fbpx

Máte potíže se spánkem? Vyzkoušejte tyhle zaručené přírodní recepty0

Převalujete se na posteli a nemůžete usnout? Nespavost není v dnešní době ničím ojedinělým. Pokud se s ní chcete vypořádat přírodní cestou, vyzkoušejte některý z našich jednoduchých receptů, které čerpají z darů přírody.

Zdroj: Pixabay

Příčiny nespavosti

Nespavost může mít mnoho příčin, které se liší v závislosti na individuálních okolnostech každého člověka. Jedním z hlavních faktorů bývají psychologické stresory, jako jsou úzkost, stres a deprese, které mohou narušit normální spánkový cyklus. Dalším důležitým faktorem je životní styl, včetně nepravidelných spánkových návyků, nadměrného užívání elektronických zařízení před spaním nebo konzumace stimulantů jako je kofein a nikotin. Také zdravotní stavy, jako jsou chronické bolesti, respirační problémy a hormonální nerovnováha, mohou významně přispět k nespavosti. Navíc faktory prostředí, jako jsou nepohodlné spánkové podmínky a hluk, mohou rovněž zasahovat do kvality spánku. Rozpoznání a adresování těchto rozmanitých příčin může být klíčové pro nalezení účinného řešení nespavosti.

Léčba nespavosti

Při léčbě nespavosti se můžete vydat farmakologickou či nefarmakologickou cestou. Mezi běžné nefarmakologické metody patří dodržování pravidelného spánkového režimu, vyhýbání se stimulantům jako je kofein pozdě odpoledne, a techniky relaxace, například meditace nebo hluboké dýchání, které mohou pomoci redukovat úzkost a zlepšit spánkovou hygienu. Pomoci pak mohou účinní pomocníci z přírody. Pojďte se na ně podívat.

Reklama

Meduňka

Meduňka lékařská vám pomůže uklidnit nervy, zmírnit stres a podpoří i kvalitnější spánek. Prý má také prodlužovat život, a když si ji dáte před spaním, můžete se těšit na pohodovou noc s veselými sny.

Meduňkový čaj

Na jeho přípravu použijte čerstvé nebo sušené listy meduňky. Jednu lžičku bylinek zalijte horkou vodou, hrnek přikryjte a nechejte meduňku 10 minut louhovat. Čaj si případně doslaďte medem.

Zdroj: Pixabay

Meduňkový sirup

Hrst listů meduňky (opět čerstvých nebo sušených) dejte do hrnce a přidejte k nim hrnek cukru a hrnek vody. Vše vařte asi jednu minutu, dokud se cukr nerozpustí. Sundejte ze sporáku, přikryjete a nechejte 30 minut v klidu. Pak už jen stačí směs přecedit a poté používat na domácí limonády a čajů.

Třezalka

O třezalce je všeobecně známo, že je přírodním antidepresivem a antibiotikem. Proto není divu, že její léčivé účinky lidé využívají celá staletí. Třezalka vám pomůže uklidnit nervy, pročistit krev, skvěle působí na trávení a samozřejmě pomáhá při nespavosti.

Třezalkový čaj

Dvě lžičky sušené nebo čerstvé třezalky zalijte horkou vodou a nechejte louhovat 10 až 15 minut. Čaj si můžete dát i víckrát za den, nejen před spaním.

Zdroj: Pixabay

Kozlík

I kozlík pomůže s klidným a hlubokým spánkem, protože skvěle působí na nervovou soustavu a má také pozitivní vliv na psychiku. Zajímavé je, že zkracuje dobu usínání a prodlužuje dobu spánku. Po kozlíku sáhněte hlavně pokud jste vyčerpaní, přepracovaní a zažíváte spoustu stresu.

Kozlíkový čaj

Lžičku sušeného kozlíku zalejte horkou vodou, nechejte 10 minut louhovat a pak jednoduše sceďte.

Levandule

Levanduli lidé používají už od starověku. Její příjemná vůně uvolňuje, snižuje stres, podrážděnost, a navíc i krevní tlak. Krom pití čaje můžete levanduli použít i ve formě spreje, který ovoní váš polštář.

Levandulový čaj

Lžičku sušených květů levandule zalijte horkou vodou a nechejte 15 minut luhovat. Čaj přeceďte a dochuťte limetkovou šťávou a medem. Čaj si dopřejte pro navození domácí pohody a před spaním.

Zdroj: Pixabay

Mléko a med

Mléko podporuje hlubší spánek, takže vám pomůže nejen lépe usnout, ale navodí lepší relaxaci a regeneraci. Med pak dodá příjemnou chuť i dávku účinných látek, které spánek také podporují.

Jak na to

Zahřejte na mírném ohni 0,5 litu mléka – dejte pozor, aby se mléko nepřipálilo nebo nevařilo. Odstavte mléko z plotny, přidejte kapku vanilkového extraktu a lžičku medu, kterou pořádně rozmíchejte. Nápoj si dejte těsně před spaním.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.