Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ničivý požár Libušína i nové zvony pro Plzeň. České památky zachraňují sami Češi. Staňte se jedním z nich

Historická nádražní budova v Karviné je jedním z míst, která v minulosti uspěla v rámci soutěže Máme vybráno. Foto: Máme vybráno
Historická nádražní budova v Karviné je jedním z míst, která v minulosti uspěla v rámci soutěže Máme vybráno. Foto: Máme vybráno

Nemůžete se už dívat na rozpadající se kostel či hrad ve vašem kraji? Na chátrání tuzemských památek často stát ani církev nestačí. Inspirativní cestu, jak je zachránit, představuje soutěž Máme vybráno, která mapuje sbírky na jejich obnovu. Příběhy zachránců z řad široké veřejnosti ukazují, že často nejde jen o otázku financí, ale také o odhodlání a spolupráci komunity, která umožňuje památkám získat nový život.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V roce 2000 se Radek Kocanda spolu se svým kamarádem pustili do jednoduchého plánu – vzali motorovou pilu a začali odstraňovat náletové rostliny mezi zříceninami hradů na Malši na Novohradsku, kde původně zarostlé a zřícené ruiny sloužily jako skládky odpadu. Na první pohled to vypadalo, že nikdo nemá zájem o jejich obnovu. Dokud se neobjevil zájem pár jedinců o dříve zapomenuté místo.

„Nejdřív jsem tam pracovali sami. A časem jsme na místě umístili kasičku. Na začátku jsme do projektu investovali především vlastní peníze,“ vzpomíná Kocanda. Díky odhodlání party nadšenců a podpoře společnosti se jim podařilo získat další objekty k obnově. Klíčovou roli v tom sehrála právě veřejná sbírka.

„Měli jsme štěstí, protože ve společnosti panovala pozitivní nálada. Pokud by nám místní házeli klacky pod nohy, pravděpodobně bychom tu motivaci brzy ztratili,“ říká dnes Radek Kocanda.

Ten s přáteli nyní spravuje celkem pět lokálních hradů, včetně zřícenin Pořešína, Velešína, Louzku, Sokolčí a tvrze Tichá.

„Na počátku jsme neviděli daleké horizonty. Poháněla nás jen hluboká láska k historii a památkám,“ přiznává Kocanda. Místa, která kdysi vypadala jako konec světa, dnes

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Architektura

Památková péče

Pozitivní zprávy

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější