fb pixel Muž, který přežil tři oběšení: John Babbacombe Lee nakonec dostal od ministra milost – G.cz
Vyhledávání

Muž, který přežil tři oběšení: John Babbacombe Lee nakonec dostal od ministra milost

Zdroj: Pixabay

John Babbacombe Lee byl odsouzen k trestu smrti oběšením za vraždu, což byla v 19. století hrůzná ale chtěná podívaná. Většinou se vězni na oprátce zmítali až půl hodiny, než skonali. John však byl výjimkou, protože se mu smrt dlouhou dobu vyhýbala.

Martin Miko
Martin Miko 14.5.2024, 14:50

Smrt se mu vyhýbala

Devatenáctiletý John měl být popraven na šibenici v Exeteru v Anglii dne 23. února 1885, poté co byl soudem uznán vinným z vraždy své zaměstnavatelky Emmy Ann Whitehead Keyse. Přestože nebyly dostatečné přímé důkazy ani svědectví očitých svědků, John byl jediným mužem v domě v době vraždy a měl již dříve záznam v rejstříku, což z něj udělalo hlavního podezřelého.

Navzdory Johnově tvrzení o nevině nedostalo jeho slovům větší pozornosti. Před popravou mu kat svázal ruce i nohy, a vězeňský kaplan mu nabídl možnost posledních slov. Poté, co byla zatažena páka, která měla spustit past, se však nic nestalo. I když zřízenci pokusně zatáhli za páku ručně a poskakovali na poklopu, nic se nedělo. Prostě se to zaseklo.

Po šesti minutách zoufalství vzdali a John byl odveden zpět do cely. Mechanismus šibenice byl pečlivě prozkoumán, ale zdálo se, že funguje správně. Kat pak položil na poklop závaží a zkusil znovu. Stejně jako předtím, ani tentokrát se nic nedělo. „Už jsem na to neměl nervy,” prohlásil kaplan a raději odešel.

Lee byl před šibenicí třikrát, ale každá pokusná poprava skončila neúspěšně. Ministr vnitra sir William Harcourt udělil odsouzenému raději odklad. Pravděpodobně byl zmatený tím, co se děje. Tento nezvyklý sled událostí vyvolal spekulace o tom, zda se Leeovi dostalo nevědomé pomoci shůry nebo zda nebylo něco v pořádku s jeho obviněním. Je zvláštní, že u jiných vězňů šibenice fungovala vždy bez problémů. Babbacombe strávil celkem dvaadvacet let ve vězení a na svobodu se dostal až v roce 1907.

Lee využil svého neobvyklého osudu a začal vystupovat veřejně, dokonce se objevil v několika němých filmech. Avšak s nárůstem jeho popularity se objevili i podvodníci, kteří se snažili využít jeho slávy. V roce 1916 se dokonce objevilo několik jedinců, kteří tvrdili, že jsou Johnem Babbacombem Leem.

Předpokládalo se, že skutečný Lee zemřel během druhé světové války, ale díky pátrání historika Iana Waugha se zjistilo, že John skutečně zemřel 13. března 1945 v Milwaukee pod jménem James Lee. Jeho posledním odpočinkem by měl být místní hřbitov Forest Home.

Zdroje informací:

Podobné články

Doporučujeme

Další články