Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Je podezřelý z atentátu na slovenského premiéra Fica rasista? Ve své knize píše o „bezostyšných cikánech“

15. května 2024
Čtení na 2 minuty
Slovenský premiér Robert Fico 17. ledna 2024 na Světovém ekonomickém fóru v Davosu (FOTO: Faruk Pinjo, World Economic Forum, CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Slovenský premiér Robert Fico 17. ledna 2024 na Světovém ekonomickém fóru v Davosu (FOTO: Faruk Pinjo, World Economic Forum, CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Podezřelým z dnešního útoku na slovenského premiéra Roberta Fica je 71letý muž z jihu Slovenska, kterého policie po činu zadržela. Informovala o tom slovenská média. Televize Markíza za útočníka označila spisovatele Juraje Cintulu z města Levice a uvedla, že na místo střelby přijel vlastním vozem. Fico byl postřelen v Handlové, kde dnes na výjezdním zasedání jednala slovenská vláda.

Podle Deníku N po sociálních sítích dokonce koluje fotografie jeho občanského průkazu, sdílel ji i trestně stíhaný slovenský extremista a antisemita Daniel Bombic.

Údajný pachatel v minulosti vydal několik básnických sbírek, v Levicích založil literární klub Duha a v roce 2016 pracoval pro soukromou bezpečnostní službu.

Lidskoprávní aktivista Miroslav Brož upozornil zpravodajský server Romea.cz na protiromský text, který útočník zveřejnil v knize Efata s podtitulem o cigánoch a Rómoch.

“Tolik bezostyšných cikánů v Evropě, jako je dnes, ještě nikdy nebylo. Ale oni dobře vidí a vědí, jak využívat sociální systémy. Stát problém neřeší, jen se na něm pase. Sto tisíc slovenských cikánů stojí o přízeň bílých, ale nám to neřeknou… Buďme k nim přísní a spravedliví…“ napsal v knize Juraj Cintula.

Slovenský europoslanec Peter Pollák pak na sociální síti zveřejnil status, ve kterém atentátníka nazval rasistou. “Útočník, který střílel na R. Fica, byl také rasista! Rasisticky se vyjadřoval také o Romech,” uvedl Peter Pollák z hnutí Slovensko.

Ficův stav je po atentátu kritický, operace trvá, řekli ministři obrany a vnitra

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je po atentátu kritický, jeho operace trvá již přes tři a půl hodiny, řekli dnes novinářům krátce po 20:00 slovenští ministři obrany a vnitra Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok. Útok na Fica byl podle Šutaje Eštoka motivován politicky.

“Podle informací, které máme, utrpěl vážné polytrauma po několika střelných poraněních a jeho zdravotní stav je mimořádně vážný,” řekl Kaliňák, který je blízkým spolupracovníkem Fica v jeho straně Směr-sociální demokracie. Šutaj Eštok doplnil, že těsně před tiskovou konferencí jim lékaři sdělili, že pacientův stav je kritický. Oba ministři se s novináři setkali v banskobystrické Fakultní nemocnici s poliklinikou F.D. Roosevelta. Tam byl odpoledne Fico letecky dopraven z Handlové, kde se atentát odehrál.

Šutaj Eštok a následně také ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková hovořili o kritickém stavu devětapadesátiletého politika.

Televize Markíza a TA3 přitom krátce před tiskovou konferencí tvrdily, že Fico prodělal operaci, je ve stabilizovaném stavu a komunikuje s okolím.

“Prvotní informace, které máme, hovoří o jasné politické motivaci,” uvedl ministr vnitra k útoku.

Slovenská média informovala o videu, které koluje na sociálních sítích. Podle nich je na záběrech údajný útočník krátce po svém zadržení. Na videu je vidět spoutaný postarší muž sedící na chodbě, který se podobá zadrženému na místě dnešní střelby a který říká, že nesouhlasí s politikou vlády, konkrétně se snahou provést změny ve veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanici RTVS. Ze zhruba dvacetivteřinové nahrávky není jasné, kdo ji pořídil a jakým způsobem se dostala na veřejnost.

Slovenský ministr vnitra oznámil, že bude posílena ochrana politiků, a to i těch opozičních, a rovněž médií. Z rozpoutané nenávistí na Slovensku se podle ministra stala bouře a země se ocitá na prahu občanské války.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon