Magazín

Jaké jsou nejlepší značky klimatizací?

Klimatické změny přinášejí stále nemilosrdnější léta a tropické teploty už u nás tak nějak zdomácněly. Stále více lidí se proto upíná k naději v podobě klimatizace, která pomůže udržet v bytě snesitelné podmínky. Pokud o jejím pořízení taky uvažujete, jistě se vám bude hodit náš článek, ve kterém vám poradíme, jakou značku klimatizace si vybrat, abyste získali to, co potřebujete.

Nejlepší značky klimatizací

Daikin – nejtišší klimatizace na trhu

Klimatizace Daikin
Klimatizace Daikin

Japonská značka Daikin se sídlem v Ósace oslavila své již sté narozeniny a dlouhodobě je největším světovým výrobcem klimatizací. Své zastoupení má firma samozřejmě i v Evropě a v ČR, takže zde můžete pořídit její produkty a využívat autorizovaných servisních služeb. Daikin nabízí jak klimatizace, tak i tepelná čerpadla (zejména vzduch-voda), která jsou v naší zemi pravděpodobně ještě žádanějším zbožím. Dalším zajímavým zařízením jsou výkonné čističky vzduchu pro lepší ovzduší a zdravější životní prostředí v domácnosti.

Pokud jde o klimatizace, Daikin nabízí zajímavé nástěnné, volně stojící i podhledové splitové jednotky s důrazem na tichý, efektivní provoz, ale i vkusný, stylový design. Hlučnost vnitřních jednotek Daikin se pohybuje pod hranicí 19 dB, což je vynikající a v běžném denním hluku prakticky neslyšitelná hodnota. Jednotky mají i automatizované chytré ovládání lamel s pohybovými čidly, takže vás neobtěžují průvanem. Energetická efektivita chlazení spadá do třídy A+++ nebo A++, klimatizace umí samozřejmě i vytápět a čistit vzduch díky účinné filtraci.

V současnosti Daikin nabízí modely klimatizací především z řad Emura, Comfora, Sensira či Perfera s výkonem až přes 8 kW. Nevýhodou jsou spíše vyšší cenové relace, odměnou je však vynikající efektivita po všech stránkách.

LG – nejprodávanější značka klimatizací na světě

Klimatizace LG
Klimatizace LG

Jihokorejskou značku LG snad ani není potřeba nikomu představovat. Jde o jednoho z největších světových výrobců elektroniky, spotřebičů, ale jde i o průmyslového a chemického giganta. Pro běžnou populaci bude značka LG nejznámější zřejmě díky špičkovým televizím a monitorům. Potažmo díky pračkám, ledničkám nebo jiné domácí elektronice. Ale LG je taky velmi významným výrobcem tepelných čerpadel či klimatizací.

Momentálně značka nabízí různé varianty splitových jednotek především v rámci sérii Standard, Standard Plus, Deluxe či ArtCool. Série ArtCool je exkluzivní a designové řešení i pro chytré domácnosti s nejnovějšími a inovativními technologiemi a funkcemi, včetně vysoce účinného čištění vzduchu, a s 10letou zárukou. Avšak i série Standard nabízí špičkovou účinnost, A++ třídu a hlučnost jen kolem 19 dB.

Značka LG je osvědčená a spolehlivá a její klimatizace kvalitativně drží krok s ostatními výrobky, které jsou považovány za exkluzivní zboží. Mohou být tudíž volbou i pro náročnější a náročné uživatele.

Samsung – levnější značka klimatizací

Klimatizace Samsung
Klimatizace Samsung

Další a rozhodně neméně známá jihokorejská značka. Jde rovnou o největší korejskou značku a třetí největší světový konglomerát (pokud jde o tržby). Samsung je neskutečně rozvětvená společnost a snad není obor lidské činnosti, do kterého by tento koncern nezasahoval. Pro většinu lidí je však Samsung především symbolem špičkových mobilních telefonů, televizí anebo i jiné domácí techniky a spotřebičů.

V oblasti klimatizací má však Samsung pověst spíše dostupnější značky, i když to neplatí zcela bezezbytku. Mezi nejpokročilejší a nejžádanější od značky Samsung patří modely klimatizací ze série Wind Free, která již nabízí velmi zajímavé funkce a vysoce pokročilé technologie.

