Podcast Mimo zorné pole: Přijímačky jsou hlavně velký byznys a loterie. „Stát má obrovský problém, který nikoho nezajímá“

Publikováno: 15. 5. 2024 Doba čtení: 1 minuta
Podcast Mimo zorné pole: Přijímačky jsou hlavně velký byznys a loterie. „Stát má obrovský problém, který nikoho nezajímá“
© Foto: John Schnobrich, Unsplash

Je rozhodnuto. Desítky tisíc dětí po celém Česku už ví, zda se dostaly na střední školu. Pro mnoho z nich jde o možná nejdůležitější den v roce. Po loňském chaosu připravil stát dílčí změny v přijímacím systému. Podle expertů to ale nestačí. Přijímačky nadále zůstávají nespravedlivé a jejich současná podoba by se dala shrnout do dvou slov – byznys a loterie.

Proč i přes opakované upozorňování nikdo tento problém neřeší? Proč v Česku nevznikají žádné vzdělávací studie? Jak by měl systém přijímaček vypadat? A kdo do vzdělávání opakovaně mluví, přestože by neměl?

Poslechněte si nový díl podcastu Mimo zorné pole s Danielem Münichem, členem poradního orgánu NERV působícím v think-tanku IDEA při CERGE-EI, a Janou Strakovou z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty UK.

Víme to už dvacet let

Současný systém přijímacích zkoušek je nespravedlivý, neetický a rovnou vyřazuje některé děti ze hry. To jsou hlavní teze, na kterých se Daniel Münich i Jana Straková shodli. Stát už tento problém ignoruje řadu let, se současným demografickým vývojem je ale přehlížení stále těžší. „Vláda vůbec neřeší děti, které přijímačky neskládají, přitom o nich bychom měli mít těch informací nejvíce,“ diví se Daniel Münich.

Společnost se rozděluje v páté třídě

Třaskavým tématem ve společnosti je také existence víceletých gymnázií. Zatímco podle některých jde o nutný odliv nadaných žáků, podle jiných zase o separaci dětí z méně příznivého prostředí. „Je to nespravedlivé, rozdělujeme společnost už v páté třídě na základce,“ stěžuje si Daniel Münich. Přidává se k němu i Jana Straková: „Máme data, která dokazují, že když se budou děti učit společně, jsou ty výsledky stejné, akorát bez izolování těch s méně ambiciózními rodiči.“

Kde podcast najdete

Podcast Mimo zorné pole můžete poslouchat na našem YouTube kanálu, na našem webu a ve všech běžných podcastových aplikacích (Spotify, Apple Podcasts, České podcasty).

Náměty a připomínky nám můžete psát na kristina.novakova@clovekvtisni.cz.

Autor: Člověk v tísni

Související články