Výrazná inflace se vrací do Česka, její dubnová úroveň svojí výší zaskočila ČNB i analytiky

Výrazná inflace se vrací do Česka. Její dubnová úroveň činí 2,9 v meziročním vyjádření. Jedná se o nejvyšší letošní údaj, který je při samé vrchní mezi tolerančního pásma cílování inflace ČNB. Ta ve své aktuální prognóze počítala s dubnovou inflací pouze ve výši 2,5 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg čekali ještě méně. Ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali inflaci pouze 2,4 procenta. O tom, že dubnová inflace svojí výší trh zaskočila, svědčí citelné posilování koruny, k němuž bezprostředně po zveřejnění údaje dochází. Koruna totiž zpevňuje až k úrovni 24,80 za euro, takže je nejsilnější od letošního 1. února, plyne z dat Bloombergu. Devizoví investoři totiž přehodnocují své sázky na další letošní pokles úrokových sazeb ČNB. Ten bude ještě pomalejší, než se dosud mínilo, a mnohem pomalejší, než se předpokládalo začátkem letošního roku. Důsledkem bude třeba ještě pomalejší než dosud předpokládané letošní zlevňování hypoték, které může ochromit probíhající oživování tuzemského nemovitostního trhu a zbrzdit růst cen realit.

Inflace svojí výší překvapila také v meziměsíčním srovnání. Mezi březnem a dubnem letošního roku totiž ceny vzrostly hned o 0,7 procenta, zatímco trh předpokládal, že to bude jen o 0,2 procenta.

Za výraznější než očekávaný růst hladiny spotřebitelských cen mohou v meziročním pohledu zejména vyšší než předpokládané ceny potravin.  Ty jsou sice meziročně zhusta stále níže, ale o méně, než se čekalo. Položky jako zelenina nebo čokoláda přešly z březnového meziročního poklesu už přímo do růstu. V případě čokolády jde o důsledek celosvětového historického zdražování burzovních cen kakaových bobů, které je dáno mimořádně slabou úrodou v zemích typu Pobřeží slonoviny či Ghany.

K růstu cen přispěly ale také meziročně dražší pohonné hmoty, které odrážejí vzestup cen ropy na světových trzích a slabou úroveň kursu koruny k dolaru.

Za celý letošní rok je třeba počítat s inflací čítající 2,7 procenta, protože inflační tlaky v tuzemské ekonomice opět sílí a ČNB může mít problém inflaci udržet v tolerančním pásmu, tedy na úrovni tříprocentní a nižší.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

You may also like...