Velkou předností je tlumení proudu vzduchu, které zabraňuje vzniku nepříjemného a potenciálně i zdraví škodlivého průvanu. Skvělá je i tichost těchto jednotek kolem 19 dB a účinnost A++. Zajímavá je i možnost automatického řízení pomocí umělé inteligence AI Auto Comfort. Výkonnostně se klimatizace této značky skutečně nejčastěji pohybují spíše níže kolem 2,5 až 3,5 kW, ale v nabídce jsou i modely s výkonem 6,5 kW.

Z toho je patrné, že klimatizace Samsung rozhodně nemusejí být volbou jen pro méně náročné zájemce.

Toshiba – zlatá střední cesta

Klimatizace Toshiba
Klimatizace Toshiba

Japonská značka Toshiba patří především mezi známé výrobce IT technologie, zejména notebooků a různých počítačových příslušenství. Záběr společnosti je však širší a zahrnuje (kromě například jaderných reaktorů) i klimatizace. Obecně bychom je mohli označit za volbu s dobrým poměrem ceny a výkonu – alespoň „surového“ výkonu.

Toshiba nabízí větší výběr výkonnějších klimatizací vhodných i pro větší a velké domácnosti – tedy s výkonem i nad 6 kW. Energetická účinnost klimatizací Toshiba přitom spadá do třídy A++ nebo i A+++. Opět se dočkáte i různých pokročilých funkcí včetně regulace průvanu. Hlučnost vnitřních jednotek je taky stále přiměřená, v tichém módu může klesnout až k hranici 20 dB.

Daitsu – klimatizace s vysokou účinností

Mobilní klimatizace Daitsu
Mobilní klimatizace Daitsu

Daitsu patří mezi méně známé výrobce klimatizací. Tato značka pochází ze Španělska a nabízí u nás především mobilní klimatizace. Tyto klimatizace představují velmi dostupnou, kompromisní volbu, pokud nechcete nebo nemůžete nainstalovat venkovní jednotku – což může být případ například podnájemníků v bytových domech, panelácích apod. Mobilní klimatizace obecně nejsou tak výkonné, ale přesto poskytnou jistě ochlazení především v rámci jednoho pokoje a výhodou je velmi jednoduchá instalace, flexibilita a mobilita.

Chladicí výkon mobilních klimatizací Daitsu může činit až 3,5 kW – rozhodně si je tedy nepleťte s tzv. ochlazovači vzduchu, což jsou de facto jen krabice s ventilátorem. Daitsu však nabízí i okenní klimatizace a splitové klimatizace s vysokou účinností při často velmi dostupných cenách. Klimatizace Daitsu jsou spíše klasického ražení – bez zvláštních funkcí či moderních inovativních technologií a pokročilých systémů.

Remko – klimatizace od roku 1993

Mobilní klimatizace REMKO
Mobilní klimatizace REMKO

Značka Remko pochází z Německa a její tradice sahá až do roku 1976 – u nás má stálé, pevné a dobré zázemí již od roku 1993, a i když nejde o zrovna nejznámějšího výrobce klimatizací, nabídka této značky si pozornost určitě zaslouží.

Remko nabízí například velmi kvalitní mobilní klimatizace s jednou jednotkou, což je nejkompaktnější a nejflexibilnější řešení. Další možností je mobilní klimatizace s volně umístěnou venkovní (obvykle okenní, parapetní,…) jednotkou, která nabídne vyšší výkon při zachování snadné instalace a jisté mobility.

V nabídce značky nechybí však ani klimatizace splitové a multisplitové. Vybírat můžete z nástěnných, podstropních, ale i kazetových modelů. Sortiment přitom zahrnuje i modely, které nabídnou výkon až 10 či 14 kW, což už jsou velmi výkonné jednotky i pro rozlehlé prostory.

Zároveň se můžete těšit i na velmi pokročilou výbavu a technologie, včetně „chytrých“ funkcí a možností ovládání mobilním telefonem. Remko se tak může stát volbou i pro náročné zákazníky.

Olimpia Splendid – Oblíbená značka mobilních klimatizací

Klimatizace Olimpia Splendid
Klimatizace Olimpia Splendid

Olimpia Splendid patří mezi tradiční evropské výrobce klimatizací. Značka pochází z Itálie, založena byla už v roce 1976 a u nás dnes nabízí především velmi zajímavé mobilní varianty klimatizací. Buď jde o typické mobilní kompaktní jednotky s kolečky, které nabídnou solidní výkon i 2,6 kW a přitom je můžete snadno použít prakticky kdekoli.

