Změna počasí je tady. Vítr bude zesilovat, od čtvrtka se o slovo přihlásí déšť a bouřky

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Jindřich Mynařík / CNC / Profimedia
Martina | Redaktorka a korektorka
[email protected]
Publikováno: 15. 5. 2024

Středa bude větrná, ale převážně slunečná a přináší nejvyšší teploty z celého týdne. "Už v 6 hodin po ránu byly teploty relativně vysoko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ teplota se s výjimkou Moravskoslezského a Olomouckého kraje pohybuje přes 10 °C. A v odpoledních maximech budeme atakovat letní hodnoty. Bude jasno až polojasno, během dne v horských oblastech při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky, zejména v Jeseníkách a v Beskydech. Srážkové úhrny budou nízké. Tvořit se bude kupovitá oblačnost. Odpolední teploty 20 až 24 °C, v Praze až 25 °C. Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý jihovýchodní vítr o rychlosti 15 až 40 km/h, v nárazech 55 km/h. Pocitově tedy bude 18 až 23 °C," popsala dnešní den konzultantka počasí Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz a upozornila, že na většině území hrozí nebezpečí vzniku a šíření požárů v přírodě.

Ve čtvrtek už bude v porovnání s předchozími dny o poznání více oblačnosti a srážek v Čechách. Na Moravě a ve Slezsku bude až polojasno.

"Počasí u nás bude pod vlivem oblasti nízkého tlaku vzduchu. V Čechách bude převládat oblačno, přechodně až zataženo a místy přeháňky nebo déšť, v okolí Šumavy ojediněle i bouřky. Na Moravě a ve Slezsku bude polojasno, odpoledne až oblačno a přeháňky pouze ojediněle. Odpolední teploty 19 až 23 °C, na západě území 17 °C. Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý jihovýchodní vítr o rychlosti 15 až 40 km/h, v nárazech 55 až 70 km/h. Pocitově tedy bude 14 až 20 °C," vylíčila počasí pro čtvrteční den Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz s tím, že vítr může působit škody.

V pátek lze očekávat zataženo až oblačno, během dne na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 13 až 17 °C. Větrno – nárazy větru 55 km/h.

Předpověď počasí na víkend

Po oba volné dny bude počasí psát podobný scénář. "V sobotu bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ustávání srážek až večer. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 17 až 21 °C. Také v neděli je možné se připravit na oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 17 až 21 °C," doplnila k blížícímu se víkendu odbornice přes počasí pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.