TOPlist

Google Pixel 8a recenze: Poprvé v Česku a skvělý jako vždy

google pixel 8a recenze
  • Google Pixel 8a se představil společně s dalšími americkými telefony v Česku
  • Odlehčená varianta poskytuje skvělý zážitek z používání i nadprůměrné fotoaparáty
  • V tuzemsku si užijeme 5G rychlost, některé funkce jsou však k dispozici pouze v angličtině

Google v roce 2024 opět zamíchal kartami na poli smartphonů s modelem Pixel 8a, který je oficiálně poprvé k dispozici v České republice. Tento levnější bratříček vlajkových lodí Pixel 8 a 8 Pro (ty jsou mimochodem také k dispozici v ČR) slibuje stále špičkový zážitek v cenově dostupnějším balení. Dokáže ale 8a uspokojit i náročnější uživatele? Na to se pokusím odpovědět v této recenzi, kde se podíváme na všechny aspekty od výkonu a výdrže baterie až po design, fotoaparáty a uživatelský dojem.

Obsah recenze Google Pixel 8a

Google Pixel 8a: Obsah balení

Google u Pixelu 8a sází na minimalismus, a to se bohužel odráží i v obsahu balení. Na první pohled sice krabička působí elegantně, ale po otevření vás může čekat mírné zklamání. Zvlášť pokud přecházíte od nějakého čínského výrobce. Americká společnost totiž vsadila jen na USB-C kabel, brožurky a redukci z USB-A na USB-C. Tuto drobnost dodává Google ke svým telefonům od nepaměti a jde o příjemný bonus. Nabíjecí adaptér byste zde však hledali marně, stejně jako kterékoliv jiné příslušenství. To si budete muset dokoupit.

Google Pixel 8a obsah balení

Co v najdete krabičce:

  • Telefon Pixel 8a
  • Nabíjecí kabel USB-C
  • Redukci z USB-A na USB-C
  • Nástroj na vyjmutí SIM karty

Google Pixel 8a: Specifikace

Specifikace Google Pixel 8a (GA05570-GB)
Displej 6,1″ OLED, 2400 x 1080, 120Hz, 2000 nitů (špička), HDR, Always-On
Ochranné sklo Corning Gorilla Glass 3
Rozměry a váha 152.1 x 72.7 x 8.9 mm, 188 gramů
Čipset Google Tensor G3, Titan M2
Paměť 8 GB LPDDR5X RAM, 128/256GB UFS 3.1
Software Android 14, 7 let aktualizací
Baterie 4492mAh, 18W kabelové, 7.5W bezdrátové nabíjení
Hlavní kamera 64MP širokoúhlý, 13MP ultraširoký
Selfie kamera 13MP
Konektivita Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3, GPS, NFC, Dual SIM
Tělo boční rám z hliníku
Certifikace IP67
Stylus Není
Reproduktory Stereo
Cena od 14 499 Kč

Redaktoři Svět Androida používají telefony Pixel

Hledáte objektivní a relevantní informace o telefonech Google Pixel? V redakci Svět Androida s Pixely pracujeme řadu let a testovali jsme téměř všechny modely, které kdy byly uvedeny na trh. Mimo ně ale pravidelně recenzujeme i konkurenční telefony, takže nemáme růžové brýle a nebojíme se poukázat na jejich nedostatky.

Google Pixel 8a má praktičtější zpracování než sourozenci

Google Pixel 8a se nese v duchu designového jazyka svých dražších kolegů. Zcela plochý displej s poměrně tlustými rámečky, o němž bude řeč později, doplňuje praktická matná zadní strana z kompozitního plastu, která se snaží imitovat sklo. Daří se jí to poměrně dobře a testovaná modrá barevná varianta dobře odolává otiskům prstů i prachu. Telefon jsem nosil asi pět dní bez pouzdra s tím, že jsem nepořádek občas otřel o triko nebo kalhoty, telefon stále vypadá jako nový. Jediným náchylnějším bodem na zachytávání nepořádku, je dnes již ikonický fotomodul rozprostírající se po celé šířce zadní části. Pod ním i nad ním se občas nějaký ten prach uchytí, ale není to velký problém. Kdyby byl samozřejmě zapuštěný přímo do těla a nevystupoval by, šlo by o ideální řešení. Tímto směrem se ale Google vydat nechce, přihlédneme-li k renderům Pixelu 9.

