Festival Jižní Svéráz oživí náplavku Vltavy, propojí nezvyklá místa s uměním

  12:54
Multižánrový festival Jižní Svéráz odstartuje v pátek 17. května na budějovické náplavce pod Dlouhým mostem. Nultý ročník akce, která by se měla opakovat každé dva roky, je prvním bodem kulturního programu Českých Budějovic jako Evropského hlavního města kultury 2028.

Je jich šest, ale hrají na dvanáct hudebních nástrojů. Cirk La Putyka band bude jedním z hlavní lákadel zahájení festivalu Jižní Svéráz. To se uskuteční už v pátek od 16 hodin na náplavce pod Dlouhým mostem.

Dorazit mohou stovky návštěvníků, místa na ploše u řeky Vltavy je dost. Dočkají se také například koncertu pro děti plného divokých písní v podání kapely Bombarďák.

Doprovodný program je připravený do 20 hodin a jeho součástí budou divadla, výtvarné umění, řemesla či nový cirkus. Malé divadlo pak s diváky vypluje na lodi po proudu řeky s představením Jihočeská odysea, které už je ovšem vyprodané.

Jižní Svéráz ale potrvá až do podzimu a nabídne řadu dalších akcí. „Je to nultý ročník unikátního site-specific divadelního festivalu. Diváci se stanou součástí příběhů, které ožívají například v budově bývalé pošty v Nádražní ulici v Budějovicích, v pivovaru Samson, na zámku v Třeboni či v Holašovicích,“ vyjmenovala kreativní ředitelka festivalu Anna Hořejší.

Festival Jižní Svéráz nabídne plavbu po Vltavě i hostinu jako z doby Buquoyů

Upozornila, že je to první akce, která přímo souvisí s programem Českých Budějovic jako Evropského hlavního města kultury 2028 (EHMK). „Většinou podobné události začínají až dva či jeden rok před EHMK, my startujeme v o dost větším předstihu a moc mě to těší,“ doplnila Hořejší.

Výběr z programu festivalu Jižní Svéráz

  • 17. 5.–17. 5. Zahájení festivalu Jižní Svéráz, náplavka ČB
  • 1. 6.–23. 6. Rozum a cit, otáčivé hlediště ČK
  • 5. 7.–7. 7. Prodaná nevěsta, náves Holašovice
  • 1. 8.–10. 8. Divadlo Continuo: Zatím, do té doby, navždy, pošta ČB
  • 1. 8.–3. 8. Egon Schiele – Autoportrét, otáčivé hlediště ČK

Pozn.: Podrobnosti jsou na webu jiznisveraz.cz

Podle ní se může stát festival pevnou součástí kulturních akcí v Českých Budějovicích a mohl by přitahovat diváky z celé republiky i zahraničí. Je to bienále, což znamená, že by se měl konat každé dva roky.

Do letošního ročníku je zapojené Jihočeské divadlo se všemi čtyřmi soubory, dále umělecký dům Rezi.dance Komařice a Divadlo Continuo.

To uvede začátkem srpna zajímavý projekt Zatím, do té doby, navždy, který se odehraje právě v bývalé poště. Bude mimo jiné o obyčejných vzkazech, které lidé nechávají na lednici, ale i osobnostech Franze Kafky či Václava Havla.

„A na návštěvníky Rožmberské noci čeká zážitek v zahradě třeboňského zámku. Hrajeme tam devětkrát na jaře i na podzim,“ zmínil Tomáš Ondřej Pilař, šéf opery Jihočeského divadla.

Autor: