Bezpečnostní expert o atentátu na Fica: Nastala noční můra pro ochranku ve společnosti, kde se bez pardonu útočí vulgárně na prezidentku

Snímek ukazuje muže zákona při zadržení podezřelého střelce
Snímek ukazuje muže zákona při zadržení podezřelého střelce
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 15. 5. 2024

Komentář: Slovenský premiér Robert Fico byl ve středu postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Politik byl následně transportován do nemocnice, podle informací na jeho profilu je v ohrožení života a nejbližší hodiny rozhodnou. Policie údajného útočníka zadržela. Politici atentát odsoudili. Pro ŽivotvČesku.cz událost okomentoval bezpečnostní expert Andor Šándor, který upozornil na zhoršující se náladu ve společnosti, zároveň uvedl, že pohyb politika směrem k neprověřenému davu je vždy rizikovým krokem.

Záběry, které kolují na sociálních platformách, ukazují, jak členové ochranky odnášejí slovenského premiéra po střelbě do vozu, Fico se drží rukou za břicho, následně muži zákona pacifikují střelce. Celkem je slyšet pět výstřelů.

Ke střelbě došlo před Domem kultury v Handlové, kde zasedala vláda. V momentě, kdy Fico přišel mezi lidi, atentátník začal střílet. Policie údajného útočníka zadržela, posléze uzavřela okolí. Slovenská média uvádí, že střelcem je 71letý spisovatel a básník z jižního Slovenska Juraj Cintula.

"Každý pohyb politika, který je ve směru neprověřeného davu, stoupenců, obyvatel, kohokoliv, je vždy noční můra pro každou ochranku, protože to se nikdy nedá zajistit tak, aby se podobná událost nestala," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Šándor.

Facebookový profil slovenského premiéra uvedl, že Fico je po střelbě v ohrožení života. Rozhodnou nejbližší hodiny. Redakce ŽivotvČesku.cz o tom informovala v předchozím článku.

"Fico je po švédském premiérovi Olofu Palme, který byl zavražděn 28. února 1986, druhý premiér v Evropě, na kterého byl spáchán atentát. Otázkou je, pokud jde o nejnovější událost, jak si ochranka vyhodnotila možná rizika po zasedání vlády. Těžko v současnosti lze říct, kdo jak pochybil," zamyslel se pro ŽivotvČesku.cz Šándor a dále svůj pohled na věc rozvedl.

"Je potřeba však příkladem poukázat na rétoriku, která se na Slovensku odehrává, kdy »Pellegrini v předvolebním boji o Korčokovi říká, že zavede mladé muže do války«, Magda Vašáryová, která mě silně zklamala, prohlásila, že Fico hledal voliče »mezi spodinou«, kdy se de facto tímto způsobem lidé dehumanizují. Ale také si připomeňme moment, kdy premiér Fico a jeho spolustraníci ze strany SMER o prezidentce Čaputové říkají, že je »americká d**ka« a podobně, tak v tomto kontextu se zamysleme, kam ta společnost jde. První reakce Národní rady na Slovensku je, že se všichni obviňují, kdo za to může. Mohou za to všichni. Všichni ti, kdo takto společnost rozdělili a zradikalizovali. Jen doufám, že tuzemští politici si uvědomí, kam až to může zajít, a začnou vážně brát politiku jako službu lidem a nikoliv jako prostor, kde se lze veřejně urážet a ostatní dehonestovat," dodal pro ŽivotvČesku.cz komentátor a bezpečnostní expert Andor Šándor.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.