Kateřina Konečná, jediná europoslankyně KSČM a předsedkyně strany. Foto: Stanislava Benešová/ Právo/ Profimedia

Poslední bitva vzplála. Komunistka Konečná hraje chytrou partii o svou budoucnost

Napsal/a Robert Malecký 15. května 2024
FacebookTwitterPocketE-mail

ANALÝZA. Mír, stop Green Dealu a migraci. Tři body, o které je u populistů před letošními evropskými volbami největší tlačenice. Ve frontě na snadné hlasy propagandou a dezinformacemi zmasakrované části populace stojí i Kateřina Konečná: předsedkyně komunistické strany, která si ale pro svoji existenční bitvu sestavila kandidátku ne zcela komunistickou, s velkým přesahem k nacionalistům nebo antivaxerům. Když si přičteme masivní kobercovou guerillovou kampaň na sociálních sítích, zdá se, že to může fungovat.

Člověk aby se dneska bál otevřít lednici, aby na něj nevyskočila tvář europoslankyně, která za svůj dospělý život nevykročila z poslaneckých lavic.

Už v jedenadvaceti letech zasedla v roce 2002 do domácí sněmovny jako nezávislá poslankyně za KSČM, do strany vstoupila o tři roky později. Rychle se péčí stalinistických dinosaurů z ústředního výboru i médií lačnících po hlubokých lidských příbězích stala stranickým maskotem.

Dnes třiačtyřicetiletá politička strávila poslední dvě pětiletá období v Evropském parlamentu, poslední baště komunistů v české politice. Lépe řečeno možná poslední ztracené vartě. Tak to vypadalo ještě na podzim roku 2021, kdy komunisti poprvé v porevolučních časech vypadli ze sněmovny a začali řešit, co se sebou dál.

Babica radí: Vražte tam vlastence

Po neúspěšných volbách rezignoval dlouholetý předseda Vojtěch Filip a rozhádaná strana řešila, zda se vydat konzervativní cestou přesvědčených stalinistů či přiklonit k liberálnější evropské levici.

Europoslankyně Konečná se jevila jako kompromis a příznačné je, že si po svém zvolení v říjnu 2021 najmenovala úzké vedení bez nejvýraznějších představitelů zmíněných proudů: Neuspěl stalinista Josef Skála, který dostal „odstupné“ v podobě možné prezidentské kandidatury, když už mu to dělalo radost, ani liberál Jiří Dolejš.

Kateřina Konečná rozjela svou misi, jejímž hlavním cílem má být záchrana europoslaneckého postu (a platu a diet). Původně přitom počítala se sjednocením levice.

„Rozhodně nechceme jít cestou vymazání značky KSČM. Co však bude nutné, je nastartovat užší spolupráci se všemi společenskými a politickými organizacemi na levici.“
(Konečná po svém zvolení, iRozhlas.cz, 23. října 2021)

Ale tak úplně to s moderní levicí nevyšlo.

„Komunisté iniciovali vznik koalice STAČILO! s cílem spojit levicové a vlastenecké strany a hnutí, kterým není lhostejné postavení České republiky v Evropské unii, cenzorské praktiky, vyhazování peněz za zbrojení či neefektivní sociální politika vedoucí k propastnému rozdílu minimálních mezd v rámci EU.“
(Konečná při představení kampaně Stačilo!, iDNES.cz, 4. prosince 2023)

Prostě když nemáte socialisty, tak tam vražte nacionalisty. Radí Babica politického marketingu.

Rozsévat toužím…

Slepenec pod názvem Stačilo! kandiduje do Evropského parlamentu s programem, který v drobných obměnách najdeme u marketingových populistů z ANO, u těch komerčních z SPD, u Rajchlovců, Motoristů s Přísahou, Trikolóry, Svobodných a mohli bychom pokračovat, vy víte kam. V krátkosti Green Deal špatně, migrační pakt špatně, chceme mír, peníze když ne všem, tak našim, hlavně ne Ukrajincům. Není snadné se v této tlačenici vydělit.

Konečná a spol. vyhlásili tyto volby za referendum o míru, což možná vzdáleně připomíná prohlášení ke Světovému shromáždění za mír a život, proti jaderné válce z roku 1983, méně už říká, co by se případně mělo v praxi stát či změnit.

„Hlasujete o tom, jestli bude na evropském kontinentu mír, anebo válka.“
(Konečná na mítinku v Ostravě, Aktuálně.cz, 10. května 2024)

Její představa je taková, že se přestanou na Ukrajinu posílat granáty, nebude se zbrojit, zmizí vojenské aliance a peníze půjdou na děti. Což je, lidově řečeno, tak blbé, že se to bude líbit. Minimálně u části české populace a rozhodně v Moskvě. Což ovšem neznamená, že chceme tvrdit, že je Konečná aktivní vědomou šiřitelkou kremelských vyprávěnek. Patří k těm, kdo se o jejich rozsévání snaží čistě utilitárně, neboť touží po svému znovuzvolení. Není to méně nebezpečné, použili bychom přívlastek „z nedbalosti“, abychom byli ještě mírní.

Kateřina Konečná je miláčkem médií, především tedy těch, která k tématům ráda zvou představitele extrémů, aby v jejich průměru dosáhla vyrovnanosti a poměr sil dobra a zla byl ještě na malou chvíli zachován. Její kampani to pomáhá, sama to dobře ví a je ochotná se účastnit i předem prohraných střetů, kde sice dostane naloženo, ale jejímu cílovému publiku to nevadí. Naopak, část populace už je dnes nastavena tak, že straní „slabým“ proti pravdě, poučení, autoritám. Konečná na to vychytrale sází.

Velmi podobně, ale s daleko větší intenzitou, vystupuje na sociálních sítích. Guerilluje příspěvky svých oponentů, účtů s vysokým dosahem, komentuje pod příspěvky velkých médií, zejména těch veřejnoprávních. Spoléhá na to, že právě tam najde publikum, které se na „nepřátelských“ účtech vyskytuje právě kvůli tomu, aby zde nacházelo a ventilovalo své rozhořčení. Jde o emoce, které fungují.

Ukazují to i průzkumy předvolebních nálad, za víc se zdráháme je označit, když některé koalici Stačilo! přisuzují tu šest, tu sedm procent. To by v matematice eurovoleb stačilo na jeden mandát, sama Konečná přitom ohlašuje útok na dva. Přece jen by bylo trochu hloupé říkat, že chce jen ten pro sebe.

Konečná věří, že úspěch v evropských volbách by mohl znamenat odpíchnutí k návratu komunistů do Poslanecké sněmovny v roce 2025. Nedělejme si iluze: Pokud letos v červnu uspěje, nebude mít příliš velkou motivaci do Česka se vracet a s nadále rozhádanou vymírající stranou se účastnit bitvy, která je značně nejistá a v důsledku by pro ni mohla znamenat ztrátu tučného evropského mandátu. Její poslední bitva vzplála už letos.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)