Živé pasti 2024

NÁRODNÍ SOUTĚŽ Vlastivědné muzeum představuje nejlepší české amatérské fotografie

Vlastivědné muzeum představuje nejlepší české amatérské fotografie

foto: Štefan Berec

15. 05. 2024 - 09:54

To nejlepší z tvorby amatérských fotografů z celé České republiky představí od 17. května do 22. června Vlastivědné muzeum v Olomouci (VMO). Prezentace je součástí Národní soutěže fotografie (NASFO), která je pozvánkou pro všechny nadšence a příznivce papírové podoby snímků. Součástí soutěže je řada doprovodných aktivit – výstavy, workshopy nebo přednášky.

O přízeň poroty se letos ucházelo 196 soutěžících v devíti kategoriích. Komise hodnotila fotografie vytištěné, nebo dokonce zhotovené původní analogovou technikou. Nejvíce snímků dorazilo do kategorie A5 – Ucelená kolekce, kde šlo nejlépe poznat schopnosti a umění autorů. Soustavná několikaletá práce na jedno téma dobře ukazuje, jestli měl přihlášený fotograf jen štěstí na jeden dobrý záběr, nebo v něm opravdu něco je.

Je inspirující vidět, kolik lidí se věnuje fotografování na vysoké úrovni, i když to není jejich povolání. Dokáží se dívat na svět kolem sebe pozorně, zaujatě a s neutuchajícím okouzlením a fascinací. V letošním ročníku je několik ‚hvězd‘, které dostanou ocenění hned v několika kategoriích – kvalita jejich snímků vyčnívala nad ostatními,“ řekla organizátorka Denisa Šinkovská Mikolášková z VMO.

Olomoucký fotograf a pedagog Petr Zatloukal uvedl, že letos se o přízeň poroty ucházelo 1534 snímků. „Vždycky mám radost, když se potkám s dobrými fotografiemi a dobrými fotografy při rozhodování,“ poznamenal Zatloukal, který je předsedou poroty soutěže NASFO. Fotografie vybíral také renomovaný fotograf Jindřich Štreit, oceňovaná dokumentární fotografka Dana Kyndrová, teoretička a historička fotografie Věra Matějů, fotograf a pedagog Svatopluk Klesnil, olomoucký fotograf Daniel Schulz a slovenský fotograf a metodik Miroslav Zaťko.

Více informací o výstavě i doprovodném programu na www.nasfo.cz

Další články