Video placeholde

Generační traumata, drogy a smutek: Jak Britney Spears popisuje dobu, kdy nebyla svéprávná?

Americká zpěvačka Britney Spears vydala loni své paměti, které si nyní konečně můžeme přečíst i v češtině. Jak se kniha Žena ve mně četla Šimonovi Holému a Haně Trojánkové Biriczové, si poslechněte v první epizodě popkulturního podcastu Poprask.

V první kapitole se dozvídáme stručnou historii rodiny Spearsové, kterou asi nejlépe shrnuje dnes oblíbený psychologický termín – generační trauma. Rodiče Jamie a Lynn pocházeli z velmi odlišných poměrů, ale ani jeden zdá se nevyrůstali ve spokojené, klidné rodině. „Lidé na Jihu muže jeho typu popisovali slovy „nic pro něj nebylo dost dobré“, „perfekcionista“ a „velmi angažovaný otec“. Já bych asi použila jiná slova,“ píše Britney o dědovi jménem June, který nechal svou manželku, babičku Britney, umístit do psychiatrického zařízení a na svého syna, otce Britney byl neuvěřitelně přísný.

Otec Jamie se potýkal s alkoholem a s matkou Britney se velmi hádali. Britney ale s láskou vzpomíná na vztah s oběma sourozenci, starším bratrem Bryanem a mladší Jamie Lynn. Bohužel, tato pouta přetrhalo třináctileté opatrovnictví, které spravoval její otec a zbytek rodiny se na něm podílel. Jak Britney Spears v knize popisuje dobu, kdy ve své dospělosti a jako matka dvou dětí nebyla svéprávná? A jak její rodina dosud ovlivňuje mediální obraz jedné z nejoblíbenějších zpěvaček? Co je to Adderal, který Britney prý jako jedinou „omamnou látku“ zneužívala? Pusťte si první díl podcastu Poprask!