Google posílí v USA svůj vyhledávač o generativní umělou inteligenci

DomůByznys

Google posílí v USA svůj vyhledávač o generativní umělou inteligenci

Výsledky vyhledávání na Googlu se nyní budou zobrazovat ve formě odpovědí napsaných technologií generativní umělé inteligence (AI) nad odkazy na webové stránky.

Nový model Chat GPT-4o vede nad konkurenčním Claude 3 Opus
Injektáž může zneužít generativní AI a ukrást data
Značky se zabydlují v Metaverzu: Nike, Adidas, Red Bull nebo Coca Cola
Muskův start-up vybírá 6 miliard USD, aby mohl konkurovat OpenAI

Výsledky vyhledávání na Googlu se nyní budou zobrazovat ve formě odpovědí napsaných technologií generativní umělé inteligence (AI) nad odkazy na webové stránky.

Je to největší změna ve vyhledávači od jeho vzniku. Služba bude od tohoto týdne dostupná všem uživatelům v USA. Oznámil to na konferenci pro vývojáře generální ředitel Googlu a jeho mateřské firmy Alphabet Sundar Pichai.

Nový systém se testuje již rok a má přinést lepší vyhledávání a větší spokojenost uživatelů, uvedl Pichai. Postupně bude rozšiřován do dalších zemí a do konce roku by měl být schopen oslovit více než jednu miliardu lidí.

Google také představil vylepšení svého modelu Gemini Pro 1.5, který je schopen porozumět obrovskému množství dat. Google toto množství zdvojnásobuje na dva miliony tokenů, což znamená, že AI může potenciálně odpovídat na otázky, když dostane tisíce stránek textu nebo více než hodinu videa v jediném zadání. Tato aktualizace zvyšuje schopnost modelu analyzovat a interpretovat rozsáhlé množství informací.

Google dominuje internetovému vyhledávání natolik, že jeho jméno se stalo synonymem pro proces vyhledávání na internetu. V novém systému nyní nahoře na stránce výsledků vyhledávání dostane uživatel napsanou odpověď na svoji otázku vygenerovanou modelem AI Gemini. Poté může kliknout na návrhy dalších otázek nebo na tradiční odkazy na webové stránky.

Upravený vyhledávač bude upřednostňovat spíše odpovědi vytvořené AI před odkazy na webové stránky. Google si od toho slibuje zrychlení vyhledávání informací. Přehledy s AI se ale mají objevovat pouze tehdy, když technologie Googlu určí, že budou nejrychlejším a nejefektivnějším způsobem na dotaz uživatele. V jednom vyhledávacím dotazu také nyní bude možné položit několik otázek, například nejen to, kde se v Bostonu nacházejí studia pro cvičení pilates, ale i to, jak se tam dostat a rezervovat si čas.

Vložení většího množství AI do vyhledávače představuje jednu z nejdramatičtějších změn, kterou společnost uskutečnila od svého vzniku na konci 90. let minulého století. Je to krok, který otevírá dveře dalšímu růstu a inovacím, ale také hrozí, že vyvolá zásadní změnu v návycích při surfování na internetu, upozornila agentura AP.

Společnosti OpenAI podporovaná Microsoftem v pondělí představila nový model AI nazvaný GPT-4o, který umožňuje jejímu chatovacímu robotovi ChatGPT odpovídat hlasem v reálném čase a být přerušován. To jsou charakteristické znaky realistických hlasových konverzací, které jsou pro hlasové asistenty s AI, jako Google Assistant, náročné.

Analytická společnost Gartner předpovídá, že do roku 2026 klesne objem dotazů adresovaných tradičním vyhledávačům o 25 procent. Podíl vyhledávačů budou snižovat chatboti a asistenti AI, jako ChatGPT.

Pokud by se uživatelé opravdu raději než na vyhledávače obraceli na modely AI, mohlo by to ohrozit současný obchodní model Googlu, protože firma většinu svých příjmů generuje z odkazů inzerentů umístěných vedle výsledků vyhledávání. Loni Googlu reklamy spojené s jeho vyhledávačem přinesly až 175 miliard USD (čtyři biliony Kč).

Zdroj: ceskenoviny.cz

KOMENTÁŘE

WORDPRESS: 0
DISKUZE 0