První slova atentátníka. Zmateně odpověděl, proč střílel na Fica

Policie zadržela střelce
Policie zadržela střelce
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 15. 5. 2024

Slovensko je otřeseno z činu, který se ve středu stal, když premiéra Roberta Fica postřelil útočník, který je již v rukou policie. Zasáhnout ho měl do břicha a ruky. Premiér byl vrtulníkem převezen do nemocnice v Banské Bystrici. Jeho stav je vážný. Portál Pluska.sk aktuálně zveřejnil video, kde zadržený útočník »nejasným způsobem« vysvětluje svůj motiv. Pro ŽivotvČesku.cz mluvčí pražské záchranky Jana Poštová v obecné rovině uvedla, že střelné poranění podobného typu je vždy velmi závažným zraněním.

Slovenský zpravodajský portál Pluska.sk (Plus JEDEN DEŇ) zveřejnil video se střelcem Jurajem C., který dnes ve městě Handlová několikrát vystřelil na premiéra Roberta Fica. Z krátkého záznamu není zcela jasné, o čem muž v kontextu dotazu vypráví. Jasně se však vyjádřil proti vládě slovenského premiéra a kritizoval snahy o změnu v RTVS (Rozhlas a televize Slovenska).

"Nesouhlasím s politikou vlády. Jsou likvidována masmédia, proč RTVS je napadána, proč jsou lidé… Mazák je... proč ho vyhodili z funkce," říká útočník ve videu, které exkluzivně zveřejnil zmíněný portál Pluska.sk. »Pro upřesnění - Ján Mazák byl předseda Soudní rady SR - ústavou definovaný orgán slovenského soudnictví. Odvolán byl na dubnovém zasedání. Později ho z funkce člena Soudní rady SR odvolal parlament. Ústavní soud následně zamítl jeho stížnost proti jeho odvolání z funkce«.

Pro další slovenské periodikum Aktuality.sk promluvil syn Juraje C. Jeho otec držel zbraň legálně. "Já absolutně netuším, co otec zamýšlel, co plánoval, proč se to stalo," uvedl.

Syn podezřelého dále odpověděl i na dotaz, zda měl nenávistný vztah k Ficovi. "Řeknu to takhle... nevolil ho. To je vše, co k tomu umím říct."

Podle slovenských médií střela mimo jiné zasáhla dutinu břišní a Fico má mít poraněné střevo. Jeho stav je nadále mimořádně vážný. Ministr obrany Robert Kaliňák na tiskové konferenci v nemocnici uvedl, že Fico je stále na operačním sále. Operace probíhá už přes tři a půl hodiny, uvedl ve středu po 20. hodině.

"Střelné poranění břicha je obecně velmi vážné zranění. Břicho je dutina, kde jsou uloženy pro život důležité orgány. Může dojít k jejich poškození, poranění velkých tepen, cév a k velké krevní ztrátě v důsledku vnitřního poranění. Ale jde o obecný popis, který se může stát při takovém typu zranění," uvedla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí pražské záchranky Jana Poštová, která se nevyjadřovala ke konkrétnímu činu, ale popsala, jaká rizika mohou být spojena s podobným typem události, a to v obecné rovině.

Atentátníkovi Juraji C. je jednasedmdesát let, je spisovatelem a básníkem a zakladatelem Literárního klubu Duha. V minulosti byl zaměstnancem soukromé bezpečnostní služby a prošel základním kurzem sebeobrany. V roce 2016 se stal terčem útoku zdrogovaného mladíka.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.