Sony Xperia 10 VI oficiálně: lehká váha s vlajkovou odolností, ale jen 60Hz displejem

15
Sony Xperia 10 VI oficiálně: lehká váha s vlajkovou odolností, ale jen 60Hz displejem
Fotografie: Sony
  • Nejzásadnější inovací je nasazení nového čipsetu Snapdragon 6 Gen 1
  • Zájemce potěší příslib tří velkých aktualizací OS a 4 let bezpečnostních záplat
  • Sony láká na bonus v podobě sluchátek

Kromě vlajkové Xperie 1 VI dnes Sony odhalilo také cenově dostupný model Sony Xperia 10 VI, jehož předchůdci se proslavili především velmi dlouhou výdrží, kompaktními rozměry nebo třeba dnes již méně obvyklým displejem bez výřezu. Vsadí na stejné přednosti také nejnovější Xperia 10 VI?

Designem nepřekvapí, odolností možná ano

Konstrukčně je novinka věrná předešlým modelům, jedná se tak o relativně podlouhlý smartphone o hmotnosti pouhých 164 gramů. To je mimochodem o 5 gramů více oproti Xperii 10 V, navzdory tomu, že výška 155 mm i šířka 68 mm zůstala identická. Kompaktní Xperia 10 VI by však nové zákazníky mohla překvapit vlajkovou odolností IP65 a IP68, díky čemuž je zajištěná kompletní prachotěsnost i voděodolnost. Na celkové odolnosti se má podílet také sklo Gorilla Glass Victus na displeji.

Obrazovka o uhlopříčce 6,1" a poměru stran 21:9 je prostá jakýchkoliv výřezů, jedná se přitom o OLED panel s Full HD+ rozlišením, avšak opět pouze 60Hz obnovovací frekvencí, což je na dnešní poměry a s ohledem na konkurenci bohužel již málo. Mezigeneračně však byly podle výrobce vylepšeny reproduktory, jež mají mít širší dynamický rozsah.

Na své si přijdou i příznivci poslechu skrze drátová sluchátka, neboť je novinka stále osazena 3,5mm jackem. Disponuje i podporou kodeku LDAC pro kvalitní bezdrátový poslech.

Nový Snapdragon pod kapotou

Zřejmě největší inovací je nasazení 4nm čipsetu Snapdragon 6 Gen 1, který podporuje 5G, ale také je schopný zajistit záznam videa až ve 4K rozlišení. Společnost mu dělá 8 GB RAM a 128GB úložiště s možností rozšíření až o 1,5TB paměťovou kartu. Zájemce potěší také příslib tří velkých aktualizací OS a 4 let bezpečnostních záplat. Na zádech pak najdeme dva fotoaparáty: primární a ultraširokoúhlý o ohniskové vzdálenosti 26, resp. 16 mm. Ve fotoaplikaci je k dispozici i 2× zoom, kdy dojde k výřezu z 48Mpx snímku pořízeného primárním snímačem, jemuž neschází optická stabilizace.

Zajímavostí je využití recyklovaného pryskyřice a také společností Sony vyvinutého materiálu Sorplas na některé díly použité uvnitř i vně těla Xperie 10 VI. Čtečka otisků prstů pak stále zůstala na pravém boku, obdobně jako je stejná kapacita baterie 5 000 mAh. Díky novému čipsetu pak výrobce slibuje ještě delší výdrž, která tak zřejmě bude bez větších problémů atakovat i třídenní používání na plné nabití.

Cena a dostupnost

Xperia 10 VI bude k dispozici v modré, černé a bílé od poloviny června za doporučenou cenu 9 990 Kč. U vybraných prodejců bude možné Xperia 10 VI objednat ve startovací nabídce se sluchátky Sony WH-CH520 v černé barvě v hodnotě 1 090 kč zdarma, kdy tato nabídka platí do vyprodání zásob.

Technické parametry Sony Xperia 10 VI

Kompletní specifikace
Konstrukce155 × 60 × 8,3 mm, 164 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,1" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx
ChipsetQualcomm Snapdragon 6 Gen1,
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: ?, Bluetooth: ?, NFC: ?
Operační systémAndroid 14
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2024, 9 990 Kč
Diskuze ke článku
Petr Zitka
Petr Zitka
Decentní inovace, ale rozhodně příjemná.
Telefon stojí za vyzkoušení.
Ben Ben
Ben Ben
6GB RAM a 60Hz display... bravo.
Jaros 00071
Jaros 00071
Pěkný značkový kompaktní mobil, nárazuvzdorný a vodotěsný! Pod 10 tis. ! Super nabídka od SONY.. výdrž až 3 dny je bezkonkurenční!!!👍👌Navíc sluchátka.
Ju Rgen
Ju Rgen
Sony nečekaně ukázalo telefon s dobrou cenovkou. A ač je konkurence v této třídě velká a s ještě nižší cenovkou.. má tenhle telefon snad zaděláno na úspěch, ve prospěch hovoří hlavně tříletá podpora pro aktualizace android i ta bezpečnostní čtyřletá. Výdrž v té bude jako vždy desítka vynikat, o tom neni pochyb, navíc voděodolnost na kterou budget výrobci moc neberou ohled... Za mně 👍👍👍

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze