Foto: Život jsem proskákal, říkal Harapes. Díky filmům dostával obdivné dopisy

Vlastimil Harapes opustil taneční kariéru, protože "tanec je umění mladých, svižných, energických", říkal.
Po dlouhé nemoci tuto středu ve věku 77 let zemřel tanečník, herec a pedagog Vlastimil Harapes. Oznámil to mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Harapes byl dlouholetým sólistou jeho baletního souboru, který později vedl jako umělecký šéf. Na snímku z roku 1975 je s Martou Drottnerovou v Labutím jezeru.
Harapes své profesi mnohé obětoval, jeho jméno však nebylo spjato jen s ní. Zpíval, zkusil prorazit v politice, a především hrál ve filmech. Na snímku je z roku 1976, kdy ztvárnil studenta Petra ve filmu Den pro mou lásku.
"Jsem jediný baleťák na světě, který se přeorientoval na herce, a to jak muzikálového, tak i takzvaně vážného," říkal. S herectvím ale začal už za studií. Po debutové roli brigádníka ve Starcích na chmelu z roku 1964 se objevil jako mladý Kristián v Markétě Lazarové. Velkou popularitu u diváků mu pak přinesly komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku (na snímku) či Jak dostat tatínka do polepšovny. "Spouštěcí okamžik byl Jak vytrhnout velrybě stoličku. V té době jsem dostával spoustu obdivných dopisů, samozřejmě od žen," vzpomínal na období, kdy byl podle svých slov na vrcholu slávy.
Velkou popularitu u diváků mu ale přineslo i melodrama Den pro mou lásku z roku 1976 s Martou Vančurovou (na snímku vlevo).
Foto: ČTK
Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 5. 2024 17:38
"Myslím, že jsem prožil neobyčejný život. Za jedno jsem ho tak proskákal," smál se v jednom televizním pořadu Vlastimil Harapes, který považoval za ohromné, "když se lidi najdou v tom, k čemu mají dispozice". Jemu se to podařilo. Významný český tanečník, herec a pedagog zemřel tuto středu ve věku 77 let. Připomínáme jeho nejznámější role.
 

Právě se děje

Další zprávy