Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Die zeit

Doba pesimismu: Kam se ztratila budoucnost?

Máme náskok díky technice. Naše děti se jednou budou mít líp. Máme zajištěný důchod. Veškerá tato víra je však pryč! Němci jsou sklíčenější než kdy dříve. Teď jde o to odhalit příčiny této skepse a dát dohromady pár nápadů pro lepší zítřky. Exkluzivní text z časopisu Die Zeit.

Kam se proboha poděla budoucnost? (Berlín, Festival světel, 2022)  • Autor: Profimedia
Kam se proboha poděla budoucnost? (Berlín, Festival světel, 2022) • Autor: Profimedia

Téměř odjakživa provozuje Petra Ebenhöh malý butik v historickém centru města Dinkelsbühl, uprostřed středověkých hradeb mezi řeznictvím Wiessmeier a obchodem s obuví Lacker. Svému butiku obětovala celý svůj pracovní život. Pro letošní jaro ve výloze vystavila kalhoty, halenky a kabáty v pastelových barvách. Zažila už všechny druhy módy, ale název jejího obchodu zůstal vždy stejný. Na skleněné výloze je bílými písmeny napsáno: Jeans 2000.

„Není to už úplně aktuální název,“ říká Petra Ebenhöh, „ale za dva tři roky stejně končím.“ Petra Ebenhöh je šedesátiletá dáma, která působí trochu posmutněle, což může být způsobeno jejím měkkým přízvukem. Když svůj butik v osmdesátých letech otevírala, bylo číslo 2000 symbolem budoucnosti. Jako příslib zítřka zdobilo loga kadeřnických salonů, soukromých rozhlasových stanic a obchodů se sportovními potřebami. Realita přelomu tisíciletí byla ale spíše neokázalá. Němci stále ještě jezdili do práce autem a paní Ebenhöh nedokázala pro svůj obchod v malebné ulici Dinkelsbühlu vymyslet nový název. „Prostě se tak jmenoval dál,“ říká, „a podnikání se dařilo.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si článek zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].