Zemřela držitelka Nobelovy ceny za literaturu, kanadská spisovatelka Alice Munroová

ČTK ČTK
14. 5. 2024 19:05
Ve věku 92 let zemřela v noci na úterý kanadská držitelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munroová. S odkazem na rodinu to uvedl deník The Globe and Mail. Spisovatelka zesnula v pečovatelském domě v provincii Ontario, podle listu nejméně poslední desetiletí trpěla demencí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Munroová, rodným jménem Laidlawová, se narodila roku 1931 v provincii Ontario. Její první zveřejněnou prací se stala povídka, kterou jí v 18 letech publikovali ve studentském literárním časopise Folio. Roku 1968 jí vyšla debutová kniha Dance of the Happy Shades (Tanec šťastných stínů), za kterou získala kanadské literární ocenění, Cenu generálního guvernéra. Tu pak obdržela ještě dvakrát.

Munroová také v roce 2009 převzala Mezinárodní Man Bookerovu cenu a konečně roku 2013 i nejprestižnější Nobelovu cenu za literaturu. Za svůj život vydala více než desítku povídkových sbírek. Některé z jejích knih vyšly také v češtině, například Láska dobré ženy, Příliš mnoho štěstí, Útěk, Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel či kniha Drahý život. Publikovala je Paseka.

Mnohé její povídky se staly předlohami pro televizní filmy. Povídku The Bear Came Over the Mountain (Medvěd přišel přes hory) převedla roku 2007 na filmové plátno Sarah Polleyová pod názvem Daleko od ní. Film získal dvě nominace na Oscara. Podle krátkých povídek Munroové vznikl i film španělského režiséra Pedra Almodóvara Julieta.

V povídkách se kanadská prozaička zabývala sexem, touhou, zklamáním, stárnutím či morálními konflikty, a to v kulisách pro ni dobře známého venkovského života v Ontariu.

V krátkých povídkách dokázala plně rozvinout složité postavy, píše agentura Reuters, podle které Munroová psala o obyčejných lidech jasně a v duchu realismu. Za to si vysloužila přirovnání k ruskému spisovateli Antonu Čechovovi, a to i od Švédské akademie při přebírání Nobelovy ceny.

"V jejích textech jde banalita ruku v ruce s krutostí a nekompromisností. Její příběhy jsou plné náhod, nečekaných setkání, nevyřčených tajemství i pocitů, skrytých frustrací či kostlivců ve skříních," napsala literární kritička Markéta Musilová. Podle ní Munroové postavy působí neklidně, třesou se nedočkavostí, aby se něco dozvěděly, i s rizikem, že jim to jednou provždy převrátí život vzhůru nohama.

Munroová už před lety oznámila, že jí byl voperován bypass a že se léčí s rakovinou. Spisovatelka byl známá tím, že se vyhýbá publicitě a jen zřídka poskytuje rozhovory.

 

Právě se děje

Další zprávy