Soud Agáty Hanychové a Jakuba Prachaře má výsledek. Došlo k odhalení, kolik skutečně herec měsíčně platí

Agáta Hanychová a Jakub Prachař
Agáta Hanychová a Jakub Prachař
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 5. 2024

A mají za sebou další stání. V úterý se v ranních hodinách Na Míčánkách, konkrétně v Justičním areálu, konalo další z mnoha stání Agáty Hanychové s exmanželem Jakubem Prachařem (40). Opět šlo o společnou dceru Miu a její prezentaci na sociálních sítích a také finanční poměry matky, kdy si v současnosti vydělává prodejem mluveného obsahu na placené platformě. Soud rozhodl ke spokojenosti obou. Zaznělo i to, kolik je Prachař povinen platit, což pro ŽivotvČesku.cz okomentoval oslovený právník.

Hanychová se k soudu nedostavila kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu syna a zastupovala ji advokátka, Prachař byl přítomen osobně. Závěr soudu stanovil, že matka dcery musí do třiceti dnů od právního uplatnění rozsudku odstranit ze svých účtů na sociálních sítích a podobných platformách všechny obrazové, zvukové a zvukově obrazové záznamy nezletilé dcery. Prachař je povinen na alimentech platit matce dcery 10 tisíc korun a 15 tisíc korun na účet jejich společné dcery. Celkem tak jde o sumu 25 tisíc korun.

"Odvozuje se to obecně od toho, jaké příjmy má ten, kdo je povinen platit. Pokud je to majetný člověk, který ročně otáčí miliony korun, tak v tomto případě nejde o nějakou mimořádnou částku, ale záleží také na tom, jak se společně vypořádali během rozvodu a podobně," uvedl pro ŽivotvČesku.cz advokát, který není vyloženě specialistou na rodinné právo. V tomto případě šlo spíše o pohled na výši výživného na dítě. Matce výživné nebylo stanoveno. V kontextu soudního stání je potřeba upozornit, že šlo o »razítko soudu v rámci dohody«, kterou si exmanželé stanovili předem.

Redakci ŽivotvČesku.cz pak specialistka na rodinné právo vysvětlila, jak to funguje ohledně alimentů. "Výživné je určováno standardně oběma rodičům. Jedině za situace, že mají stejné majetkové poměry, tak se oběma rodičům určuje výživné stejné, tedy se to buď vynuluje, nebo se nestanovuje," uvedla advokátka Jana Měchurová, která se zabývá občanským a rodinným právem.

"Někteří otcové v některých případech vyžadují střídavou péči, a to někdy i z důvodu, aby platili co nejmenší výživné. Čím větší poměr péče má daný otec, tak tím nižší výživné je," doplnila pro ŽivotvČesku.cz advokátka.

Hanychovou by měl ve středu čekat další soud, a to s Jaromírem Soukupem. Jednání je naplánováno kvůli péči o jejich nezletilou dceru Rozárku.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.