Hlavní obsah

OBRAZEM: Morávkova zpověď. Věřím v Boha a své pistole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí vojáci. Prvorepublikové plakáty, zatykače, stará auta i známí herci. Tak vypadal v pondělí vpodvečer křest nové knihy Pavla Černého Morávkova zpověď: Věřím v Boha a své pistole. Hodně štěstí u čtenářů jí přišli popřát mimo jiné Ondřej Vetchý a Vladimír Javorský.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Křest knihy Pavla Černého Morávkova zpověď: Věřím v Boha a své pistole

Článek

„Přeji téhle knize i nám, abychom vždy měli jasno, kdo je a není hrdina. Abychom za dvacet let už tohle věděli, neutápěli se zbytečně v nejrůznějších diskusích,“ řekl na křtu Ondřej Vetchý.

Prozradil také to, že se s autorem zná dlouhé roky a v poslední době „neposlouchá nic jiného než vyprávění o Morávkovi“. „Doufám, že po vydání knihy se naše rozhovory posunou,“ zmínil s nadsázkou.

Unikátní fotografie

Román vypráví příběh odbojáře Václava Morávka, jednoho z členů legendární odbojové skupiny Tři králové. Soustředí se ovšem hlavně právě na Morávka, velkého milovníka života, ale také na muže, jenž byl ztělesněním odporu proti německé okupaci. Svého času patřil k nejhledanějším osobám okupované Evropy.

Bratři Mašínové – odbojáři, nebo vrazi?

Historie

Vyprávění přitom nekončí jeho smrtí v roce 1942. Pokračuje až do konce padesátých let.

„Napsal jsem román, ale striktně vycházím z faktů,“ podotkl ke své knize autor. Prozradil také to, že dílo je proto doplněné o rozsáhlý poznámkový aparát, nechybějí v něm ani unikátní fotografie, jež dosud nebyly zveřejněny.

Pro zachování věrnosti Černý na knize spolupracoval také s odborníky. S faktografií mu pomáhali hlavně historik a spisovatel Jaroslav Čvančara a také největší současný odborník na Morávka Jiří Košař.

Václav Morávek: Vrahům šel naproti

Historie

Poslední boj nejhledanějšího muže protektorátu

Věda a školy
Související témata:
Václav Morávek
Pavel Černý (spisovatel)
Kniha Morávkova zpověď

Výběr článků

Načítám