ne., 12. květen 2024 11:22

Olomoucký Majáles spojil studentské oslavy s výročím vstupu do EU

Vystoupení Pam Rabbit Vystoupení Pam Rabbit Zdroj: Justýna Bouchalová
Olomouc – Ve dnech od 6. do 8. května proběhnul už 12. ročník Olomouckého majálesu, letos s přízviskem Bez hranic na počest 20. výročí vstupu do Evropské unie.

Olomoucký majáles návštěvníky letos přivítal bohatým programem hned na několika místech, ať už na veřejných prostranstvích jako jsou Biskupské náměstí a náměstí Republiky, kde si mohli užít například vystoupení buskerů, prohlédnout výstavu Oprásků sčeskí historje nebo navštívit prezentace stánků evropských organizací. Zároveň se některé body programu uskutečnily i na půdě univerzity – ve Zbrojnici a v Uměleckém centru Univerzity Palackého, kde probíhaly koncerty a workshopy. Zapojily se ale i olomoucké podniky jako třeba Jazz Tibet klub nebo třeba v rámci majálesové afterparty R6 Clubu. Na party měli volný vstup všichni účastníci hlavního hudebního programu ze Zbrojnice.

Majálesové akce probíhaly už od dopoledních hodin v pondělí, kdy Umělecké centrum Univerzity Palackého nabídlo návštěvníkům množství workshopů se zaměřením od jógy a tance přes představení uměleckých technik až po ruční tvorbu. V divadelním sále Uměleckého centra si v pondělí odpoledne také bylo možné poslechnout cestovatelské besedy z výletů po Evropě. V rámci oslav 20. výročí vstupu do Evropské unie Kino Metropol nabízelo od 3. května do 9. května divákům přehlídku evropské kinematografie, jako například oceňovaný český film o lidských právech Hranice Evropy, rakouský film o křehkosti dospívání Club Zero, anebo francouzský fiktivní dokument a komedii Daaaaaalí!

Úterý 7. května přineslo hlavní bod programu, a to korunovaci majálesového krále a vystoupení českých hudebních hvězd. Na nádvoří Zbrojnice, kam si bylo možné zakoupit vstupenku za 100 korun buď v UPointu nebo na místě, vystoupil mezi prvními písničkář Michal Horák. Nejdříve jakožto nově korunovaný majálesový král a poté i jako muzikant. Horák, který je zároveň doktorandem Pedagogické fakulty UP, od předsedkyně Akademického senátu univerzity Ireny Smolové převzal při korunovaci zvláštní dar, a to na míru vyrobené ukulele. „Milí studenti, milá akademická obci, je mi velkou ctí být zvolen vaším králem. Je to opravdu velká čest pro někoho tak malého,“ pronesl při svém proslovu, než se přesunul k hudebnímu vystoupení. Po něm následovala poměrně nedávno proslavená Pam Rabbit a na závěr vody rozčeřila Barbora Poláková, jejíž vystoupení přitáhlo největší množství diváků.

Ve středu si potom návštěvníci majálesu mohli užít program, který probíhal v prostorách Letního kina. Vystoupila zde například kapela Brixtn a pořádalo se autorské čtení. Celý program byl zakončen ve večerních hodinách takzvaným silent disco, při kterém lidé tančí na hudbu poslouchanou ve sluchátkách.

Zobrazeno 353 krát
Naposledy upraveno: út., 14. květen 2024 10:14
Pro psaní komentářů se přihlaste