Google Pixel 8a design

Rámečky jsou hliníkové a rozměry jsou takřka ideální pro běžné používání. Jako hlavní telefon jsem po několik týdnů využíval Xiaomi 14 Ultra a kompaktnější kus placky byl příjemnou změnou. Oproti přechozímu „áčku“ je novinka oválnější a nemůžu se ubránit srovnání s iPhonem X. Ten je sice o něco menší, ale pocit z používání je velmi podobný. Pokud jste někdy „Xko“ nebo „Xsko“ měli, možná vás ofoukne jistá dávka nostalgie.

Google Pixel 8a displejk telefonu si můžete dokoupit i silikonové pouzdro. Stojí však takřka tisícovku...

Je potřeba uvést na pravou míru některá tvrzení, která padla i na oficiální tiskové konferenci Googlu. Americká společnost Pixel 8a prezentuje jako kompaktnější variantu dražších sourozenců, což není úplně pravda. Novinka má totiž rozměry 152.1 x 72.7 x 8.9 mm a váží 188 gramů, zatímco standardní Pixel 8 disponuje rozměry 150.5 x 70.8 x 8.9 mm a váží o gram méně. Klasický Pixel 8 je tedy menší než áčko, přestože má o 0,1 palce větší displej. Způsobují to právě širší rámečky. Není to velký rozdíl, ale někdo by mohl nabýt dojmu, že je Pixel 8a nejmenší z celé rodinky. Není. A tvrdí to bohužel spousta tuzemských i zahraničních webů.

Google Pixel 8a rámeček

Certifikace IP67 je zcela dostatečná, telefon vydrží 30 minut pod vodou v hloubce 1 metru, ačkoliv výrobce vám samozřejmě při vniknutí tekutiny do telefonu záruku neuzná. Dražší Pixel 8 a Pixel 8 Pro mají ještě krapet lepší IP68, ale není to něco, co by mělo jakkoliv ovlivňovat nákup telefonu. Pokud bychom se bavili např. o certifikaci IP54 v případě áčka, pak by mělo smysl ztrácet nad výběrem čas. V tomto případě si troufám říct, že je to úplně jedno, pakliže zrovna nejedete na vodu a nehodláte telefon hledat v řece. Pak by vám lepší certifikace poskytla více času.

Google si dlouhodobě zakládá na co nejlepším uživatelském zážitku, čemuž dopomáhá samozřejmě haptická odezva. Ta se v posledních letech u mobilů vyšší třída hodně zlepšila, ale Pixel 8a ji má rozhodně nejlepší a nejdetailnější ze všech. Odezva při psaní na klávesnici, ale i nastavování budíku či používání multitaskingu je naprosto geniální a hned po jablečných telefonech mám právě tu z Pixelů ze všech nejraději.

Pro nováčky je potřeba upozornit na fakt, že všechny Pixely mají otočené tlačítka na boční straně. U většiny Androidů máte tlačítka pro ovládání hlasitosti pod vypínacím tlačítkem, ale americké telefony to mají přesně naopak.

Google Pixel 8a reproduktory

Překvapují také stereo reproduktory, které opět snadno označím za jedny z nejlepších své třídy. Mají možná až překvapivě basový projev, hrají dobře i na maximální hlasitost, což bohužel stále není samozřejmostí a skvěle se na nich poslouchá mluvené slovo. Jestliže tedy zrovna uklízíte a nemáte po ruce sluchátka/reproduktor na poslech podcastu, Pixel poslouží výborně. Pravidelně poslouchám podcasty v koupelně a pořád jsem se nedokopal ke koupi malého repráčku, takže používám mobil. Některé telefony, především ty levnější, jsou naprosto nepoužitelné. Skrz tekoucí vodu neslyším vůbec nic a rozumím každé desáté slovo, a to se musím ještě hodně soustředit. S Pixelem 8a jsem ale podobný problém neměl.

Google Pixel 8a: Výborný OLED displej

Google nikdy neměl nejlepší hardware ve své ceně a to platilo i o displejích. Čínská konkurence, ale třeba i Samsung nabízel kvalitnější panely s vyšší obnovovací frekvencí a lepší svítivostí, ale za poslední rok Google náskok hodně stáhnul a některé dokonce překonal. V době uvedení Pixelu 8 Pro jej DxOMark vyhodnotil jako vůbec nejlepší, od té doby jej překonaly pouze dva telefony — Honor Magic6 Pro a Samsung Galaxy S24 Ultra. A u áčkových modelů jsme se posunuli opravdu hodně.

