Doogee Smini
recenze

Doogee Smini

Kompaktně nepraktický
2

Marně hledáte telefon, který by se vám vešel do kapsy, šel ovládat jednou rukou a nebyl nepřiměřeně těžký? Máte dojem, že už pro vás neexistuje řešení? Možná ještě není všem snahám konec. Zaujmout by vás mohl Doogee Smini se 4,5" displejem, zvýšenou odolností a nečekaně malými rozměry. Co dnes takový kompaktní mobil za 6 tisíc korun nabízí?

Dnešní doba, kdy konzumujeme multimédia, přeje velkým displejům. Obecně tak platí, že najít mobil s displejem menším než 6" je skoro nemožné. Výjimky se ještě občas najdou, ale málokdy se obejdou bez kompromisů. V letošním roce se na pultech českých obchodů objevilo Doogee Smini. Jak název napovídá, jde skutečně o mini telefon. Minimálně optikou dnešní doby. Kromě malého displeje zde máme Android, výrazně zvýšenou odolnost, 50megapixelový foťák či sekundární displej na zadní straně. Jde konečně o skvělou volbu pro všechny, kteří moderní „placky“ nechtějí?

Technické parametry Doogee Smini

Kompletní specifikace
Konstrukce133 × 60 × 13,5 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP69K
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 170 × 480 px)
Fotoaparát50 Mpx
ChipsetMediaTek helio G99, , GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2023, 6 990 Kč

Obsah balení: jen nezbytnosti

Model Smini je dodáván v tradiční žluté krabici, která je telefonům Doogee vlastní, avšak již ona naznačuje svými rozměry, že nás žádný velikán nečeká. Kromě samotného mobilu se v prodejním balení nachází už jen USB kabel a koncovka nabíječky.

Doogee Smini
Líbilo se nám
  • nechybí nabíječka

Konstrukční zpracování: obrněný prcek

Doogee Smini je na první pohled opravdu malým telefonem. Mobil udržíte snadno v jedné ruce, dokonce jej do ní takřka schováte. Snadno se novinka přenáší i v kapse, nijak o ní nevíte, neboť váží pouze 155 gramů.

Novinka se řadí mezi skutečně odolné mobily, tomu odpovídá tělo, které je robustní a částečně pogumované. Nechybí zvýšená odolnost proti vodě a prachu IP68 a dostalo se též na vojenský standard MIL STD-810H, díky čemuž má telefon odolat i pádům z výšky 1,5 metru.

Doogee Smini

Velmi dobře jsou po bocích rozmístěna tlačítka. Na pravém boku jde o tlačítku pro odemknutí a regulaci hlasitosti. Do většího je integrována průměrně fungující čtečka otisků prstů. Levá strana je domovem ještě jednoho tlačítka, které je uživatelem definovatelné. Přiřadit mu můžete spuštění tří funkcí či aplikací, a to pro krátký, dlouhý a dvojitý stisk. Na stejné straně je ještě ničím nejištěný šuplíček až pro dvě nanoSIM. Pro vytažení je zapotřebí nehet a troška síly, je nutné překonat sevření těsnící gumy, která chrání telefon proti vniknutí vlhkosti.

Doogee Smini

Zadní strana má příjemně tmavý odstín a současně i lákavý prvek kombinující v sobě fotoaparáty a digitální displej, o kterém dnes ještě bude řeč. Opomenout nesmím ještě jednu bolest v podobě gumové krytky USB-C na spodní hraně. Ta se velmi špatně otevírá a pro připojení kabelu je potřeba ji neustále držet.

Líbilo se nám
  • robustní konstrukce
  • odolnost vůči pádům, vodě i prachu
  • uživatelsky nastavitelné tlačítko
  • skvělá ergonomie
  • nízká hmotnost
Nelíbilo se nám
  • nepraktická krytka konektoru

Displeje: malý a ještě menší

V malém těle je dle předpokladu malý IPS displej. Úhlopříčka se zastavila na pouhých 4,5" s rozlišením 1 170 × 480 pixelů. Rastr rozhodně nepatří mezi nejjemnější, což se negativně podepisuje na malých ikonkách třeba ve stavové liště. Celkově je panel spíše méně kvalitní, což je poznat i na horší čitelnosti venku. Větším problémem je, že je displej až příliš malý na současný operační systém. Na ikonky se ještě trefíte, ale vytvářet texty na malé klávesnici, to je očistec, na který jsem si nezvykl ani po dvou týdnech. V tom vidím zásadní, až nepřekonatelný problém.

