Hlavní obsah

Tkáň z nádorů získávají lékaři pomocí ultrazvuku. Určí i rozsah nemoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádor vaječníků objeví lékaři každoročně u víc než devíti set žen, zpravidla jde o pokročilou fázi nemoci. K nastolení léčby využívají ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze speciální ultrazvukem navigovanou biopsii. Desítkám žen tak každý měsíc bezbolestně odeberou vzorek tkáně z nádoru. Metodou inspirovali kolegy po celém světě.

Foto: Právo

Vyšetření pomocí ultrazvuku. Ilustrační foto

Článek

„Umožňuje nám to odebrat vzorek tkáně bez nutnosti narkózy a operace. Podle vyšetření vzorku zahájíme správnou léčbu během několika dnů,“ zdůraznil přednosta gynekologické kliniky ve VFN David Cibula.

Moderním trendem v medicíně je snaha co nejméně do pacientů řezat. Miniinvazivně se odstraňují například i plicní nádory. U karcinomu vaječníků naviguje lékař k nádoru dlouhou tenkou jehlu pomocí ultrazvuku. Důležitý je i pro zobrazení rozsahu nemoci, nádorových ložisek a stanovení šance pro jejich odstranění. Konkuruje tak magnetické rezonanci nebo CT vyšetření, které je pro tělo kvůli ozáření o něco více zatěžující.

„V případě, že se jedná o velmi pokročilé onemocnění s malou šancí na kompletní odstranění nádoru, je možné pod ultrazvukovou navigací současně odebrat jehlou malý vzorek tkáně bez nutnosti hospitalizace,“ vysvětlila vedoucí lékařka Onkogynekologického centra Daniela Fischerová.

„V případě, že je plánována operace, je ve stejný den pacientka kompletně připravena k operaci po konzultacích s internistou, anesteziologem, psychologem a nutričním specialistou,“ doplnila.

Myslela, že má zánět, ale byla to rakovina dělohy. Nepodceňujte prevenci, apeluje mladá žena

Zdraví

V pražské klinice onkogynekologové každý měsíc odeberou tkáň asi dvaceti až třiceti pacientkám. Pojišťovna to plně hradí, ženy nic neplatí.

Mnoho let přesahovaly počty nově diagnostikovaných tisíc případů za rok. S vypuknutím pandemie covidu klesly k 925, jak ukázala data Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Rakovina vaječníků se týká zejména žen mezi 60 a 80 lety, tvoří polovinu případů. Šíří se v pánvi a břišní dutině bez povšimnutí, potíže se objeví většinou až v momentě, kdy je zasažen i močový měchýř nebo děloha. Varovným signálem jsou trávicí potíže, nejasné bolesti břicha, nevysvětlitelné zhubnutí nebo krvácení mimo menstruační cyklus. Vyšší věk je jedním z rizikových faktorů, stejně jako neplodnost, obezita nebo genetika.

Pro karcinom vaječníků zatím nebyl zveden screeningový program. Funguje ale pro včasný záchyt rakoviny prsu, prostaty, rakoviny plic, děložního hrdla i karcinomu kolorekta, do nichž se lidé mohou zapojit, aby na nemoc přišli včas.

Lékaři přišli na začínající rakovinu plic u 100 lidí. Díky screeningu

Domácí

Výběr článků

Načítám