Výrok o Slováčkové byl neomluvitelný zkrat, kaje se v rozhovoru starosta Novotný. Prozradil i svůj postoj k možnému vyloučení z řad ODS

Pavel Novotný
Pavel Novotný
Foto: Profimedia
Jiří Ovčáček | Redaktor a komentátor
[email protected]
Publikováno: 15. 5. 2024

Rozhovor: Řeporyjský starosta Pavel Novotný má vážné starosti. Vyvolal si je sám, když se nevhodným způsobem vyjádřil ke zdravotnímu stavu Anny Julie Slováčkové, která statečně prochází náročnou léčbou. Domovská ODS se na Pavla Novotného zlobí a plánuje starostu vyobcovat ze svých řad. V exkluzivním rozhovoru pro ŽivotvČesku.cz si známý bouřlivák sype popel na hlavu, hovoří o tíži svědomí, ale i o tom, že »vyhazov« ze strany by pro něj byl moc těžký.

Nemůžeme nezačít vaším kontroverzním výrokem o Anně Slováčkové. Mnoho lidí jste rozzlobil, mnoho lidí vás odsoudilo. Necítíte přece jenom, že už to bylo z vaší strany příliš? Víte, zajímalo by mne, jak to celé prožíváte.

Bylo to zcela mimo přijatelnou mez. Byl to sice zkrat, ale tím to nelze omlouvat. Bylo to neomluvitelné. A bylo to z mé strany moc. Taky za to platím a ještě platit budu. A svědomí. Tam je to nejhorší. Čert vem politiku.

Smráká se nad vámi v ODS. Jste připraven na variantu, že budete takzvaně »vysvlečen z dresu« občanských demokratů?

Jednoznačně. Hrozné je, že to nedovedu sám složit. Na to mám tu stranu moc rád. Rozumím tomu, co se stane, a budu to akceptovat. Jen to je... složité. Jsem v ODS 23 let. Nikdy jsem nebyl tzv. nezávislý. Mám tady v Řeporyjích skvělou stranickou buňku. Musím se s tím nějak vypořádat. Mohu si za to sám.

V tomto ohledu je potřeba asi zdůraznit, že jste »srdcař« a k tomu jste úspěšným starostou. Chcete pokračovat a znovu kandidovat, až přijde čas? Nebo časem politice dáte sbohem a šáteček?

Průměrná životnost starosty Řeporyjí je 7,5 roku. Myslím, že vše bude v rovnováze, pokud dokončím úspěšně tento mandát a někdo mě sestřelí. Moc se bránit nebudu. Je to krásná, ale náročná práce. Půjdu do toho potřetí a nedám se snadno. Ale přijmu to s pokorou. Cítím, že to tak má být, asi i bude. Moc jsem to chtěl obhájit. Člověk má být soudný.

Provokativními výroky jste už pověstný. Často šokujete. Má to nějaký smysl, nebo se tím prostě bavíte?

Já rád provokuji. Ale tohle provokace nebyla. To byl zkrat. Jinak já se v provokacích vyloženě vyžívám. Možná je potřebuji k životu. Víte, sedět na té splašené krávě (směje se)!

S Karlem Havlíčkem jste si vyměnili peprné vzkazy. Nu, evidentně nepatří k vašim oblíbencům. Koho z českých politiků si naopak oblibujete?

Mám rád Petra Fialu. Když mi bylo se stranou nejhůře, přijel za mnou do Řeporyjí. Vyvedl ODS z údolí stínů. Sjednotil opozici a porazil Babiše. To ctím.

Co byste vzkázal lidem, kteří vás nemají rádi? A co těm, kteří vás rádi naopak mají –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jistě takoví jsou?

Že jsou hloupí. A těm druhým? No přece to, že mají dobrý vkus!

Pavel Novotný v komunální politice:

Od roku 2002 je bývalý bulvární novinář členem ODS. V letech 2010 a 2014 byl zvolen do zastupitelstva městské části Praha-Řeporyje, v roce 2018 mandát podruhé obhájil s nejvíce hlasy. Samotná ODS zde získala necelých 30 procent hlasů. Po volbách se stal starostou za koalici ODS, Zelení, ANO a Piráti.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.