Moskvě hrozí nástupnická krize ve vazalském Čečensku

Moskvě hrozí nástupnická krize ve vazalském Čečensku
Grozny, prázdné mrakodrapy hlavního města Čečenska / depositphotos.com (Zvětšit)

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov minulý týden jmenoval svého šestnáctiletého syna Adama členem správní rady univerzity speciálních sil pojmenované po Putinovi. Podle Kadyrova jeho syn, který se nedávno stal oficiálním šéfem jeho ochranky, je „úzce obeznámen s činností slavné univerzity, takže věřím, že odvede vynikající práci.“

Jedná se o součást loni započaté kampaně, ve které čečenský vůdce připravuje svého syna pro nástupnickou roli a buduje jeho veřejný profil. Adam Kadyrov obdržel v poslední době několik vysokých státních ocenění poté, co ve vyšetřovací vazbě zbil devatenáctiletého volgogradského studenta Nikitu Žuravila. Ten ve Volgogradu spálil Korán. Ruský stát se rozhodl z Žuravila udělat exemplární případ a odeslal ho k soudu do Čečenska.

Ramzan Kadyrov se stal prezidentem ve velice nízkém (ve své době nezákonně nízkém) věku v roce 2004 po úspěšném atentátu separatistů na jeho otce. I přesto, resp. právě proto, je chystání nástupce v tak mladém věku poněkud zvláštní. Ramzanu Kadyrovovi je teprve 47 let. Aktivity ohledně jeho pubescentního syna tak přiživují spekulace o zdravotním stavu čečenského warlorda.

Podle ruského opozičního listu Novaja gazeta Europe[3] byla Kadyrovovi v roce 2019 diagnostikována nekróza slinivky břišní.[4] Když se tyto spekulace dostaly do médií, Kadyrovovi „PR“ lidé zahájili velkou mediální kampaň na federální úrovni, aby všechny přesvědčili o dobrém zdraví hlavy Čečenska. Kadyrov si od té doby kvůli „dočasné pracovní neschopnosti“ začal často brát dovolenou, vynechával důležité veřejné akce a proslovy na jeho milovaných sociálních médiích.

V září loňského roku měl být Kadyrov hospitalizován v nemocnici pro ruské potentáty s akutní plicní nedostatečností, alespoň tolik psala ruská média s odvoláním na zdroje v nemocnici a na ředitelství FSB v Čečensku. Podle listu Novaja tomu předcházelo předávkování uklidňujícím lékem Dormicum, který má Kadyrov užívat k řešení „silných bolestí, nespavosti a zvýšené úzkosti.“ Diagnóza má být závažná s nedobrými vyhlídkami i v případě přežití. Co je na těchto zprávách pravdy, není jisté. Nicméně Kadyrov během poměrně krátké doby zhruba zdvojnásobil svůj objem, oproti minulosti se výrazně stáhl z veřejného života a pokud se na nějakých záběrech objeví, tak na nich vypadá nezdravě,[5] a to včetně těch, které mají demonstrovat jeho kondici.[6]

Ačkoliv má Kadyrov v mocenských kruzích v Rusku mnoho nepřátel, jeho indispozice je i za normální situace pro federální vládu nepříjemnou záležitostí. Proto ho Kreml nyní maximálně podpoří. Při jeho odchodu ze scény však Kreml musí řešit choulostivé nástupnictví v regionu, kde delegoval veškeré pravomoci na místního emíra a „obránce všech muslimů v Rusku.“ Pakliže některé z podřízených čečenských klanů odmítnou v souladu s tradicí podřídit se náctiletému „korunnímu princi“, Kreml ke svojí válce na Ukrajině může přidat i řešení malé občanské války v Čečensku. Čečenská historie navíc klidné mocenské tranzici rozhodně nenapovídá.

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu Armádních novin! Chci PREMIUM účet

Související články

Lavrov: Zastánci vstupu Gruzie do NATO si hrají s ohněm

Rusko se naučilo chytře kombinovat zahraničněpolitické nástroje k prosazování svých bezpečnostních ...

Válka na Ukrajině potrvá do roku 2035

Podle Oleksije Arestovyče, poradce ukrajinského prezidenta, série válek na Ukrajině potrvají až do ...

Teroristické útoky v Moskvě. Putin přestává být ochráncem Ruska

V pátek večer se v koncertní hale Crocus City Hall v Krasnogorsku na severozápadním předměstí Moskvy ...

Rusko není ráj konzervativců, ale fašistický policejní stát

V minulém článku jsem rozebíral proč ze sebe dělá Tucker Carlson tupce, který oslavuje Rusko jako ...

Do diskuze PREMIUM článku mohou přispívat jen uživatelé s premium účtem.