ČT točí vánoční pohádku, tři princezny zachraňují království

V Českém Švýcarsku se začala natáčet vánoční pohádka Tři princezny (zdroj: ČT24)

Filmový štáb České televize začal natáčet letošní vánoční pohádku. První záběry vznikají v lesích v Českém Švýcarsku, odtud se filmaři přesunuli na zámek Hrubý Rohozec u Turnova. Režisérem pohádky Tři princezny je Tomáš Pavlíček.

V pohádce Tři princezny budou se zlem ztělesněným královnou Mortanou bojovat dívky. Tvůrci věří, že genderově převrácené role s sebou nesou neotřelý způsob řešení pohádkových bojů.

Scénář Hany Cielové a Zdeňka Jecelína režíruje Tomáš Pavlíček, jehož poslední film, černá komedie Přišla v noci, obdržel nominace na několik Českých lvů. Tři princezny jsou pro tohoto filmaře pohádkovým debutem. „Přinese především hodně dobrodružství a já se taky snažím, aby tam bylo hodně humoru,“ uvedl.

Tři princezny – v podání Josefíny Markové, Doroty Šlajerové a Sáry Černochové – se vydají na záchrannou misi. „Hraju krále Jindřicha, otce tří dcer, které se vypraví do sousedního království, aby zachránili to naše malé,“ prozradil Martin Pechlát.

Natáčení pohádky Tři princezny
Zdroj: ČT/Miroslav Kučera

Rodinné loučení se točilo na zámku Hrubý Rohozec, pro zachycení spálené krajiny, kterou princeznovské trio putuje, využili filmaři místa národního parku České Švýcarsko zasažené v létě 2022 požárem. Nejschopnější z dívek získá ruku prince Felixe. „Felixe nejvíce charakterizuje síla vnitřního světa, ze kterého se nechce dostat pryč, což vede k určitě rezignaci a nečinnosti, ale ve výsledku je těžké se na něj zlobit,“ popsal prince jeho představitel Josef Trojan.

Natáčení Tří princezen zabere štábu celkem jedenadvacet dní. Premiéru pohádky uvidí diváci během vánočních svátků.