Re-use centrum v Ostravě vrací každý měsíc do oběhu šest a půl tisíce věcí

Ostravské re-use centrum funguje již čtvrtým rokem. Každý měsíc tam zhruba tisíc lidí nakoupí starší předměty, které jiní darovali za účelem jejich opětovného použití. Zájemci v průměru nakoupí šest věcí za zhruba 156 Kč. Peníze putují na účet sbírky Veřejná zeleň města Ostravy, z níž pak městská společnost OZO Ostrava podporuje projekty na výsadbu a údržbu zeleně.

Sběrná místa po celém městě

Za první 4 měsíce tohoto roku našlo nové majitele už více než 26 tisíc předmětů a na účet veřejné sbírky bylo vloženo bezmála 650 tisíc korun. To je o 98 tisíc korun více než za stejné období loňského roku. A od září 2020, kdy byl spuštěn jeho provoz, dalo ostravské re-use centrum nový život už téměř 200 tisícům starších věcí a stržilo za ně přes 4 miliony korun. A to při průměrné ceně 23 Kč za jeden předmět.

Všechny sběrné dvory v Ostravě slouží jako sběrná místa pro darování předmětů, jako jsou knihy, hudební nosiče, dekorativní předměty, nádobí, nábytek (mimo čalouněný), hračky, kočárky, kola, sportovní potřeby, pokojové rostliny a květináče, semena a mnoho dalšího pro domácnost a volný čas (mimo elektrospotřebiče). Přivézt své dary mohou lidé i přímo do re-use centra, které se nachází v areálu OZO v Ostravě -Přívoze. Jen dovoz větších předmětů je lepší domluvit dopředu po telefonické domluvě.

Zájemci nemusí pro výběr věcí nikam chodit

Re-use centrum aktivně využívá také sociální sítě, kde najdou lidé zboží nafocené v příbězích, a mohou si je na dvě hodiny zarezervovat. Pro odvoz větších věcí centrum půjčuje přívěsný vozík.

I když elektrospotřebiče nepatří mezi přijímané předměty, ve nabídce re-use centra se dají najít i téměř nové, opravené pračky, sušičky a myčky nádobí, které v prostorách centra nabízí s půlroční zárukou opravárenská firma 1HP Servis.

Zapojit se mohou zájemci i do doprovodného programu, v rámci kterého OZO organizuje nejrůznější workshopy a swapy, mohou využít veřejnou dílnu pro drobnou vlastnoruční opravu zakoupených předmětů nebo se zúčastnit některého z kurzů šití v šicí dílně Re-use centra Ostrava.*

-red-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down