Google Pixel 8a přední strana

Díváme se na 6,1″ OLED panel s rozlišením 2400 x 1080 pixelů, obnovovací frekvencí až 120 Hz a jasem 2000 nitů ve špičce. Konečně jsme tedy dostali panel, který může s přehledem důstojně konkurovat ostatním mobilům dané cenovky. Když jsem recenzoval Pixel 6a, poukazoval jsem na to, že jedním z mála nedostatků byla 60Hz obnovovací frekvence panelu, která dost snižovala celkový zážitek z používání. Loni jsme dostali 90 Hz a letos jsme na tom ještě lépe, 120 Hz je u Androidů standard a téměř dvojnásobná svítivost je cítit. Telefon jsem za poslední týden používal docela dost na slunci a neměl jsem problém s čitelností, ta je dle mého názoru na úrovni některých loňských vlajek, což je vlastně skvělý výsledek.

Google Pixel 8a rámečky okolo displeje

Z nepochopitelného důvodu však Pixel 8a ve výchozím nastavení běží na 60Hz frekvenci, takže hned po prvním zapnutí běžte do Nastavení > Displej a zapněte „Plynulé zobrazení“, které automaticky zvyšuje frekvenci až na 120 Hz, podle situace. Vybíjí sice rychleji baterii (ne moc), ale telefon rázem působí, jakoby byl politý živou vodou.

Pochválit musím také oleofobní vrstvu. Je to věc, která se poměrně špatně popisuje, ale po Pixelu 8a parádně kloužou prsty. Více této vrstvě a jejích vlastnostech se můžete dočíst v našem článku, který sepisoval kolega Libor. Za poslední měsíce jsem testoval velké množství telefonů od POCO X6 Pro přes Honor Magic6 Pro až po Xiaomi 14 Ultra a u Pixelu 8a ji hodnotím jako nejlepší, hodně zlepšuje celkový zážitek z používání.

A rámečky? Měly být jednoznačně tenčí, minimálně brada by neměla takto vystupovat. Pokud by byly alespoň symetrické, neměl bych s nimi větší problém. Takto ale musím zmínit, že vás pravděpodobně praští do oka a to i v případě, že máte několik let starý mobil. Tohle se Googlu nepovedlo a vidím v tom i jistý záměr odlišit Pixel 8a od standardního Pixelu 8. Jedním dechem ale dodávám, že jsem si na ně po pár hodinách zvykl, čemuž může napomoci i použití černé tapety a časté využívání tmavého režimu v aplikacích. Ten totiž ošklivou bradu pěkně schová.

Google Pixel 8a brada

Always-On je u Pixelů minimalistický. Vidíte na něm čas, datum, počasí a ikonky aplikací, které upozorňují na notifikaci. Nemůžete si ho však extra přizpůsobit jako u konkurence. Kapacitní čtečka otisků prstů je na dobré úrovni, vidím velký posun oproti Pixelu 6a, kde mi přišla vyloženě pomalá. Je průměrná s ohledem na konkurenci, ale pokud budu srovnávat se staršími Pixely, funguje mnohem lépe. Kromě čtečky lze využít i odemykání obličejem, které je bezpečnější než u většiny jiných Androidů. Google ho řadí do třetí třídy a tvrdí, že pravděpodobnost, že váš telefon odemkne tvář někoho jiného, je 1 : 50 000. Sám ho používám a funguje spolehlivě, nelze jej snadno oklamat fotkou, ale na druhou stranu není tak bezpečné jako například Face ID od Applu.

Google Pixel 8a: Hardwarová výbava a konektivita

Google Pixel 8a (GA05570-GB) je vybaven čipsetem Tensor G3, stejně jako Pixel 8 a Pixel 8 Pro. U áček je zvykem, že je čip lehce podtaktovaný, takže nedosahuje na takové výsledky v benchmarcích. Zatímco u Pixelu 8 Pro jsem byl schopen získat v benchmarku Geekbench 6 1 737 bodů v jednojádrovém testu a 4 340 bodů ve vícejádrovém, Pixel 8a dosáhl na 1 480, respektive 3 330 bodů. V AnTuTu pak nejsou výsledky lepší, ba naopak. Skóre 765 280 bodů je běžné u vyšší střední třídy a takové POCO X6 Pro 5G zadupe Pixel 8a do země s takřka dvojnásobnými čísly, stojí přitom ještě méně.