Další variantou jsou pak klimatizace stacionární či nástěnné, které připomínají klasické splitové řešení, ale nemají venkovní jednotku. Vzduch „přečerpávají“ pomocí nádechového a výfukového otvoru. Jde tedy o poněkud elegantnější a nenápadnější řešení, než je klasický split s velkou venkovní jednotkou. Výkon těchto klimatizací je obvykle do 3 kW.

Cenově toto provedení není výhodnější než tradiční split, ale pokud venkovní jednotku nechcete nebo nemůžete umístit, může jít o šikovnou volbu. Díky vkusné vnitřní jednotce se navíc tyto klimatizace hodí i do stylově a designově zařízených interiérů a vyloženou ostudu neudělají.

V redakci jsme osobně testovali mobilní klimatizaci Olimpia Splendid Dolceclima Compact 8 MWB

Sinclair – široký výběr klimatizací

Klimatizace Sinclair
Klimatizace Sinclair

Značka Sinclair patří rozhodně mezi nejznámější výrobce klimatizací a její předností je obrovský a rozmanitý výběr. Sinclair patří spíše mezi dostupné než prémiové a exkluzivní výrobce. Pokud vás tedy zajímají klimatizace s nižší pořizovací cenou, tato značka může být zajímavou volbou.

Efektivita a výkonnost klimatizací Sinclair je přitom na velmi dobré úrovni. Značka nabízí značný výběr i velmi výkonných modelů s výkonem i přes 15 kW, které mohou najít místo i v různých rozlehlejších prostorách – včetně komerčních, výrobních apod.

Energetická efektivita je rovněž dobrá. Většina modelů se „vejde“ do třídy A++, některé i do A+++. Sinclair většinou příliš neoslní designovým zpracováním (i když má i elegantní modely) či tichostí nebo moderní výbavou. Na druhou stranu jde o funkční řešení s dobrým poměrem ceny a výkonu.

Gree – největší výrobce klimatizací na světě

Klimatizace Gree
Klimatizace Gree

Čínská společnost Gree, která vznikla teprve v roce 1991, je dnes největším výrobcem klimatizací na světě. Slovo výrobce je přitom třeba zdůraznit, protože Gree vlastní a provozuje v Číně rozlehlé továrny, v nichž si nechávají své klimatizace (respektive komponenty) vyrábět i jiné značky. Například je to i značka Sinclair, ale i Daikin.

U nás jsou však přesto klimatizace přímo značky Gree (či prémiové značky Syen) spíše relativně méně známé. Gree však nabízí klimatizace do bytů i komerčních prostor a může se pochlubit často skvělými cenami. Ale to není vše. Moderní klimatizace Gree totiž osloví i velmi stylovým a pěkným designem vnitřních jednotek s neviditelnými displeji.

Například série U-Crown osloví i parádním nerezovým designem. Nezaostává ani vybavení, které je rovněž výborné, a v tichém režimu se tyto klimatizace dostávají na hodnoty až 19 dB, což je prakticky na úrovni nejtišší konkurence. Rovněž energetická efektivita, která u mnoha modelů dosahuje třídy A+++ mluví sama za sebe. Gree je tedy značka, kterou se rozhodně vyplatí brát vážně.

Midea – čínský výrobce klimatizací

Klimatizace Midea
Klimatizace Midea

Dalším čínským výrobcem klimatizací je značka Midea, která je u nás opravdu mimořádně dobře známá a patří mezi nejprodávanější značky klimatizací na českém trhu. Pod značkou Midea najdete především klasické splitové a multisplitové klimatizace.

Značka Comfee (Midea Comfee) pak přináší výběr především stylových, designových a moderních mobilních klimatizací, ale i různých dalších spotřebičů nejen souvisejících s úpravou klimatu v interiéru.

Midea je osvědčená volba. Kombinuje pěkný design s vysokou účinností a uživatelským komfortem, včetně velmi nízké hlučnosti. Většina klimatizací má výborné hodnocení a uživatelé jsou se službami zařízení nadmíru spokojeni. Obecně se tedy dá říct, že se značkou Midea chybu neuděláte.

0 Sdílení