Zemřel Vlastimil Harapes, bylo mu 77 let. Intenzivní nemoc byla nad jeho síly

Vlastimil Harapes
Vlastimil Harapes
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 15. 5. 2024

Divadelní a baletní svět se ponořil do smutku. Ve středu v poledne zemřel významný český umělec Vlastimil Harapes. Bylo mu 77 let. Informaci potvrdil tiskový mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Pro ŽivotvČesku.cz relativně nedávno zavzpomínal na natáčení filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. Jeho odchod je pro mnoho jeho kolegů nečekaný a smutný.

Harapese dlouhodobě trápily zdravotní komplikace. Zemřel na plicním oddělení na Karlově náměstí, kam ho podle portálu Blesk.cz před týdnem přivezli kvůli silnému kašli a celkové slabosti. Dále web píše, že mělo jít o rakovinu plic v pokročilém stadiu.

"Dnes v poledne nás po těžké nemoci opustil emeritní sólista a umělecký šéf Baletu Národního divadla Vlastimil Harapes. Čest jeho památce," potvrdil informaci pro ŽivotvČesku.cz v SMS zprávě tiskový mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk a svá slova s fotografiemi umělce umístil na profil divadelního souboru na sociální platformě.

Pro ŽivotvČesku.cz poskytl i pár zaslaných slov generální ředitel Národního divadla Jan Burian. "Cítíme hluboký zármutek, neboť odešel významný divadelník, který patřil ve své době k nejlepším našim tanečníkům, srovnatelným kvalitou se světem, a který zároveň dokázal svým osobním kouzlem, uplatňovaným v autentické herecké tvorbě, přitáhnout pozornost široké veřejnosti k tanečnímu umění."

Vlastimil Harapes pro ŽivotvČesku.cz před několika měsíci zavzpomínal na rodinný film »Jak vytrhnout velrybě stoličku«, který se točí kolem příběhu malého Vaška snažícího se své mamince dohazovat potenciální ženichy, aby měl také tatínka. Jedním z nich je baletní mistr Jindřich, v jehož souboru chlapcova matka tančí. Toho ztvárnil právě legendární a vynikající tanečník Vlastimil Harapes, přestože původně měl fungovat v roli konzultanta.

"Marie Poledňáková byla výborná. Přišla za mnou do divadla a oslovila mě, abych herci, který tu postavu měl hrát, dával odborné rady. Po několika schůzkách, to už jsme si tykali, mi řekla, co já budu komu radit, abych si tu roli zahrál sám," popsal pro ŽivotvČesku.cz herec a tanečník s tím, že se z něj znenadání stal »záporák«.

"Bylo trochu těžké, že všechny děti, které film viděly, potom věřily, že jsem skutečně takový, jako byl filmový Jindřich. Není to úplně milý člověk. Jak například říká filmový Vašek, nemá rád psy. A ty děti si potom myslely, že psy nemám rád. Přitom já v tu dobu měl Zorku a vlastně vždy jsem měl nějakého voříška," doplnil tehdy pro ŽivotvČesku.cz Vlastimil Harapes, co pro něj bylo na natáčení lehce nepříjemné.

Vlastimil Harapes byl legendou tanečního světa. Zároveň byl choreograf, taneční pedagog, dlouholetý člen, sólista baletu Národního divadla v Praze a umělecký ředitel Mezinárodní konzervatoře Praha. Byl také mimo jiné porotcem taneční soutěže StarDance …když hvězdy tančí a také ve slovenské soutěži Hvězdy na ledě.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.