Při běžném i náročnějším používání jsem si ale rozdílu nevšiml. Čipsety od Googlu nepatří obecně k tomu nejvýkonnějšímu, ba naopak, prostor pro zlepšení není malý, ať už je řeč o výkonu jako takovém, tak i o energetické efektivitě. V telefonu za 20 a více tisíc působí Tensor G3 trochu jako pěst na oko, jelikož hrubý výkon nedostačuje ani na předloňský Snapdragon 8+ Gen1, ale v telefonu střední třídy není mnoho důvodů ke kritice. Pixel 8a je výkonnější než například Samsung Galaxy A55 či Xiaomi 13T. V podobné ceně byste sice našli i výkonnější telefony, například Samsung Galaxy S23 či Nothing Phone (2), ale Google se nikdy nehonil za čísly v benchmarcích. Vzpomeňte si na Pixel 5, který běžel na Snapdragonu 765G.

Pryč ale od čísel jako takových, ty jsou v praxi k ničemu. Jak běží Tensor G3 v Pixelu 8a a co od něj můžete očekávat? Především plynulý chod systému, kterému se vyrovná málokterý telefon v dané kategorii, pokud vůbec nějaký. Telefon běží extrémně rychle, trhané animace či bugy téměř neexistují. O tom ale více později. Nedělá mu problém ani lehký střih videa, v aplikaci CapCut jsem dal vyexportovat 50 vteřinové 4K video s titulky a pár přechody. Zatímco Xiaomi 14 Ultra zvládla tento úkon za 32 sekund, Pixel 8a byl o 12 sekund pomalejší. To není malý rozdíl, ale chci tím říct, že i na mid-rangeru jste schopni stříhat video nebo upravovat fotky.

Telefon se ani moc nepřehřívá, což mě překvapilo. Málokdy jsem šel s teplotou nad 38 stupňů Celsia, pak mě ale napadlo udělat stress test a byl jsem doma. Google totiž Pixely poměrně dost škrtí, přesáhnou-li určitou teplotu. Zůstávají tedy i po delší době náročnějšího používání poměrně chladné (není to Xiaomi, kde jsem naměřil teploty hodně nad 45 stupňů), ale daní je nižší výkon. Je tedy na vás, zda preferujete komfort v podobě nezpocených dlaní, nebo vám nevadí, že je budete mít upatlané, ale za to se výkon takřka nikdy rapidně nesníží. To je přístup třeba již zmíněného Xiaomi.

#MadeByGoogle ‘23: Google Tensor G3

#MadeByGoogle ‘23: Google Tensor G3

Bavíme se však o situacích, kdy telefon používáte opravdu náročně, tedy dlouho stříháte video, dlouho natáčíte 4K video, upravujete velké fotky nebo hrajete hry. Při běžném procházení sociálních sítí, e-mailů, webu a telefonování, nebudete podobné potíže vůbec řešit.

V Česku už nějakou dobu funguje na Pixelech 5G a subjektivně mi přišla lepší síla signálu než u Pixelu 8 Pro. Nevím jak je to možné, oba telefony používají stejný modem, ale zatímco na „Pročku“ jsem měl občas doma jen jednu čárku, Pixel 8a ukazoval vždy minimálně tři. Možná je to tím, že jsem Pixel 8 Pro testoval v době, kdy nebyl v tuzemsku oficiálně dostupný a od vstupu Googlu na náš trh, operátoři na podpoře hodně zapracovali.

Kromě čipsetu Tensor G3 se v útrobách telefonu nachází také bezpečnostní koprocesor Titan M2. Ten chrání vaše data před napadením a ověřuje biometrické údaje.

Samozřejmostí je pak NFC pro bezkontaktní placení skrz Peněženku Google, Wi-Fi 6E je na dnešní poměry stále zcela dostačující, dražší Pixely mají sice Wi-Fi 7, avšak to je zatím spíše marketingová fráze. Minimálně v Česku poskytovatelé teoretické rychlosti Wi-Fi 7 ani nenabízí, takže Wi-Fi 6E s maximem okolo 2 400Mbps bohatě postačí. Pro připojení sluchátek a dalšího příslušenství poslouží Bluetooth 5.3 a telefon umí samozřejmě i Dual SIM v režimu jedné fyzické SIM karty a druhé jako eSIM. Nemá tedy šuplíček na dvě fyzické SIM karty. Konektor USB-C je pak typu 3.2, takže nemá problém s rychlým přenosem dat.

Google Pixel 8a: Android 14

Novější telefony Google Pixel, tedy i 8a běží na Androidu 14 s nadstavbou Pixel UI. Ano, s nadstavbou. Často se tvrdí, že mají telefony od Googlu „čistý Android“, ale to není pravda. Ve skutečnosti mají někteří výrobci čistější Android než sám Google, jmenovitě třeba Motorola. Google má jemně přizpůsobené uživatelské prostředí a některé exkluzivní funkce, které byst jinde hledali marně. K testování Pixelů se vždy rád vracím a to právě kvůli systému, který je z mého pohledu stále nejlepší možnou verzí Androidu. Má některá specifika, na něž si možná budete chvíli zvykat, jiné věci dělá možná trochu hloupě, třeba u ovládacího centra, kde není možné rychle přepnout Wi-Fi/Bluetooth zařízení, ale jako celek to zkrátka perfektně ladí dohromady, zvlášť pokud používáte ostatní Google aplikace.

