TOTAL WAR WARHAMMER III – THRONES OF DECAY logo

Total War: Warhammer 3 – Thrones of Decay

14. 5. 2024
Zdroj náhledu: CREATIVE ASSEMBLY

Strategické hry obvykle nepatří mezi mé favority, ale série Total War: Warhammer je světlou výjimkou, která si mě dokázala získat. Vývojářská studia CREATIVE ASSEMBLY a Feral Interactive společnými silami vytvořila vskutku mistrovské dílo. Warhammer je fascinující svět plný magie, rozmanitých ras a epických bitev. Přiznám se, že jsem se zatím neponořil do jeho knižních či deskových předloh, ale tento bohatý svět mě láká k prozkoumání, takže snad někdy. Oznámení nového rozšíření pro Total War: Warhammer 3 mě naplnilo nadšením. Předchozí DLC, Forge of the Chaos Dwarfs a Champions of Chaos, přinesla do hry zajímavé postavy a nové herní mechaniky. S napětím jsem tedy očekával, co přinese nejnovější rozšíření s názvem Thrones of Decay.

Nové trio přichází

Rozšíření Thrones of Decay pro Total War: Warhammer 3 představuje trojici nových legendárních lordů – Elspeth von Draken, Malakai Makaisson a Tamurkhan. Překvapivým a zároveň vítaným krokem je možnost zakoupit si jednotlivé lordy samostatně za rozumnou cenu, a to 8,99 €. Hráči si tak mohou vybrat pouze ty postavy, které je skutečně zajímají, aniž by museli investovat do celého rozšíření. Stejný přístup platí i pro základní hru. Všichni tři noví protagonisti jsou dostupní v kampani, takže proti nim můžete bojovat či navazovat s nimi diplomatické styky, avšak bez možnosti je přímo ovládat. Tento postoj, který hráče nenutí k zbytečným výdajům, je chvályhodný a zasloužil by si následování i u jiných herních studií.

Začněme s mojí favoritkou, Elspeth von Draken, Temnou paní z Nulnu, vládkyní říše. Tato mocná čarodějka, ovládající kosu a vzhledem připomínající Maleficent, disponuje širokou škálou schopností, od boje zblízka a lsti až po mocnou magii. Je schopna vést své vojsko do bitvy na hřbetě válečného oře. Tato tajemná kráska velí impozantní armádě, jejíž hlavní silou je dělostřelectvo. Její záliba v experimentování jí umožňuje vylepšovat jednotky pomocí ametystu, což je jedna z nových mechanik, které Thrones of Decay přináší. Vylepšené jednotky pochopitelně nezískáte hned na začátku. Nejdříve je potřeba splnit určité podmínky, jako je dostatek manuálních schémat. Základní vylepšení císařské dělostřelecké školy jsou dostupná okamžitě, zatímco pokročilejší vyžadují zvýšení úrovně školy. Nejvíce mě však zaujala mechanika Zahrad Morru. Jedná se o síť Černých věží, které lze postavit v jakémkoli spřáteleném či neutrálním sídle Říše. Po jejich výstavbě může Elspethina armáda okamžitě cestovat mezi jednotlivými věžemi, což jí dává strategickou výhodu rychlého přesunu po mapě… má vlastní teleport!

Nyní se přesuneme k trpasličímu inženýrovi Malakai Makaissonovi. Přiznám se, že jsem s ním strávil méně času než s Elspeth. Nejde o to, že by byl špatnou postavou, ale jeho herní styl mi tolik nesedl. Malakai je podpůrná jednotka, která se specializuje na zlepšování dělostřelectva, například zkracováním doby nabíjení a zvyšováním přesnosti. Jeho vzducholoď, The Spirit of Grungni, je zajímavý stroj, který lze povolat do bitvy a poskytuje palebnou podporu. Přestože trpaslík disponuje vlastním dělostřelectvem, které lze vylepšovat během kampaně, Malakaiův herní styl je ve srovnání s Elspeth o poznání defenzivnější, a to mi moc nesedne.

Trojici nových lordů uzavírá Tamurkhan the Maggot Lord, zvláštní postava s výjimečnou odolností, což mohu potvrdit z vlastních zkušeností, kdy jsem se s ním utkal na bitevním poli… do teď ho nemám rád. Tamurkhan se může pyšnit jedinečným jezdeckým zvířetem – ropuším drakem Bubebolosem, který mu poskytuje podporu v boji i při cestování. Jízda na takovém podivném monstru je jistě nezapomenutelným zážitkem, až mu to celkem závidím. Jakožto tank disponuje Tamurkhan schopnostmi, které odrážejí jeho odolnost. Jedna z nich mu například poskytuje bonus k obraně v boji zblízka a zvyšuje jeho odolnost vůči zranění. Další schopnost se aktivuje po jeho smrti a umožňuje mu na krátkou dobu pokračovat v boji, podobně jako u šampiona Siona v League of Legends. Za zmínku stojí také panel náčelníků, který umožňuje rekrutovat unikátní hrdiny. Každý z nich poskytuje přístup k novým schopnostem a jednotkám, co byste u jiných ras hledali marně.

Rozšíření plné překvapení

Noví lordi nabízejí mnohem více, než jsem zde nastínil, ale nechci prozradit vše, abyste si mohli sami objevit všechny jejich nuance. Věřím, že někdy je lepší nechat hráče prozkoumat hru a odhalit její tajemství. Objevování jednotlivých mechanik a překvapení jsou nedílnou součástí zážitku, s tím, že Thrones of Decay je rozšíření, které si zaslouží být prozkoumáno. Kromě výše zmíněných lordů však rozšíření přináší i dalšího hrdinu. CREATIVE ASSEMBLY a Feral Interactive totiž tradičně doplňují svá DLC o bezplatný obsah. Tentokrát se jedná o Epidemia, mistra morových ran, který získává bonusy za jejich šíření. Pro jeho získání je potřeba propojit váš herní účet s CA profilem.

Creative Assembly nadále obohacuje svůj projekt o kvalitní obsah, ať už bezplatný, či placený. Fanouškům Total War: Warhammer 3 mohu Thrones of Decay vřele doporučit. Rozšíření, stejně jako jeho předchůdci, přináší trojici nových lordů s unikátními mechanikami, bohatou škálu jednotek a dalších několik hodin zábavy. Cena za všechny tři nové postavy (necelých 700 CZK) je navíc velmi příznivá.

Klady
  • možnost zakoupit postavy samostatně
  • rozšíření přináší nové jednotky, schopnosti a mechaniky
  • bezplatný obsah
  • kvalitní a detailní design
Zápory
  • Malakai Makaisson může být pro některé hráče méně přitažlivou postavou
Platforma PC
  • Datum vydání 30.04.2024
  • 0.0

    Doporučujeme

    Příběh

    Hratelnost

    Vizuál

    Audio

    Technické zpracování

    Znovuhratelnost

    Michal Mráz

    Hraní her podlehl už jako malý kluk díky svým retro srdcovkám jako byl Doom, Quake, Wolf a Duke Nukem. Skoro žádný žánr mu není cizí, ale nejraději má RPG, FPS a TPS hry. Jeho seznam dohraných her je delší než účtenka nákupu za doby korony. Jakmile vyjde nějaká nová hra jeho gusta, ihned se po ní sápe.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.