V uplynulém čtvrtletí se prodalo pět PlayStationů na jeden Xbox, tvrdí analytik
zdroj: Sony

V uplynulém čtvrtletí se prodalo pět PlayStationů na jeden Xbox, tvrdí analytik

15. 5. 2024 15:00 | Novinky | autor: Pavel Makal |

Společnost Sony se včera pochlubila svými finančními výsledky za poslední fiskální rok, ze kterých mimo jiné vyplynulo, že se jí v posledním čtvrtletí povedlo prodat zhruba čtyři a půl milionu kusů PlayStationu 5. Úctyhodné číslo nicméně ani tak nenaplnilo interní cíle. Analytik Daniel Ahmad ze společnosti Niko Partners ke statistice dodává zajímavý kontext.

Uvádí, že celkem se od začátku prodejů k 31. březnu letošního roku prodalo 59,2 milionu kusů konzole. V tomto ohledu současná generace mírně zaostává za svou předchůdkyní, která ve stejném časovém úseku zvládla mezi hráče dostat celých 60 milionů PlayStationů 4. Sony se tedy nedaří výrazně zvětšovat svůj konzolový trh, a to je dle Ahmada mimo jiné důvodem, proč se porozhlíží i po jiných možnostech a momentálně klade daleko větší důraz na portování her na PC.

Ahmad ve své analýze také říká, že ačkoli Microsoft konkrétní čísla prodejů svých konzolí nezveřejňuje, podle interních odhadů společnosti Niko Partners představuje oněch 4,5 milionů prodaných PlayStationů pětinásobek prodaných Xboxů ve stejném období. Je třeba mít na paměti, že ačkoli je Ahmad respektovaným odborníkem, skutečná čísla se od odhadu mohou lišit. Sám Microsoft nicméně na konci dubna uvedl, že ačkoli se zisky společnosti zvýšily díky akvizici Activision Blizzard, prodeje konzolí Xbox meziročně poklesly skoro o třetinu.

Sám šéf herní divize Microsoftu Phil Spencer se ale na situaci dívá optimisticky. Dříve se nechal slyšet, že ačkoli Microsoft prohrál tu nejhorší konzolovou generaci, kterou prohrát mohl, jeho cílem není v prodejích překonat Sony nebo Nintendo. 

Nejnovější články