Co se plynulosti týče, není co vytknout. Nadstavba Pixel UI je prošpikována nádhernými animacemi a plynulými přechody, multitasking funguje rovněž skvěle, přepínání mezi aplikacemi je takřka okamžité a záškuby a zpožděné reakce byst zde hledali marně. Musím ale upozornit na to, že americká nadstavba není nejrychlejší. Je dost pravděpodobné, že rychlostní test (otevírání aplikací, jako to dělá například YouTube kanál PhoneBuff) by Pixel s konkurenčními telefony prohrál, nevsadil bych si na něj v porovnání s Xiaomi telefonem a nadstavbou HyperOS a už vůbec ne s nějakým lepším OnePlus s OxygenOS.

Rozhodně bych si na něj ale vsadil u uživatelského zážitku. Jak jsem zmiňoval, nějakou dobu používám Xiaomi 14 Ultra, před ním jsem žil s Galaxy S24 Ultra. Oba dva telefony jsou samozřejmě nekompromisní, mají skvělý hardware a jsou dobře odladěné, ale čas od času se prostě setkáte s maličkým trhnutím a zpožděnou reakcí nějaké animace (hlavně při přejetí prstem zespoda nahoru když chcete ukončit aplikaci). Pixely ale tohle nedělají a proto je mám tak rád. Je na ně spoleh. Je to Apple mezi Android světem; nedělá jednu věc nejlépe, ale všechny dobře. Mimochodem — pokud máte nějaký starší iPhone (např. 11) a chcete vyzkoušet něco nového, doporučil bych vám právě Pixel a je docela jedno jaký.

Všiml jsem si také toho, že na Pixelech fungují lépe některé aplikace, jmenovitě například Instagram, Threads či Facebook. Nejde ani tak o animace, ty jsou plynulé u většiny dražších telefonů, ale spíše o rychlost načítání obsahu — Stories, Reels, fotografií, komentářů. Skoro to působí, jakoby byly aplikace pro Pixel extra optimalizovány, ačkoliv to (zřejmě) není pravda. Google zvládá celkově optimalizaci na jedničku a tohle je jen jeden z dalších příjemných faktorů, kterých si asi nevšimnete hned, ale až po pár dnech používání.

Tolik krátce o nadstavbě jako takové, pokud ji vůbec neznáte. Co ale ty vymodlené AI vychytávky, které jsou největším marketingovým buzzwordem posledních měsíců? Celkově bych trochu krotil nadšení, některé z nich jsou totiž k dispozici jen v angličtině, třeba živý přepis hovorů. Ten je přitom extrémně užitečný.

Telefon za vás zvedne hovor, vyslechne si druhou stranu, mezitím vám v reálném čase přepisuje, co druhá strana říká a vy na to můžete reagovat. Jednoduše napíšete, co chcete, aby za vás Pixel řekl. U nevyžádaných marketingových hovorů je to spása, jakmile uvidíte na displeji přepsáno něco ve stylu „Dobrý den, volám ze společnosti X a nabízím…“, můžete rovnou zavěsit a nemusíte složitě vysvětlovat, že opravdu nemáte zájem, jste-li introvert a máte s podobnými situacemi problém. Nebo prostě chcete zvednout hovor manželce, ale jste na schůzce a přesto chcete vědět, zda se neděje nic vážného. Bohužel, čeština zatím podporována není a žádné konkrétní datum neznáme. To samé platí u řady dalších vychytávek, avšak třeba Diktafon Google zvládá přepis do češtiny, před časem jsme vám přinesli návod, jak ho zprovoznit.

Circle to Search Anything on Pixel 8 & Pixel 8 Pro

Circle to Search Anything on Pixel 8 & Pixel 8 Pro

Naprosto jsem si zamiloval Circle to Search u Galaxy S24 Ultra a na Pixelu 8a funguje stejně dobře. Pokud uvidíte cokoliv na displeji a je úplně jedno jestli je to v prohlížeči, na Instagramu nebo v nějaké hře, stačí podržet prst na navigační liště a zakroužkovat, co chcete vyhledat. Jde o takový Google Lens na steroidech a jsem rád, že opět mohu používat telefon s podporou této funkce. Je otázkou, zda jej někdy Google se Samsungem uvolní i pro další výrobce, ale v dohledné době bych na to příliš nevsázel. Stejně jako kroužkování jsem si oblíbil rozpoznávání a kopírování textu z aplikací, které ho nativně nepodporují. Tohle by se měla naučit každá Android nadstavba.

