Zemlinského kvarteto, Markéta Cukrová a česká hudba

Sedmý ročník večerů komorní hudby 4plus pod patronátem Zemlinského kvarteta bude pokračovat ve středu 15. května od 19:30 ve Velkém sále ústřední pobočky Městské knihovny v Praze. Hosty v ryze českém programu, jehož ročníkovým leitmotivem jsou folklórní ozvěny, budou mezzosopranistka Markéta CukrováVysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy

Na druhém koncertu letošní série 4plus představí Zemlinského kvarteto trojici českých děl. Ačkoli cyklus nepřipomíná prvoplánově českou hudbu pod hlavičkou opakovaně skloňovaného Roku české hudby a věnuje se ozvěnám folklóru v klasických dílech, lze květnové zastavení cyklu jako příspěvek k oslavám českého čtyřkového roku bez váhání zařadit. Na úvod večera zazní Dvořákovo Terzetto pro dvoje housle a violu C dur, op. 74, příležitostná skladba, kterou Dvořák zkomponoval pro společné muzicírování se studentem chemie Josefem Kruisem, který žil ve stejném domě jako Dvořákovi a učil se hře na housle u člena orchestru Národního divadla Jana Pelikána. 

Folklórní ozvěny nabídne druhé číslo programu, kterým budou Slezské písně pro hlas a smyčcové kvarteto od Leoše Janáčka. V nich se představí první host Zemlinského kvarteta, mezzosopranistka Markéta Cukrová. Janáček tyto písně zkomponoval na texty a nápěvy lidových písní ze sbírky Heleny Salichové publikované ve sbírce Slezské lidové písně svatební a jiné z Kyjovic a okolí a původně je koncipoval pro klavírní doprovod. 

Program v Městské knihovně vyvrcholí uvedením jednoho z nejznámějších děl Bohuslava Martinů, vroucné kantáty Otvírání studánek pro sóla, sbor, dvoje housle, violu a klavír. Dílo připomínající dávný zapomenutý lidový zvyk, kdy se symbolickým vyčištěním pramenů končila nadvláda zimy a vítalo jaro, zazní v cyklu 4plus v provedení Markéty Cukrové a Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy za řízení sbormistra Jakuba Zichy.

„Květnový koncert bude velmi speciální, neboť se na pódiu sejde doposud nejvíce účinkujících v historii série 4plus. Kromě skvělé mezzosopranistky Markéty Cukrové a Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy se sbormistrem Jakubem Zichou se představí také recitátor Jaromír Meduna, sopranistka Zuzana Kos Kopřivová, barytonista Jan Morávek a klavíristka Lenka Navrátilová,“ říká Petr Holman, violista Zemlinských, který sérii organizuje.

Po letní pauze bude komorní cyklus 4plus pokračovat 25. září 2024 s klavíristou Nikitou Mndoyantsem.

Program koncertu v Městské knihovně 15. května 2024 v 19:30

Hosté: Markéta Cukrová, Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy, Jakub Zicha – sbormistr

  • Antonín Dvořák: Terzetto pro dvoje housle a violu C dur op. 74
  • Leoš Janáček: Slezské písně pro hlas a smyčcové kvarteto
  • Bohuslav Martinů: Otvírání studánek pro sóla, sbor, dvoje housle, violu a klavír

Vstupenky jsou k dispozici v pokladně Městské knihovny, na webu Městské knihovny nebo na předprodejní platformě GoOut.

You may also like...