Doogee Smini

Ačkoliv zde máme telefon za zhruba 6 tisíc korun, disponuje ještě jedním displejem na zádech. Nečekejte ale nic světoborného, dokonce neposlouží ani pro notifikace. Jde o digitální displej, který kromě čísel umí zobrazit jen stav baterie pomocí několika dílků. Dále na něm spatříte čas, datum, venkovní teplotu a vlhkost. Samotný telefon ale nic neměří, data přebírá z internetu. Displej se může rozsvítit automaticky zvednutím mobilu, případně stiskem klávesy na levém boku, a to nezávisle na hlavním displeji. Jde spíše o takový zajímavý doplněk, který příliš praktický není.

Doogee Smini
Líbilo se nám
  • příjemně malý
  • sekundární informační panel
Nelíbilo se nám
  • příliš malý displej na pohodlnou práci
  • horší čitelnost venku

Zvuk: na vyzvánění dobrý

Osazen je jeden reproduktor, který je parádně hlasitý, vyzvánění skutečně nepřeslechnete, což se hodí, pokud se často nacházíte v hlučném prostředí. Samotné zvukové podání se ale soustředí na výšky a nezapře pomyslný plechový nádech. Na poslech hudby skrze reproduktor se telefon skutečně příliš nehodí. 3,5mm jack byste hledali marně.

Doogee Smini
Nelíbilo se nám
  • chybí stereo reproduktory
  • nemá 3,5mm jack

Výkon hardwaru: jen pro nenáročné

Mobil pohání postarší Helio G99 od MediaTeku. Společně s 8GB RAM příliš výkonu nedostanete, například v AnTuTu telefon generuje zhruba 400 tisíc bodů a je zřejmé, že na velké hraní to nebude. Potěší naopak velká 256GB interní paměť, ze které je po prvním zapnutí 237GB dostupných pro vaše data, případně lze využít i paměťové karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velká paměť
  • podpora paměťovek
Nelíbilo se nám
  • starší procesor

Výdrž baterie: solidní

Možná vás zprvu zarazí, když si řekneme, že v telefonu je baterie s kapacitou 3 000 mAh. Je to dost málo, jenže ne pro model Smini, který má malý displej. Pro něj je tato kapacita plně dostačující. Běžně se dostanete na téměř dva dny výdrže při středně náročném používání. Nabíjení je umožněno výkonem až 18 W, což s ohledem na menší baterii nevyznívá tak zle. I tak se ale připravte, že dobití zcela vybitého mobilu zabere bezmála 2 hodiny.

Doogee Smini
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž

Konektivita: s 5G nepočítejte

Možná už to víte, ale pro jistotu to musíme napsat. Procesor Helio G99 nepodporuje 5G, a tak se musí Smini obejít bez moderní a rychlé sítě. Vystačit si budete muset s LTE, Wi-Fi ac, NFC pro bezkontaktní platby a Bluetooth 5.0. Telefon si poradí i se dvěma nanoSIM, nicméně je nasazen hybridní slot, což znamená, že jakmile budete mít v mobilu paměťovku, už dvě SIM karty není kam dát.

Líbilo se nám
  • podporuje NFC
Nelíbilo se nám
  • nezvládá 5G

Fotoaparát: jen na momentky

Fotografování nemělo být a ani není silnou stránkou Doogee Smini. Za řeč totiž stojí jediný fotoaparát – hlavní snímač s 50 Mpx. Pořizuje vcelku ucházející snímky za dostatečného světla venku, avšak ostrost se směrem k okrajům přeci jen lehce snižuje. Za horšího světla je však kvalita výrazně horší. Za cca 6 tisíc korun patří Smini jednoznačně mezi hůře fotící telefony.