Samozřejmě stojí za zmínku také AI funkce spojené s Fotkami Google, kde se nachází kouzelný editor. Spustíte ho snadno, po klepnutím na upravení fotky se zobrazí barevná ikonka v levém dolním rohu obrazovky. V tomto režimu můžete kromě kouzelné gumy, kterou už všichni dobře známe, používat také hromadu jiných funkcí, například Best Take, kdy můžete z více skupinových fotek vybírat obličeje. Takže jich vyfotíte třeba pět a když má někdo zrovna zavřené oči nebo se šklebí, můžete obličej z dané fotografie nahradit scénou, kde je vše v pořádku. Je to na mě trochu moc umělé a až moc „dokonalé“, ale vlastně proč ne.

Pixel 8a nemá teleobjektiv, takže portréty, resp. bokeh efekt dopočítává softwarově. Nativně to funguje moc hezky, ale můžete si pomoci i u fotografií, které nebyly foceny na portrétní režim a docílit také přirozeného rozostření pozadí. Nad očekávání dobře funguje také kouzelný audio zmizík, který potlačí rušivé hluky (třeba vítr nebo ruch z ulice) u videa. Jestliže tedy vlogujete a zrovna u sebe nemáte nějaký externí mikrofon, můžete docílit poměrně kvalitního audia jen za pomocí AI. Není to studiová kvalita a zřejmě ještě dlouho nebude, ale výsledky jsou s použitím této funkce výrazně lepší.

Google Pixel 8a audio zmizík

Pixel 8 Pro umí také funkci Video Boost, která vylepší video ve dne i v noci, ale z nějakého důvodu je tato funkce omezena jen na Pro verzi. Neumí ji Pixel 8a ani standardní Pixel 8, což je trochu k nepochopení. Vše totiž probíhá na cloudu, takže o nedostatku výkonu nemůže být řeč. A i kdyby ano, všechny pixely mají stejný čipset, jak jste asi pochopili. Mimochodem — většina AI funkcí z kouzelného editoru probíhá skrz cloud, takže si je bez připojení k internetu neužijete.

Závěr je tedy takový, že v Pixelu je bezpochyby obrovský potenciál a až (jestli vůbec) bude podporovat všechny funkce v češtině, mmj. i Google Asistenta, povýší to telefon ještě na úplně jiný level. I bez něj jde ale o super systém, který si zřejmě většina z vás zamiluje. Google navíc nešetřil na podpoře ani u levnějšího modelu, takže i 8a dostane 7 let plnohodnotných aktualizací, tedy až Android 21, což je svým způsobem unikátní. Jak moc ale bude Google ořezávat systémy pro starší telefony, zůstává otázkou.

Google Pixel 8a: Výdrž baterie

Výdrž baterie je oblastí, kde se Pixely musejí zlepšit. Například Pixel 8 Pro v porovnání s TOP vlajkami totiž ztrácí. A ne úplně málo. V případě Pixelu 8a je ale situace trochu lepší. Může za to možná menší displej a podtaktovaný čip. Baterie s kapacitou 4492 mAh obvykle ukazovala něco okolo 6 – 6,5 hodin zapnutého displeje, což není na stále relativně kompaktní telefon vůbec špatný výsledek. V náročnější dny, kdy jsem hodně fotil, jsem se dostal lehce přes 5 hodin. Takže záleží na vašem používání. Pokud budete vykonávat běžné úkony — číst e-maily, brouzdat webem, používat kecálky, občas nějaké sociální sítě a sem tam něco vyfotíte, do večera přežijete a zbyde vám ještě přibližně 20 % kapacity baterie. V náročné dny, kdy si pustíte hru, sestříháte nějaké video a budete hodně fotit/natáčet, vám může dojít šťáva už odpoledne.

A to je trochu problém, protože Pixel 8a umí maximálně 18W kabelové nabíjení a z 0 na 100 % se dostanete téměř za dvě hodiny. To je v porovnání s konkurencí žalostně dlouhá doba. Nutno ale zmínit, že software baterii hodně chrání a na 80 % se dostanete za 65 minut, alespoň v mém případě. Nejpomalejší je tedy dobíjení z 80 na 100 %, jinak to celkem jde. Za 15 minut dostanete do telefonu asi 22 %, budete-li kapacita pod 50 %. Ocenit musím také bezdrátové nabíjení, které stále není ve vyšší střední třídě standardem. Pixel 8a ho má sice hodně pomalé (7,5 W), ale je tu.

