Open House Praha: Projděte se působivými prostory Rezidence primátora hlavního města Prahy

15. květen 2024 08:00

Historická budova Rezidence primátora hlavního města Prahy byla postavena v letech 1925 – 1928  a ve své době vynikala moderním vybavením. K čemu slouží prostory rezidence dnes, na to se ptala naše létající redaktorka Sabina Vosecká mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana.

„Z předsálí vstupujeme do hudebního salonku, který je nádherný svým stropem. Je z ryzího zlata, je tu patrná i akustická ozvěna, právě proto, aby ten klavír umístěný v rohu rozezvučil celý prostor. Před námi se teď otevírá hlavní sál s velkými křišťálovými lustry, dějiště společenských akcí,“ popisuje Vít Hofman.

Primátorská rezidence se využívá hlavně k přijímání tuzemských i zahraničních návštěv, konají se zde recepce nebo předávání různých ocenění. S hlavním sálem sousedí pomocná chodba.

Létající redaktorka Sabina Vosecká a mluvčí magistrátu Vít Hofman v Rezidenci primátora

„Slouží hostům i pro zákulisní pomocníky a další personál. Pokud moderujeme nějakou akci, tak na druhé straně sálu je busta Tomáše Garrigua Masaryka, kde většinou stojí řečníci, třeba právě pan primátor. A ten přichází touto chodbou, nemusí se prodírat celým sálem,“ dodává mluvčí.

Kromě několika dalších místností má rezidence také primátorský byt, jeho posledním skutečným obyvatelem byl prvorepublikový primátor Karel Baxa.

Podívat se sem můžete i vy díky akci Open House Praha, která se koná 18. a 19. května. Otevřená bude také naše rozhlasová budova v Karlíně, přijďte nás navštívit!

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio