Slova Pavla o tom, že je třeba zastavit válku, okomentoval Šándor. Vyzdvihl politickou odvahu a poukázal na rozhodování z pohodlných gaučů

Andor Šándor
Andor Šándor
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 15. 5. 2024

Komentář: Když se moderátorka britské zpravodajské stanice Sky News dotázala českého prezidenta Petra Pavla na to, zda by nyní měla Ukrajina začít vyjednávat s Ruskem a ukončit boje, odpověď byla pro někoho možná překvapivá. "Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání," uvedl v rozhovoru, který zahraniční televize odvysílala v pondělí a hlava státu v něm hovořila mimo jiné i o pomoci bránící se zemi a jejím vstupu do NATO. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila v souvislosti se slovy Pavla generála ve výslužbě, bezpečnostního experta a komentátora Andora Šándora. Uznal, že jde o logický výrok.

Podle Petra Pavla je v současnosti »naivní« domnívat se, že Kyjev získá Ruskem okupované území v dohledné době zpět.

Pro kontext jeho slov je potřeba zmínit, že Ukrajina, která čelí třetím rokem ruské vojenské invazi, se v současnosti potýká se zásadním problémem, který představuje nedostatek dělostřelecké munice, nedostatek lidské síly a vyčerpaná protivzdušná obrana. K tomu navíc je patrná zvýšená ofenzíva ze strany Ruska.

Do dění vstupuje i pomoc, která se postupně začíná dostávat na Ukrajinu. Jedná se o nákup vojenského materiálu ze strany české muniční iniciativy a pomoc od Spojených států ve výši 60,8 miliardy dolarů (1,44 bilionu korun).

"Vidíme výsledek dlouhé přípravy. Bylo docela jasné, že s lepším počasím Rusko zahájí ofenzívu. Ukrajinci se na to dlouho připravovali. Žádali nás o větší dodávky munice a vybavení. Jsme při dodávkách příliš opatrní. Musíme vyhodnotit riziko eskalace. Ukrajinci prohrávají své životy i zemi a můžou prohrát i v této válce," sdělil Pavel v předtočeném rozhovoru, v němž komentoval současný stav války.

Redakce ŽivotvČesku.cz před rozhovorem, který vysílala britská stanice, oslovila bývalého diplomata a takzvaného »prezidentova přítele po boku« Petra Koláře. A to s dotazem, zda výše zmíněná pomoc je klíčová. "Samozřejmě jde o klíčovou pomoc, ale obávám se, zda nepřichází trochu pozdě. Zatím z ní toho moc na Ukrajinu nedorazilo a je zřejmé, že Rusové využívají výhody, kterou nyní mají, aby vylepšili své územní zisky," zdůraznil Petr Kolář, který je mimo jiné členem expertního týmu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ panelu zahraničněpolitických konzultantů, kteří radí hlavě státu. Redakce o tom psala v jednom z předchozích článků.

Pavel v rozhovoru dále uvedl, že »musíme být realisté«, a to ve výše zmíněném kontextu otázky, zda by Ukrajina měla začít vyjednávat s Ruskem.

"Bylo by naivní říkat, že Ukrajina dokáže znovu dobýt okupovaná území v blízké budoucnosti. Rusko se jen tak oblastí, které okupuje, nevzdá. Potřebujeme zastavit válku a pak začít debatovat o budoucím uspořádání," uvedl dále prezident s tím, že by mohl vzniknout nějaký kompromis, ale ne bez souhlasu Ukrajiny, Ruska a zemí, které budou garantem vzájemné dohody. Také sdělil, že bez míru na Ukrajině není možné zemi přijmout do Severoatlantické aliance.

Jak se na slova Petra Pavla lze dívat, uvedl ve svém komentáři Andor Šándor, kterého redakce oslovila. "Kdyby tohle řekl kdokoliv, tak z něj možná i dnes budou všichni ti »zaslepení válečníci« dělat proruského trolla a švába. Jsem rád, že z nejvyššího místa v této zemi se skloubila politická odvaha včetně správného vojenského odhadu toho, co se na Ukrajině děje, a že prezident takto otevřeně mluví ve smyslu, že je potřeba nějakým racionálním způsobem jednat," uvedl v úvodu ostřílený komentátor a bezpečnostní expert.

"Spolehnout se totiž výhradně na vojenské řešení znamená, že Ukrajina bude rozbitá čím dál více. Výkřiky politiků, jako je Antony Blinken (ministr zahraničních věcí Spojených států amerických, pozn. red.), a jiných o tom, že Ukrajina bude členem Severoatlantické aliance bez jakékoliv další konotace, je jenom další povzbuzení Putina, aby tu zemi rozbil ještě více. Pavlův, byť zatím ojedinělý názor, by měl dostát sluchu těm, kteří o tom mohou rozhodnout, protože z tepla našich domovů a pohodlných gaučů se ta válka bojuje skutečně velmi příjemně. Řada těch, kteří mají rozsezený zadek z toho gauče, si neuvědomuje, že se ta válka může vymknout, budou-li některé »výkřiky o tom, že vojáci NATO vstoupí na Ukrajinu, když...«, vyslyšeny. A je potřeba si uvědomit, že ta země přichází o to nejcennější, to jsou lidé, kteří padli na frontě, a ti, kteří před válkou utekli do zahraničí, pak je to velká část infrastruktury a průmyslu, která je rozbitá. Za mě jsou slova prezidenta Pavla správný krok," dodal pro ŽivotvČesku.cz Andor Šándor, který dále jen upozornil na to, že i když na Ukrajinu přichází významná finanční podpora a pomoc v podobě vojenského materiálu, bez doplnění živé síly to situaci, která na frontě nyní je, zásadním způsobem nezmění.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.