Mrtvé dřevo Pacifiku přivezl do českobudějovického Domu umění rakouský malíř Herbert Brandl

14. květen 2024 08:02

Velkoformátové barevné obrazy inspirované přírodou zaplnily českobudějovickou Galerii současného umění a architektury. Vystavuje tam uznávaný rakouský malíř a sochař, pětašedesátiletý Herbert Brandl. V kolekci s názvem Mrtvé dřevo Pacifiku představuje svou malířskou tvorbu, ale i trojrozměrné plastiky s motivy zvířat.

„Je to takový malý průřez částečně současnou a částečně trochu starší tvorbou Herberta Brandla, protože tady vystavuje poprvé. Jeho tvorba stojí na vztahu k přírodě, věnuje se tomu dlouhá léta a má to určitý vývoj,“ říká kurátor českobudějovické Galerie současného umění a architektury Michal Škoda.

V první místnosti návštěvníci uvidí velkoformátové malby inspirované pohledy na Zemi z vesmíru. „Přes satelit se snímá pevnina i oceán a jeho ty záběry fascinovaly. Různými fragmenty a obrazy, které produkuje ten satelitní přenos, byl natolik inspirován, že to použil ve své malbě. Je to něco, čemu se věnuje v poslední době trochu systematičtěji, a proto tady také ten cyklus má největší zastoupení,“ vysvětluje kurátor.

Výstava odhaluje i Brandlovu zálibu ve sběratelství a pěstování bonsají. „On je velkým sběratelem všeho možného, ať jsou to různé věci z Asie, kameny, japonské bojové meče, a to sběratelství se hodně odráží v jeho sochařské tvorbě,“ popisuje Michal Škoda.

Čtěte také

V další místnosti jsou k vidění trojrozměrné plastiky. „Díváme se na hlavy orla a tady jakýchsi opic. Ty sochy opravdu hodně souvisí s jeho sběratelstvím a fascinací různými předměty, kulturami,“ ukazuje kurátor.

Kolekce děl Herberta Brandla má název Mrtvé dřevo Pacifiku. „Velice často jsou to ironické a zavádějící názvy, kterými on se snaží tak trochu shodit tu velkou vážnost, kterou by možná mnozí v jeho tvorbě hledali,“ vysvětluje Michal Škoda.

Výstava zůstane v Galerii současného umění a architektury v Domě umění na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích do 2. června.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související