Ukázkové fotografie

Sekundární snímač je pouze 2megapixelový, portrétní a v praxi velké využití nemá. Dostalo se ještě na čelní kamerku, která je v prostoru nad displejem a pořizuje spíše podprůměrné 8megapixelové selfies.

Doogee Smini
Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn ve 2K rozlišení, více telefon nezvládá, avšak trápit vás to moc nemusí. Kvalita videa je spíše horší, působí roztřeseně a hodí se spíše jen jako nouzovka.

Nelíbilo se nám
  • obecně slabší fotoaparáty
  • neumí 4K video

Software: tradiční neduhy na scénu

V Doogee Smini je nasazen Android 13, tedy více než rok stará verze. Zda někdy dorazí novější, to není potvrzeno. Dílčí aktualizace naštěstí chodí, v tuto chvíli si telefon vystačuje s březnovými bezpečnostními záplatami. Chod prostředí je spíše vlažný, telefon si dává na čas s otevíráním aplikací a optimalizace mohla být určitě zvládnuta lépe.

Snad ještě horší je, že se opět setkáváme s nedokonalou lokalizací. Zcela náhodně se v prostředí nachází nepřeložené věci v angličtině. Najdete je zejména v nastavení všeho možného, ale také v aplikaci Fotoaparát, případně i při nastavování pohotovostních obrazovek. Těžko se chápe, proč si na to výrobce nedá pozor.

Nelíbilo se nám
  • starý Android 13
  • pomalejší chod
  • nedokonalá lokalizace

Zhodnocení

Doogee Smini působí v dnešní době tak trochu jako zjevení. Malý telefon s Androidem je jistě snem mnoha uživatelů. Tento je navíc opravdu odolný a vydrží i méně šetrné zacházení. Jenže tím tak nějak jeho přednosti končí. Malý displej je ale spíše nekvalitní a naprosto nepohodlný pro práci a tvorbu textů. Výkonu telefon také moc nemá, což se projevuje na pomalejším otevírání aplikací či nedobré optimalizaci. Výdrž je průměrná, u konektivity zamrzí absence 5G. Fotoaparáty příliš nestojí za řeč a ve výsledku se obtížně hledá důvod, proč telefon za zhruba 6 tisíc korun pořídit.

Využití vidíme snad jen u skupinky uživatelů, kteří opravdu nezbytně nutně potřebují malý telefon, který ale je chytrý a alespoň základně zvládne vše. V opačném případě rozhodně dobře zvažte, zda rozměry jsou opravdu tím nejdůležitějším.

Konkurence

Přímou konkurenci mezi malými telefony bychom hledali marně. Za podobné peníze však můžete mít Samsung Galaxy Xcover5, který je sice větší, ale také odolný, obdobně vybavený a lépe fungující.

Samsung Galaxy XCover 5

Rozměry147,1 × 71,6 × 9,2 mm, ? g
DisplejTFT IPS, 5,3" (1 400 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Pokud uvažujete i nad klasickým mobilem, můžeme zmínit Motorolu Moto G84, která je o něco levnější, přesto má větší RAM, podporuje 5G a nabízí výkonnější procesor.

Motorola Moto G84

Rozměry160 × 74,4 × 7,6 mm, 166,8 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 695, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

doogee-smini
Klady
  • nečekaně malé rozměry a nízká hmotnost
  • skvělá ergonomie
  • opravdu zvýšená odolnost
Zápory
  • nepříliš kvalitní displej
  • nepohodlné psaní na malém displeji
  • podprůměrné fotoaparáty
  • starý a nevýkonný procesor
  • nepodporuje 5G
  • špatná lokalizace do češtiny
Diskuze ke článku
Miroslav Kadraba
Prodává se ještě podobný king kong mini3 a kdo chce opravdu prcka jelly Star, 3 palce..
Kunťa Punťa
Doogie srajda jako vždy. Odpad.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze