Dnes Pondělí - obcasny-dest 19°C
Zítra Úterý - oblacno 21°C
Pondělí 3. 6. 2024
Svátek má Tamara
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Zpravodajství

Praha uspořádala seminář k vzdělávání a prevenci v oblasti duševního zdraví

Hlavní město zorganizovalo v úterý 14. května prostřednictvím své příspěvkové organizace Metropolitní zdravotnický servis další seminář z oblasti duševního zdraví. Cílem semináře nazvaného Nové trendy pozitivní psychologie – zvyšování psychické odolnosti u dětí a adolescentů bylo seznámit ředitele škol, pedagogy a sociální pracovníky s efektivními metodami zaměřenými na vzdělávání a prevenci v oblasti duševního zdraví a využití nových trendů, zejména multidisciplinárního přístupu v péči o ohrožené nebo duševně nemocné děti.

Události posledních let se spolupodílí na enormním nárůstu psychických potíží u dětí a mladistvých. U dětí je zaznamenáván vysoký nárůst psychických onemocnění. Psychiatrická péče pro děti a adolescenty je stále nedostatečná. Proto je nutné zaměřit se na propojenost jednotlivých resortů podpory. Je potřeba posílit spolupráci s meziresortními odborníky, rozvíjet systém vzdělávání a prevence v oblasti duševního zdraví, včetně vzdělávání jednotlivých pomáhajících profesí.

„Dětí, které trápí bolavá duše přibývá a je nutné na to reagovat. Prevence a vzdělávání v této oblasti je opravdu důležité. A pokud budeme mít empatické a vzdělané pedagogy, můžeme tím předejít mnoha situacím, které by děti dovedly až do ambulancí psychologů nebo psychiatrů. Vždyť například u mladých ve věku 15–19 let je třetí hlavní příčinou úmrtí sebevražda. V téhle situaci je opravdu nutné zatáhnout za záchrannou brzdu a rychle s tím něco dělat,“ říká náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Alexandra Udženija.

Na semináři vystoupila ředitelka Metropolitního zdravotnického servisu Markéta Školoudová, která hovořila o vytvořením uceleného systému krizové pomoci pro hlavní město. Program na podporu duševního zdraví v Pražském centru primární prevence poté představil Jan Žufníček. O ⁠systému vzdělávání a prevenci v oblasti duševního zdraví, psychické odolnosti dětí, návaznosti služeb, propojenosti jednotlivých resortů, spolupráci s meziresortními odborníky hovořila dětská psychiatrička Lucia Vašková, odborná garantka oddělení vzdělávání v Metropolitním zdravotnickém servisu. Tématem, který propojoval všechny příspěvky semináře, byla pak spolupráce příspěvkových organizací pražského magistrátu se školami v oblasti duševního zdraví. Vytváření fungující sítě napříč resorty je naprostou prioritou všech.

„Náš vzdělávací program je reakcí na to, že doposud u nás neexistoval komplexní vzdělávací program, ale pouze semináře na jednotlivá témata, která nenabízí komplexní přístup a plošné řešení problému. Z dlouhodobého hlediska potřebujeme zastavit nárůst rozvoje duševního onemocnění a podpořit děti v tom, aby dnešní dobu a její tempo zvládly. Dnešní doba klade nároky se naučit se sebou jinak zacházet, je potřeba investovat do rozvoje emoční inteligence a posilování psychické odolnosti,“ dodává ředitelka Metropolitního zdravotnického servisu Markéta Školoudová.


Autor: TZ, red

Vlak srazil člověka u nádraží v Klánovicích

Dnes v 09:20

U vlakové stanice Praha-Klánovice u ulice U trativodu srazil v neděli kolem půl deváté večer vlak člověka, který na místě zemřel. Policisté zjišťují příčinu nehody. Provoz na trati se zcela zastavil zhruba na hodinu, plně obnoven byl kolem půlnoci.

Stovky lidí na kolech projely Prahou v rámci Světové cyklojízdy

Dnes v 08:57

Oslavit jízdní kolo jako udržitelný, praktický a svobodný dopravní prostředek se v neděli 2. června rozhodly stovky lidí – dětí, velvyslanců a velvyslankyň, každodenních městských cyklistů a cyklistek i těch, kteří se jinak do provozu na bicyklu spíše bojí. Světová cyklojízda v režii spolku...

Na zličínském přejezdu srazil vlak muže

Včera v 16:37

Na Zličíně v neděli odpoledne kolem 13:30 hodin srazil vlak na železničním přejezdu muže. Ten utrpěl zranění a skončil v péči záchranářů. Kvůli nehodě byl provoz na trati mezi Hostivicí a Zličínem na hodinu a půl zastavený a cestující vozila náhradní autobusová doprava. Policisté vyšetřují, proč...

Praha 15: Setkání s veřejností ve vnitrobloku

Včera v 07:42

Setkání s veřejností se koná v pondělí 3. června v 17:30.

Další články
Nahoru