Zahradničení na zdi

Pro pěstování můžete využít i zeď: rostliny ji zkrášlí, a přitom zaberou minimum obývacího prostoru. Místo nahé zdi si můžete dopřát zeď zelenou, kvetoucí, nebo dokonce plodící.

Zahradničení na zdi

Foto: Shutterstock

Ovocná stěna

Sklízet ze zdi jablka či hrušky? I to je možné. Ovocný strom tvarovaný do takzvané palmety roste u zdi „naplacato“. Kromě opory byste měli zvolit správný řez v mladém věku a promyšleně vyvazovat nové větve, dokud jsou ohebné. Palmet existuje několik typů – stačí se pro jednu z nich rozhodnout, zvolit příhodnou odrůdu jabloně či hrušně (obvykle se osvědčí ty, které plodí na kratších větvích) a postupovat podle metodiky pro daný typ – vyplatí se vybavit se literaturou s příslušnými nákresy.

Tip: Pokud se vám zdá tvarování do palmety příliš složité, vězte, že i popínavé rostliny, které se po treláži vyšplhají samy a nemusí se tvarovat, mohou plodit chutné ovoce. Například kiwi či akébie. A samozřejmě i vinná réva, která však už jisté tvarovací zásahy potřebuje, pakliže si přejete prvotřídní hrozny.

Půvab sezónní proměny

Přejete si zeď pokrýt zelení, avšak na podzim podpořit barevnou krásu zahrady, typickou pro toto výjimečné období? Existují i opadavé popínavky, které směle pokryjí celou zeď. Rychle rostoucí přísavníky jsou v létě sytě zelené a na podzim předvádějí přitažlivou barvoměnu. Poté listy opadají a odhalí jemnou grafiku kmínků a větévek. A těšit se můžete i na svěží zeleň jarních lístků. Navíc v létě kvetou a na podzim mají černé plody, které ptáci přímo milují. Přísavník trojcípý (Parthenocissus tricuspidata) se pomocí přísavných destiček přichytí jakékoli zdi. Přísavník trojcípý (P. quinquefolia) využívá úponky – potřebuje výstupky, třeba hrubé omítky, kterých se zachytí, nebo oporu v podobě latěk, drátů či vlasců.

Zahradničení na zdi

Foto: Shutterstock

Královna treláží

Kdo umí proměnit zeď v romantickou kulisu? Přece růže, jejíž popínavé odrůdy nabízejí úžasné služby. Vybírat můžete odrůdy různých výšek, barev a vůní květů, s kvetením opakovaným… Pokud jim poskytnete kvalitní, na humus bohatou, propustnou půdu a trochu přihnojení, odmění se vrchovatě. Předem však musíte přichystat oporu – nemá se nacházet těsně u zdi, ponechejte mezi růží a treláží pár cm rozestup. Využít můžete dřevo, kov, dráty. Výhony je třeba k opoře vyvazovat. A pozor na zbytečný řez – většinu popínavých růží stačí jen s citem zmlazovat, jinak se o květy připravíte.

Živé obrazy

Pokud do nich „vysadíte“ epifyty, výsledek bude přirozený a rostliny spokojené. Ani v přírodě nepotřebují kotvit v půdě, bydlí na stromech a mají „ve výbavě“ vzdušné kořeny. Živí se tím, co zachytí ve vzduchu. V pralese to stačí, v našich podmínkách už jim musíte dopřát pečlivé rosení. Druhá možnost? Občas je namočte do vody a zavěste zpět. Jednou za pár týdnů navíc přidejte do vody špetku hnojiva. Většina epifytů pochází z tropů či subtropů a v zimě by vám venku nepřežily. Ovšem letnění na zahradě jim velmi svědčí. Živé obrazy proto mohou zdobit jak zeď venkovní, tak vnitřní.

Zahradničení na zdi

Foto: Shutterstock

Rychlé a rozkvetlé

Pěstební nádoby můžete na zeď zavěsit rozmanitými způsoby. Jeden z nich vypadá velmi elegantně, a přitom ho zvládnete vcelku snadno – zavěsíte palety, do kterých umístíte pěstební vaky pro rostliny. Efektní v nich budou převislé letničky, například petúnie. Nezapomeňte na otvory pro odtok přebytečné vody, aby se rostliny za deště nebo při přelití neutopily.

Zahradničení na zdi

Foto: Shutterstock

Inspirace z jihu

Jak proměnit obyčejnou bílou zeď v jásavé představení? Ve Středomoří mají recept – stačí přitom docela málo. Pověsit na ni květináče a vysadit pelargonie, kterým těsný prostor pro kořeny nevadí a na vodu náročné nejsou (což samozřejmě neznamená, že vydrží bez ní – nevyžadují jí ale příliš). Hlavní roli zde hrají nebojácné, veselé barvy a jejich kontrast.

Zahradničení na zdi

Foto: Shutterstock

Salátky z petky

Používání PET lahví vás tak trochu staví před dilema: pěkně zrecyklujete odpad, ale ne vždy se výsledek dá považovat za estetický. Dá se s nimi však velmi snadno pracovat a zavěsit je. A pro malou zeleninovou zahrádku na zdi, umístěnou na obyčejných provázcích, mohou posloužit docela dobře. Instalace tohoto pěstebního systému vás nemusí stát ani korunu a příliš času taky nezabere. Jen musíte vytvořit prvotní opory pro závěs na horní části zdi – pokud se tam tedy přirozeně nevyskytují. Využijte třeba závěsné háky, které ke zdi přišroubujete.

Zahradničení na zdi

Foto: Shutterstock

Jak připevnit květináče?

Ke zdi můžete přišroubovat buď poličky, držáky na květináče, nebo háky, za které pěstební nádoby zavěsíte. V zimě je může nahradit krmítko, které bude na zdi v bezpečí před kočkou.

Text: Viola Martinková, foto: Shutterstock

Zahradničení na zdi