Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Co se seje v květnu na zahradě? Zelenina či trvalky

Kvě 2414 Autor: Claudie Kornelová

Květen je obdobím, kdy se zahrádkáři těší na začátek plné sezóny zahradničení. S teplejším počasím a prodlužujícími se dny je květen ideálním časem pro výsadbu různých plodin a květin. Ale kdy je ten správný čas začít se sázením?

pěstování

Také se těšíte na pěstování plodin na své zahrádce? Zdroj foto: Pixabay.com – Ekaterina Ershova

Tradice říká, že sázet byste měli až po přechodu takzvaných „ledových mužů“, tedy po svátcích Pankrác, Servác a Bonifác, které jsou obvykle kolem 12. až 15. května. Počasí by mělo být v této době již dostatečně stabilní a méně pravděpodobné jsou i noční mrazy, které by jinak mohly poškodit mladé rostliny. Po tomto datu můžete začít se sázením s větší jistotou úspěchu.

Co si můžete zasadit v květnu na zahradě?

Bylinky

Květen je ideálním časem na výsadbu bylinek, jako jsou bazalka, tymián, máta, oregano, šalvěj a petržel. Tyto bylinky rychle vzklíčí a jsou tak připraveny na použití v kuchyni během několika týdnů.

Zelenina

V tomto období můžete zasadit semena nebo sazenice rajčat, paprik, cuket, cukrového hrášku, fazolí, okurek a ředkviček. Ujistěte se, že věnujete pozornost doporučeným vzdálenostem mezi rostlinami a zajistěte, aby měly dostatek slunce a vody.

Květiny

Květy mohou přinést na vaši zahradu krásu a přitažlivost. V květnu můžete zasadit semena nebo sazenice květin, jako jsou petúnie, begonie, levandule, gladioly, kosatce a další. Tyto květiny budou nejen ozdobou vaší zahrady, ale také přilákají do zahrady užitečné hmyzí druhy.

Ovocné stromy a keře

Pokud plánujete rozšířit svou ovocnou zahradu, květen je ideálním časem na výsadbu ovocných stromů a keřů, jako jsou jabloně, třešně či švestkové nebo malinové keře. I zde dbejte na to, aby měly dostatek prostoru pro růst a dostatečné zavlažování.

Trvalky

Trvalky jsou skvělou volbou pro zahradníky, kteří chtějí, aby jejich zahrada byla krásná každý rok. V květnu můžete vysázet trvalky, jako jsou pivoňky, chryzantémy, astry, sedmikrásky a lilie.

Je důležité si uvědomit, že v každé oblasti může být vhodný čas pro výsadbu určitých plodin a květin různý. Před zahájením jakýchkoli zahradnických prací si proto doporučujeme zjistit místní klimatické podmínky a doporučení pro konkrétní plodiny a květiny. S adekvátní péčí a pozorností může být květen začátkem úspěšné a krásné zahrady, kterou si budete užívat po celé léto.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvn 2024>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist