Soukup jako vítěz. Soud mu vyhověl ohledně péče o dceru. Potřebuju sílu, uvedla ztrápená Agáta

Agáta Hanychová
Agáta Hanychová
Foto: Profimedia
Alena Šindelářová | redaktorka
[email protected]
Publikováno: 15. 5. 2024

Ve středu se od rána na pražském obvodním soudu řešila péče o dceru Agáty Hanychové a Jaromíra Soukupa. Jednání trvalo čtyři hodiny. Zatímco podnikatel a moderátor si na verdikt soudu počkal se svou advokátkou, Agáta prchla ven ještě před koncem a odjela na skútru za svým synem Kryšpínem do motolské nemocnice. Ze soudní síně pak vyšel někdejší mediální magnát s úsměvem na tváři. Jak uvedl server Super.cz, soud Soukupovi »přiklepl« střídavou péči, kterou požadoval. Dále se také určila výše alimentů a padlo nařízení ohledně fotografií malé Rozárky na sociálních sítích. O vhodnosti střídavé péče pro malé děti promluvil pro ŽivotvČesku.cz rodinný terapeut.

Agáta Hanychová a Jaromír Soukup se sešli u soudu zřejmě na delší dobu naposledy. Soud určil péči o jejich roční dceru Rozárku. Podle serveru Super.cz vyšel ze soudní síně Jaromír Soukup jako vítěz. "Spravedlnost je někdy slepá, ale v tomto případě nebyla," uvedl podnikatel a na tváři mu nechyběl úsměv.

Soukup se podle informací serveru domohl střídavé péče a platit bude mnohonásobně víc, než Agáta uvedla ve svém podcastu, kdy řekla, že jí otec dcery platí 4 tisíce korun. Nyní by měl platit 25 tisíc měsíčně - z toho část matce a část přímo na účet dcery.

Soud podnikateli vyhověl i v otázce ukazování dcery veřejně na sociálních sítích. Agáta je povinna do 30 dnů smazat veškeré fotografie s Rozárkou ze sociální sítě. Stejné nařízení dostala od soudu i v úterý, kdy se řešil spor s exmanželem Jakubem Prachařem. Ani Miu, ani Rozárku už fanoušci tedy neuvidí na Agátině instagramovém profilu.

Dalším omezením pro Agátu je možnost pobytu s dcerou v zahraničí maximálně patnáct dnů. Do zemí, které jsou podle MZV rizikové, nesmí s dcerou odcestovat vůbec.

Agáta se na sociální síti Instagram k rozhodnutí soudu konkrétně nevyjádřila, jen poděkovala svým holčičkám za podporu a uvedla, že si potřebuje oddechnout. "Potřebuju načerpat nové síly," řekla unaveným hlasem influencerka, která detaily soudu chce prozradit již tradičně ve svém podcastu na placené platformě.

Se střídavou péčí u malých dětí nesouhlasí psycholog a rodinný terapeut Jeroným Klimeš, který pro ŽivotvČesku.cz vysvětlil, proč není takzvaná střídavka pro děti vhodná. "Potřeby dětí střídavá péče totiž nenaplňuje, protože nikoho - tedy ani děti - nebaví střídat domov. V evoluční historii to bylo vždy tak, že dítě cestovalo s matkou, nikoliv tak, že cestovalo dítě mezi rodiči, proto psychika dětí na to není stavěná," uvedl Klimeš v jednom z předchozích článků, ve kterém byla ústředním tématem právě střídavá péče.

"Do školkového věku (3 až 3,5 roku) je střídavá výchova zcela nevhodná, protože batole nemá představu o čase a střídání chápe jako osiření. Od školkového věku a přes mladší školní věk, tzn. do puberty, je možno dětem střídání vnutit, protože děti jsou povolné a nechají si všechno líbit, koneckonců i pohlavní zneužívání. Od puberty jsou to většinou děti, které střídání utnou s nástupem pohlavní dospělosti, přesněji řečeno se naučí manipulativně využívat výhod toho kterého rodiče. Takže v rozvedených rodinách končí výchova s pubertou. Od puberty si pak děti dělají, co chtějí. Rodiče je jen živí," popsal odborník, proč by se ke střídavé péči u malých dětí rozhodně nepřikláněl.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.