Google Pixel 8a: Fotoaparáty

Google byl v minulosti kvalitou fotoaparátů pověstný. Ještě předtím, než si odpovíme na to, jak Pixel 8a fotí, si pojďme ujasnit přístup Googlu k focení jako takovému. Spousta výrobců dnes do telefonů dává obří senzory, které mají často velikost blížící se jednomu palci. S takovými zařízeními pak můžete zacházet téměř jako s kompaktní bezzrcadlovkou, protože čipy mají kratší ostřící vzdálenost, díky velikosti dokážou pojmout více světla, takže je na fotografiích méně šumu, pěkně a přirozeně rozostří pozadí díky variabilním clonám a focení s nimi je z mého pohledu větší zábava.

Google na to jde ale jinak, vezměte si, že takový Pixel 6a z roku 2022 používal stařičký 12MP hlavní snímač Sony IMX363 z roku 2016 a přesto fotil dost obstojně. Je to dáno strojovým učením a algoritmy Googlu, které jsou na špičkové úrovni. Vše se zde dohání softwarem, ačkoliv Google od loňska využívá (konečně!) mnohem modernější Sony IMX787 s rozlišením 64 MP. Přístup ale zůstává stejný. Prostě zmáčkněte spoušť a telefon se postará o zbytek. Takový přístup razí i jiní výrobci, jmenovitě například Apple. Mimochodem, Pixel 8a ani Pixel 8 nemají žádný Pro režim fotoaparátu. Pokud si budete chtít vyhrát s ISO, závěrkou a dalšími parametry, budete si muset stáhnout nějakou aplikaci třetí strany. V té nativní můžete nastavit maximálně stíny, jas a vyvážení bílé.

Google Pixel 8a fotoaparát

Pro běžného uživatele je ale Pixel naprosto ideálním fotoaparátem. Fotky nabízí konzistentní kvalitu a pravděpodobně se vám budou líbit. Mají široký dynamický rozsah, dostatečné množství detailů a hlavně přirozený nádech. Nejsou přesaturované jako na Samsungu, mají chladnější barvy než iPhony a celkově se na ně moc hezky dívá. Upozorňuji, že toto zhodnocení je spíše můj subjektivní dojem a naprosto chápu, že saturovanější snímky se možná budou nejednomu uživateli líbit více.

Co Google dlouhodobě zanedbává je kvalita hledáčku. Člověk se kolikrát až bojí zmáčknout spoušť, protože scéna vypadá naprosto katastrofálně a šumu je spousta. Po vyfocení a několikavteřinové práci Tensoru G3 většina neduhů zmizí.

Díky algoritmům Pixel 8a exceluje i za zhoršených světelných podmínek. Snímky jsou sice trochu umělé a přesvětlené, ale to co, dokáže Pixel vytvořit z téměř černočerné tmy, mi stále připadá skoro jako magie. Někteří konkurenti mají noční režim rovněž skvělý, například Xiaomi 13T Pro nebo Nothing Phone (2), ale u Pixelu mi přijde subjektivně nejvíce propracovaný, fotky mají méně šumu a detaily se neslívají dohromady.

Pixel 8a nemá žádný přibližovací objektiv, takže si budete muset vystačit s výřezem z hlavního snímače. Ten dvojnásobný funguje skvěle, skoro bych se ho nebál označit za další fyzický snímač. Má dostatečné množství detailů, ačkoliv občas jsou fotky trochu přeostřené. Maximální 8x přiblížení využijete spíše sporadicky, výsledky nejsou moc kvalitní. Osobně bych za hranici 4x zoomu při focení nechodil.

K nadprůměru patří rovněž 13MP ultraširoký snímač, který lze s přehledem označit za jeden z nejlepších své třídy. Je dostatečně široký (záběr 120 stupňů) a má takřka stejné barevné nastavení jako hlavní senzor. Detailů je samozřejmě méně a občas lze pozorovat artefakty či deformaci objektů, hlavně po stranách. Ale to je neduh, s nímž se setkáte i u jiných telefonů a pro výrobce je poměrně těžké se ho zcela zbavit. Jinak s ním ale můžete vyfotit parádní fotku, bude-li zrovna potřeba.

