Atentát na slovenského premiéra Fica, politika postřelili. Vyjádřili se Zeman i Havlíček

Robert Fico
Robert Fico
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 15. 5. 2024

Prozatím neznámý útočník postřelil slovenského premiéra Roberta Fica. Z místa činu ho záchranná služba převezla do nemocnice, informuje o tom slovenský Denník N. Mluvčí ministerstva vnitra Martin Neumann v rozhovoru pro televizi Markíza sdělil, že šlo o atentát. K tragédii se pro ŽivotvČesku.cz vyjádřili bývalý prezident Miloš Zeman a lídr stínové vlády Karel Havlíček.

Ke střelbě došlo před Domem kultury v Handlové, kde zasedala vláda. V momentě, kdy Fico přišel mezi lidi, padlo několik výstřelů, uvedl slovenský deník, který mimo jiné citoval svědky přítomné na místě.

Podle periodika policie údajného útočníka zadržela, posléze uzavřela okolí. Kulturní dům byl evakuován. Prezidentka Zuzana Čaputová útok na premiéra ostře odsoudila a označila ho za brutální a bezohledný.

"S hlubokou lítostí jsem přijal zprávu o atentátu na mého přítele Roberta Fica," uvedl pro ŽivotvČesku.cz bývalý prezident Miloš Zeman, který nedávno Fica přijal ve své kanceláři v Praze. Redakce o tom dříve psala článek.

"Pevně věřím, že se Robertovi podaří uzdravit. A přál bych si velmi, aby byl pachatel atentátu přísně potrestán. Vnášet násilí do politiky je absolutně nepřijatelné," doplnil pro ŽivotvČesku.cz Zeman.

Podobně se vyjádřil i bývalý dvojnásobný ministr Karel Havlíček (ANO). "Je to samozřejmě strašné. A je předčasné to nyní komentovat. Nicméně premiéru Ficovi přeji, aby byl v pořádku a uzdravil se. Vůbec netuším, v jakém je stavu, dozvěděl jsem se to před chvílí," dodal pro ŽivotvČesku.cz opoziční politik s tím, že zatím se k věci nebude více vyjadřovat s ohledem na vyšetřování, protože zatím toho není o události, proč se vůbec stala, moc známo.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.