou rukou čerstvého padesátníka
Autor: Vladimír Kořen
Žánr: skutečné příběhy
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2024
Počet stran: 272
Hodnocení: 88 %

https://www.knihykazda.cz/reka-zazraku/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ANNA KRYVENKO: Cíl mého natáčení byl splněn ve chvíli, kdy jsem do filmu dostala záběry tváří vojáků okupačních armád

MUS perex rDokumentární film Můj neznámý vojín je režijním debutem Anny Kryvenko, Ukrajinky, která ve svých 23 letech odjela studovat do Prahy a žije v ní dodnes. Domů, na Ukrajinu, se pravidelně vrací. Při jedné z takových návštěv narazila Anna na fotoalbu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V pasti pohlaví – průřez do světa odpovědí na strukturální znevýhodnění, kterým musí ženy ve společnosti neustále čelit

V pasti pohlaví„Přijali jsme za samozřejmé, že ženy mohou volit, v politice jsou však stále podezřelé – kdo se asi doma stará o jejich děti? Mužů se na takové věci neptáme. Podobně ženám nikdo nebrání zastávat jakoukoliv pozici – pokud se do ní ovše...


Literatura

Kouzelná Paříž – Obchůdek s knihami

kouzelna pariz obchudek s knihami200V srpnu vyšel první díl ze série Kouzelná Paříž, je jím Obchůdek s knihami od americké autorky Rebeccy Raisin. Pokud milujete město na Seině, patříte mezi beznadějné romantičky a knihy patří k vaš...

Divadlo

Na road-movie? Jedině se slušným člověkem!

slusny-clovek200Jízda životem, i tak bychom mohli nazvat novou inscenaci Švandova divadla. Martina Krátká napsala a zrežírovala novou hru pro smíchovské divadlo na motivy novely Karla Čapka Obyčejný život. Nachystejte si jízdenky, revizor vašeho ž...

Film

Underwold se vrací ke svým kořenům

underwold200Při zmínce o akčních filmových sériích o upírech se mi ihned vybaví dva názvy. Tím prvním je samozřejmě Blade s nepřekonatelným Wesley Snipesem a druhým jednoznačně Underworld (fanoušci Stmívání prominou). Právě druhý jmenovaný se dočkal v po...