Konec reklam. K eskalátorům v metru Jiřího z Poděbrad se plakáty už nevrátí

  17:16
Prostor eskalátorového tubusu ve stanici metra Jiřího z Poděbrad zůstane bez reklam. K rozhodnutí došlo po dohodě mezi magistrátem, dopravním podnikem a společností, která reklamy v metru provozuje. Vzhled tubusu bez reklam si oblíbili i cestující.

V druhé nejhlubší stanici pražského metra byly vyměněny eskalátory.(2. listopadu 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

„Nesu dobré zprávy. Tubus eskalátorů v nově zrekonstruované stanici bude nadále architektonicky a designově čistý bez reklamního smogu,“ uvedl ve středu na platformě X Zdeněk Hřib, pražský náměstek pro dopravu.

Podle Hřiba si stanici bez reklam cestující oblíbili. „Lidé nám psali, že se tady konečně rádi rozhlédli a nerušeně si vychutnali krásu metra,“ vysvětlil v příspěvku.

Opera, obrazy i tanec. Eskalátor kultury nabídl cestujícím 42 sekund umění

Jedním z iniciátorů nevrácení reklam do stanice byl pražský radní pro majetek Adam Zábranský. „Hned při otevření zrekonstruované stanice jsem si stoupl nad eskalátory – a užasl jsem nad tou krásou, což se mi ještě v metru nestalo. Dole ve stanici byl ředitel dopravního podniku Petr Witowski, který avizoval, že návrat reklamy je v plánu, protože to vyplývá ze smlouvy s reklamní společností,“ uvedl náměstek.

S tím se však nechtěl smířit. „Věděl jsem, že bych si vyčítal, kdybych to nezkusil, a tak jsem řediteli DPP napsal a požádal Zdeňka Hřiba o pomoc,“ vysvětlil s tím, že povedený vzhled eskalátorového tunelu by reklama zhoršila.

Líbilo by se vám méně reklam v eskalátorových tubusech?

celkem hlasů: 400

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00středa 22. května 2024. Anketa je uzavřena.

Ano, reklamy je v Praze moc375
Ne, reklamy mi nevadí20
Nevím, na reklamy v metru se nekoukám5

„Děkuji proto všem aktérům, díky kterým se toho podařilo docílit: Ať už je to Dopravní podnik, architektka metra Anna Švarc nebo Adam Zábranský,“ uvedl náměstek Hřib. S trvalým čistým designem nakonec souhlasila i sama reklamní agentura, která tu přitom měla na reklamu už z dřívějších dohod nárok.

Stanice se po rekonstrukci otevřela v listopadu 2023. Během ní došlo k opravám veřejné i neveřejné části stanice, která byla pro cestující z tohoto důvodu deset měsíců uzavřená. Dopravní podnik během oprav vyměnil původní sovětské eskalátory za nové. Dělníci také odstranili průsaky, vyměnili rozvody, osvětlení či poškozené obklady. Došlo i na modernizaci vzduchotechniky. V brzké době by ve mělo dojít ke zprovoznění výtahu, stanice tak bude 47. bezbariérovou stanicí pražského metra.

2. listopadu 2023

Autor: