Ernest Hemingway: Jaký byl život tohoto slavného spisovatele?

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway se řadí k literárním velikánům. Na svém kontě má řadu zajímavých titulů a také jeho život byl pozoruhodný a ani v nejmenším nudný. Kolik toho o něm víte?

Dětství a dospívání

Ernest Hemingway se narodil 21. července 1899 na předměstí Chicaga v americkém státě Illinois. K jeho nejoblíbenějším vzpomínkám z dětství se řadí léta strávená s rodinou u jezera v Michiganu. Psaní se začal věnovat již na střední škole a místo nástupu na vysokou školu odjel do Kansas City. Tam získal zaměstnání jako reportér pro místní noviny.

Vojenská služba a první světová válka

Ernest Hemingway se několikrát pokoušel dostat do armády, ale neprošel lékařskou prohlídkou. Nakonec se ale přeci jen první světové války zúčastnil jako řidič sanitky Červeného kříže. Jako dobrovolník působil na italské frontě, kde byl vážně zraněn a dokonce se stal prvním americkým občanem raněným na území Itálie během války. Přes svá vážná zranění ale zachránil život jednomu italskému vojákovi, kterého donesl do bezpečí a za svůj hrdinský čin si vysloužil medaili.

Návrat do USA a spisovatelská dráha v Torontu

Po konci války a poté, co se plně zotavil ze svých válečných zranění v nemocnici v Miláně, kde se zamiloval do zdejší zdravotní sestry, se vrátil zpět do USA. Tam ale dlouho nevydržel a záhy se vydal do Toronta, kde psal pro deník Toronto Star. Již o rok později se ale vrátil zpět do Ameriky a žil u svých přátel v Chicagu. V té době se seznámil se svou budoucí ženou Hadley.

Svatební cesta po Evropě

Ihned po svatbě v roce 1921 se vydali na svatební cestu do Evropy, kde se setkávali s dalšími členy Ztracené generace. Čas trávili ve společnosti lidí, kteří se soustředili kolem Gertrudy Steinové.

Krádež kufříku s rukopisy

Během pobytu v Evropě došlo ke ztrátě kufříků s rukopisy Ernesta Hemingwaye. Někdo je odcizil Hadley, když jela vlakem za svým mužem. Tyto ztracené texty se nikdy nenašly. Není divu, že tato ztráta spustila u Hemingwaye deprese a chvíli na psaní zcela rezignoval.

Návštěva Španělska

Zemí, která spisovateli během cest po Evropě učarovala, bylo Španělsko. Naprosto propadl býčím zápasům. O svou lásku k tomuto sportu se podělil v knize Smrt odpoledne a dalších povídkách a črtách.

Narození prvního syna

Záhy po návratu manželů Hemingwayových do Ameriky v roce 1923 se jim narodil syn John Hadley Nicanor. V USA ale dlouho nezůstali a již na začátku roku 1924 byli zpátky v Paříži.

Rozvod a druhé, třetí i čtvrté manželství

V Paříži se Ernest Hemingway seznámil s Pauline, se kterou měl intimní poměr a v roce 1927 se kvůli ní rozvedl s Hadley. Nedlouho poté se oženil podruhé a jeho spisovatelská dráha se začala velmi slibně rozjíždět po vydání knihy Sbohem, armádo. Z Evropy se Ernest s Pauline přesunuli do Ameriky, kde si koupili dům a natrvalo se zde usadili se svými dvěma dětmi. Ani Pauline ale nebyla poslední partnerkou tohoto slavného autora, protože se stihl ještě dvakrát rozvést a dvakrát oženit. Jeho třetí ženou se stala spisovatelka a novinářka Martha Gellhornová, čtvrtou novinářka Mary Welshová.

Psychické zdraví

Ernesta Hemingwaye přitahovalo nebezpečí a za svůj život ho potkalo skutečně mnoho zranění. Jeho fyzické zdraví ale nebylo tím jediným, co bylo zraněné. Velkou ranou pro jeho psychiku byla smrt jeho otce, který spáchal sebevraždu. Psychickému zdraví nepřidaly ani jeho zážitky z války, úzkosti a deprese. Ernest Hemingway zemřel 2. července 1961 střelou z brokovnice. Dodnes se spekuluje o tom, zda byla jeho smrt nešťastnou náhodou nebo sebevraždou.

Ernest Hemingway se rozhodně řadí k nejznámějším americkým spisovatelům a je držitelem Pulitzerovy i Nobelovy ceny. Sbírka jeho děl je velmi rozsáhlá a jeho styl psaní je typický tím, že zcela postrádá jakékoliv citové zabarvení a je velmi strohý.

Zdroj textu: www.britannica.com, www.artofmanliness.com

Zdroj foto: www.wikimedia.com