Selfie kamera s rozlišením 13 MP je rovněž fajn, ale svou kvalitou nikterak nepřevyšuje konkurenci. Samsung umí přední kamery mnohem lépe. Každopádně na vyfocení selfíčka ve kterékoliv situaci poslouží docela dobře a umí fotit poměrně fajn portréty.

Video lze natáčet až ve 4K při 60 snímcích za sekundu. Není to TOP vlajkové video, dražší konkurence je mnohem dál a lepší výsledky dostanete i z (bohužel pro Pixel) aktuálně podobně drahého Samsungu Galaxy S23. Je ale stále velmi dobré. Vylepšit by chtěla hlavně stabilizace. Ta není špatná, telefon nepřeostřuje, ale občas lze pozorovat artefakty; hlavně venku, kde je větší množství objektů, ať se bavíme o autech, stromech či domech. Pokud bych bral aktuální cenu, která činí s výkupem necelých 11 tisíc korun, asi bych Pixel 8a označil za nejlepší telefon na video své třídy. Za standardní cenu je ale konkurence mnohem vyšší.

Google Pixel 8a: Cena a dostupnost

Google Pixel 8a je v Česku k dispozici od 14 490 Kč v případě 128GB varianty. Pokud byste chtěli 256GB verzi, zaplatíte za něj 15 990 Kč. Až do 3. června však probíhá akce, v rámci které můžete telefon koupit na Alze, v Datartu či O2 s výkupním bonusem 3 800 Kč. Stačí donést jakýkoliv funkční chytrý telefon (je jedno jak je starý, musí jít zapnout) a cena se vám poníží o již zmíněných 3 800 Kč + výkupní cena telefonu, což může být teoreticky klidně třeba jen stovka. Takže pokud se vám doma válí nějaký starý mobil s nulovou hodnotou, můžete ho využít právě k ponížení ceny nového Pixelu. Pak vás tedy vyjde na maximálně 10 690 Kč.

Google Pixel 8a: Závěrečné zhodnocení

Google Pixel 8a je výborný telefon, se kterým se vám bude žít naprosto skvěle a je vlastně skoro jedno zda přecházíte z nějaké střední třídy nebo starší vlajkové lodě. Některým bude chybět teleobjektiv, ale jde o preference. Základní iPhone ho nemá dodnes a u levnějších telefonů stejně stojí celkem za pytel, pokud už ho nějaký model má. Nezklame po stránce specifikací, ať už je řeč o displeji či výkonu a naopak překvapí maličkostmi, které hrají výborně dohromady — extrémně příjemná oleofobní vrstva v kombinaci s vynikající haptikou a plynulými animacemi systému vás zkrátka bude bavit, stejně jako vynikající fotoaparáty a některé AI blbůstky, s nimiž si můžete pěkně vyhrát. Je to pořád telefon, který je radost používat. Co zlepšit do příště? Ztenčit rámečky okolo displeje, ještě krapet zlepšit výdrž a trochu stáhnout cenu, která je právě teď (bez akce) nebezpečně blízko standardnímu Pixelu 8. A to je zkrátka ve všech aspektech ještě trochu lepší mobil. Společně s výkupem ale stojí necelých 11 tisíc. Pokud by stál takové peníze Pixel 8a normálně, měla by konkurence velký problém. Takhle ho má taky, ale…

Introducing Google Pixel 8a

Introducing Google Pixel 8a

Klady

+ vynikající OLED displej se svítivostí až 2 000 nitů
+ praktický materiál zadní strany
+ příjemné rozměry
+ bezdrátové nabíjení
+ certifikace IP67
+ čip Tensor G3 z dražších sourozenců

+ stále jedny z nejlepších fotoaparátů své třídy
+ skvěle odladěný Android 14 s AI funkcemi
+ nad očekávání dobré stereo reproduktory
+ rychlá čtečka otisků a bezpečné odemykání obličejem
+ šíleně dlouhá softwarová podpora

Zápory

– nešťastně nastavená cena (bez výkupní akce)
– pomalé nabíjení a průměrná výdrž
– tlusté rámečky okolo displeje (hlavně brada!)
– ty nejlepší funkce nefungují v češtině

Hodnocení redakce: 87 / 100 %

Jaký je váš názor na Google Pixel 8a?

Za poskytnutí telefonu Google Pixel 8a děkujeme českému zastoupení společnosti Google.

Jakub Kárník
O Autorovi - Jakub Kárník

Jakub je znám svou nekonečnou zvědavostí a vášní pro nejnovější technologie. Jeho láska k mobilním telefonům začala s iPhonem 3G, ale dnes se spoléhá na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)