Dašice staví v areálu bývalých kasáren novou hasičskou zbrojnici. Bude blíž k dálnici

15. květen 2024 09:17

Přibližně do roka se dobrovolní hasiči v Dašicích na Pardubicku dočkají nové zbrojnice za 50 milionů korun. Vznikne v areálu bývalých dašických kasáren přestavbou staré armádní budovy a hasičům výrazně ulehčí práci a parkování techniky. A není tak úplně náhodou, že základna bude stát právě tam. V blízkosti je totiž přivaděč k dálnici D35 a tím pádem lepší výjezd k případným dopravním nehodám.

Bývalá budova pro opravu vojenské techniky je rozsáhlý objekt, ve kterém budou mít hasiči po opravách novou hasičskou zbrojnici. „Aby i kluci, kteří vyjíždějí k zásahům, měli pro sebe zázemí a nemuseli auta svážet z města z určitých bodů, ale všechno bylo jako komplex na jednom místě,“ říká starosta dobrovolných hasičů Zdeněk Kirnig.

Čtěte také

Teď mají hasiči techniku rozesetou na různých místech po městě. K zásahu dokáží vyjet do deseti minut. Zdeněk Kirnig ale předpokládá, že díky nové zbrojnici se čas ještě zkrátí: „Stoprocentně. Když to tady bude všechno na jednom místě, tak už pro výjezdy je to pro nás pohodlnější, jednodušší a rychlejší.“

Blíž k přivaděči na D35

Hasičská zbrojnice navíc bude ve strategické poloze. „Z výjezdu od hasičské zbrojnice, která bude nová, je nájezd na obchvat, na druhé straně města, kdy vyjedeme z obchvatu, je hned nájezd na dálnici. Tím, že se postavila dálnice a přivaděč, se potřebnost mnohonásobně zvýšila, jelikož aut přibývá a dopravních nehod také,“ říká Kirnig.

Výstavba zbrojnice potrvá asi rok a město za ni zaplatí zhruba 50 milionů korun. „34 milionů jsme dostali od Státního fondu podpory investic, 1,5 milionu dal kraj a 4,5 milionů generální ředitelství hasičského sboru. Ostatní náklady půjdou za námi,“ říká nezávislá starostka Pavla Žídková.

Bývalá kasárna v Dašicích na Pardubicku jsou v majetku města. Část areálu slouží k podnikání, jeden dům pro sociální bydlení a město tam provozuje sběrný dvůr

Podle ní je výstavba zbrojnice součástí připravované obnovy území bývalých kasáren, jde o několikahektarový a z části chátrající areál s halami, garážemi a sklady. Stát ho převedl na město před 20 lety, část nemovitostí je dnes v soukromém vlastnictví. „Nejsme z toho nadšení, v areálu je spousta soukromých firem, které tady podnikají. Je těžké se s nimi na něčem domluvit,“ doplnila Žídková.

Město teď chystá prodej budovy po bývalém vojenském štábu a hned za rohem pak developer staví nové bytové domy.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související