Jedinečné basketbalové trofeji z 3D tiskárny pomohli na svět experti z univerzity

  16:14
S pomocí expertů na 3D tisk z Technické univerzity v Liberci vznikla unikátní basketbalová trofej pro nejlepší český klub. Spojuje moderní techniky výroby, historii tuzemského basketbalu i významného hráče.

Dominantou poháru je basketbalový míč s opláštěním z pryskyřice nesoucí v sobě fragmenty 24karátového zlata. | foto: Jiří Tyl, PrusaLab

Basketbalový míč s fragmenty 24karátového zlata. Originální putovní trofej pro vítěze nejvyšší české basketbalové soutěže pomáhali tvořit 3D tiskaři z libereckého Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace (CXI) Technické univerzity v Liberci (TUL).

„Završujeme více než rok trvající práci. Její výsledek je pro nás zásadní hned z několika důvodů. Věříme, že nám přinese přesah mimo basketbal i sport. Zapadá do vznikající strategie sledující moderní trendy ve společnosti a ve sportu. V neposlední řadě nese pohár jméno Jiřího Zídka st., basketbalisty století, ve chvíli, kdy slavíme výročí 100 let organizovaného basketbalu v Československu,“ vysvětluje symboliku marketingový ředitel CZ Basketball Martin Peterka.

Vítěze Tour de France čekají trofeje z Lindavy, díky brusu připomínají samet

Za designem poháru stojí architekt Petr Vacek, který ho navrhl speciálně pro 3D tisk z kovu. O ten se pomocí technologie SLM (Selective Laser Melting, pozn. red.) postarali právě experti z Oddělení 3D technologií CXI. Kvůli řadě omezení daným stavebním prostorem stroje se tisk trofeje musel fázovat na segmenty, jež se po výrobě svařily do jednotného celku. Výroba poháru byla unikátní zejména tím, že i po rozdělení šlo o rozměrově velké díly tvořené úzkými pruty.

V prototypové dílně PrusaLabu následně vznikla pomocí CNC obrábění spodní část trofeje s plaketami, na které se v příštích letech budou laserem gravírovat jména vítězů. Dominantou poháru je pak basketbalový míč s opláštěním z pryskyřice nesoucí v sobě fragmenty 24karátového zlata.

Prvního majitele se dočká za pár týdnů

„Pro realizaci trofeje jsme zvolili nerezovou, tepelně vytvrditelnou ocel. Velkou výzvou bylo navrhnout dostatečně odolné podpůrné struktury, které bude následně možné co nejjednodušším způsobem odstranit. Zvolený materiál při výrobě podléhá značnému vnitřnímu pnutí, které při nedodržení technologických postupů vede k vzniku deformací a znehodnocení výrobku. Spolupráce na trofeji nás posunula v oblasti 3D tisku kovů o stupínek výše,“ je přesvědčený Michal Ackermann, expert na 3D tisk z libereckého výzkumného centra CXI TUL.

„Baví nás hledat přesahy 3D tisku a poukazovat na různé možnosti jeho využití. Tady sehrál klíčovou roli nejen v prototypování trofeje. Mám radost, že umíme díky PrusaLabu propojovat světy – naši expertízu vyrobit téměř cokoliv, znamenitý parametrický design Petra Vacka, pokročilý 3D tisk odborníků z TUL a svět sportu,“ dodává zakladatel společnosti Prusa Research Josef Průša.

O jedinečnou trofej budou v následujících deseti ročnících bojovat nejlepší týmy Národní basketbalové ligy. Svého vůbec prvního majitele dílo pozná již za několik málo týdnů.

Basketbalová trofej není zdaleka jedinou, která má své kořeny v Libereckém kraji. Ze sklářského regionu pochází mimo jiné také medaile pro letošní světový šampionát v hokeji nebo tradičně také ceny Thálie či křišťálové poháry určené nejlepším jezdcům legendárního závodu Tour de France.

24. března 2017