Divadelní Flora má pro mě zajímavou mikroflóru, říká režisér Michal Hába. Do Olomouce míří se dvěma inscenacemi

14. květen 2024 15:31

Až do 20. května máte možnost navštívit některé z představení 27. ročníku mezinárodního festivalu Divadelní Flora. Kromě zahraničních souborů zahrají na festivalu také soubory české.

Mezinárodní festival Divadelní Flora, který v těchto dnech můžete navštívit v Olomouci, nabízí řadu zahraničních i českých titulů, které letos dramaturgicky propojuje festivalové motto „Volnost“.

Kompletní program Divadelní Flory 2024 naleznete ZDE.

„Volnost rovná se svoboda. Zároveň se to ale pojí i s nějakou odpovědností ji mít. Dnes je podle mě těžší si ji zanalyzovat a pro mnoho lidí je to taková past v přemýšlení,“ vysvětluje režisér Michal Hába, který nebude na Divadelní Floře poprvé, co pro něj osobně znamená pojem „volnost“.

Z inscenace VOJCEK_jednorozměrný člověk v Divadle X10

„Tento festival vnímám velmi komplexně. Ze zahraničí poskytuje inspiraci zvenčí, kterou české divadlo samozřejmě potřebuje, aby nezůstalo jen ve své lokálnosti. Zároveň ale festival přináší věci z domovské scény. Dohromady to dává smysluplný koncentrát. Divadelní flora má pro mě takovou zajímavou mikroflóru,“ usmívá se.

Peer Gynt a Vojcek_jednorozměrný člověk

Hába míří na festival s inscenací Peer Gynt v podání Činoherního studia Ústí nad Labem, ale také s divadelní skupinou Lachende Bestien a inscenací Vojcek_jednorozměrný člověk, kterou na Divadelní Floře můžete vidět už tento pátek.

O čem obě inscenace jsou? Poslechněte si ve výše přiloženém audiu.

Peer Gynt

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: Petra Ševců
Spustit audio

Související