EnergoZrouti.cz

Monitorování hladin podzemních vod v okolí dolu Turów ukazuje smíšené výsledky

  
Tomáš Jelínek
15. 5. 2024 ▪ 08:26

Hladiny podzemních vod v okolí dolu Turów vykazují růst na polském území a pokles na českém, což vyvolává potřebu nového hydrogeologického modelu pro lepší porozumění a reakci.

Komín uhelné elektrárny Turów
Komín uhelné elektrárny Turów
Foto: David Beneš on Unsplash

Nová zpráva od České geologické služby ukazuje různorodý vývoj hladin podzemních vod v oblasti dolu Turów, kde probíhají dlouhodobá měření ovlivněná těžbou hnědého uhlí. Podle nedávných dat hladiny podzemních vod na polském území vzrostly v oblasti podzemní těsnící stěny. Naopak na českém území došlo v hlubších vrstvách k poklesu hladin až do nejnižších hodnot zaznamenaných v dubnu 2024.

Tato změna je důležitá, jelikož hladiny podzemní vody mají přímý vliv na životní prostředí a zemědělství v regionu. Zejména stagnace a následný mírný nárůst hladin podzemní vody kolem Uhelné od února 2024 ukazuje, že situace může být stabilizována díky implementovaným opatřením.

Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství, poznamenal, že zlepšení hladin vrtů za těsnící stěnou je mírně pozitivním signálem, ale zdůraznil potřebu dalšího monitoringu a analýz.

„Ve zprávě, kterou nám předkládá České geologická služba, máme k dispozici konkrétní výsledky měření z jednotlivých vrtů, které jsou umístěny v okolí dolu Turów a jejichž vznik vyplývá z dohody, kterou jsme podepsali v únoru roku 2022. Výsledky jsou nyní mírně pozitivní. Stoupání hladin vrtů za těsnící stěnou má setrvalou tendenci a propisuje se již do několika hlubinných vrtů na českém území,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

„Jsem rád, že se také připravuje nový hydrogeologický model, který pohyb podzemních vod podrobně zmapuje. Budeme tak mít kromě čísel z měření i konkrétnější přehled vývoje a chování podzemních vod.“

Česká republika pokračuje ve spolupráci s Polskem na řešení dopadů těžby v Turówě, včetně pravidelného monitoringu a vývoje ochranných opatření, jako je podzemní bariéra, která by měla zamezit odtoku vody z českého území. Tato snaha je klíčová pro ochranu českého životního prostředí a obyvatelstva ovlivněného činností v dole.

Více informací a detailní data měření lze najít na webu České geologické služby, který pravidelně aktualizuje výsledky a poskytuje nejnovější informace o situaci.




Štítky: Turow Dul Fosilni Paliva Polsko Voda Podzemni Pokles Priroda Prostredi