Festival Setkání Stretnutie začíná. Co si nenechat ujít?

Festival Setkání Stretnutie začíná. Co si nenechat ujít?

Tisk

setkani stretnutie 200Od úterý 14. května až do soboty 18. května ve Zlíně nabídnou výběr toho nejlepšího, co v poslední době nabízí česko-slovenská divadelní scéna, a to v rámci 28. ročníku festivalu Setkání Stretnutie.

 

 

Patronem 28. ročníku je Miroslav Noga, který říká: „Česko-slovenský festival v Zlíne je o našom krásnom divadelnom Setkání Stretnutí bez pomlčky a bez prekladu. Užime si ho.“

Pojďte se podívat, na co vyrazíme my a co bychom vám doporučili.

Kdo si nechce nechat ujít slavnostní zahájení, měl by vyrazit na představení Filip od slovenského Divadla Jána Palárika v Trnave, které se bude konat v úterý 14. května ve velkém sále zlínského Městského divadla. Inscenace je vzpomínkou na tvorbu a život Jaroslava Filipa, slovenského hudebníka, zpěváka a skladatele, dlouholetého spolupracovníka Juliusa Satinského a Milana Lasicy.

Ve středu od 15:30 se na zlínské Malé scéně odehraje (R)Evoluce v podání Národního divadla Brno. Já a věřím, že i další Zlíňáci se mohou těšit na známé tváře v podobě Kateřiny Liďákové, Hany Briešťanské nebo Tomáše Davida. Představení má přinést odpovědi na to, jak naše životy ovlivňuje umělá inteligence a jestli nestojíme na prahu digitálního diktátorství. Vývoj a důsledky technologického pokroku dovádí do nejzazších extrémů a vtipným a zároveň kritickým způsobem ukazuje nebezpečí digitální diktatury a to, jak málo v ní záleží na jednotlivci.

Další Brňáci, tentokrát ti z Městského divadla Brno se předvedou také ve středu od 18 hodin v inscenaci Bílá Voda. Román od Kateřiny Tučkové i inscenace se strhujícím dějem jsou inspirovány skutečnými událostmi, kniha zpřítomňuje nejen opomíjenou kapitolu totalitního bezpráví, ale otevírá i otázku nerovného postavení žen v církvi a vlastně i v celé společnosti.

Přečtěte si naši recenzi knihy: Bílá Voda si zaslouží být knihou roku

Velmi žádanou hrou se ukázala Žena filmového kritika od Divadla pod Palmovkou, konkrétně od Tomáše Dianišky. Ve vyprodaném Studiu Z se divadelní verze populárního blogu a následně knihy odehraje ve čtvrteční odpoledne. „Být dnes ženou, manželkou a matkou po třicítce je někdy samo osobě dost náročné. A když jste k tomu ještě ženou filmového kritika, může se vám snadno stát, že se vaše představy normality, klidu a štěstí posunou úplně jinam, než kde je mají obyčejní lidé…,“ píše se v anotaci tohoto představení.

setkani stretnutie zena

Kromě divadla se moc těším na páteční koncert skupiny Franc Alpa. V té vystupuje mimo dalších šikovných hudebníků také zlínský herec Marek Příkazký. Sami se označují jako cabaret-punkovou kapelu hrající k tanci a pohledu, aneb lidový nátěr k masážím a do koupele.

setkani stretnutie franc alpa

V sobotní odpoledne se odehraje Liška B. v podání Moravského divadla Olomouc. Náš redaktor Robert Rohál o představení ve své recenzi napsal: „V případě Lišky B. oceňuji nevšední divadelní invenci, talent režiséra a interpretační celistvost a kázeň. Proto na divadelních prknech mohou mít i Těsnohlídkovy bajky vždycky něco do sebe – ideu a přesah, ale také sílu vášně, kterou publikum ocení.“ Lehce komického faráře zde hraje Zdeněk Julina, který dříve patřil mezi stálice zlínského souboru.

Večer pak stojí za zmínku EGBDF (Kdo se naladí na správnou notu), což je mimořádný projekt Městského divadla Zlín a Filharmonie Bohuslava Martinů. “Velmi si vážím nabídky nastudovat a dirigovat tento mimořádný projekt, na kterém se podílí dvě významné kulturní instituce města Zlína. Se zlínskou filharmonií vystupuji pravidelně více jak 15 let, s činoherním souborem MDZ budu mít čest spolupracovat vůbec poprvé. Kombinace orchestru a činoherního divadla slibuje vzácné propojení. Při přípravách tohoto ojedinělého hudebního dramatu je důležitá intenzivní spolupráce s panem režisérem, herci i orchestrem, jehož členové zastávají jednu z hlavních postav příběhu. I když se jako dirigent často setkávám s žánrovými přesahy, toto propojení bude pro mě nové a neprobádané,” dodává k tomu v článku dirigent Jakub Klecker.

Těšíme se na Setkání Stretnutie s vámi!

Více informací a kompletní program: https://divadlozlin.cz/srdcovky/festival-setkani-stretnutie/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Dačice

dacice 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Festival Lávka River Stage plave po Vltavě!

lavka river stage provazochodkyneV úterý 31. srpna proběhla vyprodaná premiéra festivalu Lávka River Stage, kterou sledovali z bezprostřední blízkosti návštěvníci klubu Lávka i stovky turistů přímo z Karlova mostu!<...


Literatura

Město plné oken aneb když střela může přijít odkudkoliv...

mesto plne oken 200V nakladatelství Kalibr vyšel první díl ze série s „geniálním, zábavným a totálně nesnesitelným vyšetřovatelem“ od Roberta Pobiho s názvem Město plné oken.

...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Financování filmu jako aspekt kulturní politiky

financovani filmu perexPetra Bilíka, profesně spjatého s olomouckou univerzitou, si vybavíme hlavně jako autora cenné monografie Ladislava Helga, jednoho z „prokletých“ tvůrců ze 60. let, jenž se po letech zákazů už nikdy nevrátil k aktivní...