Litoměřická muzejní noc 2024 představuje pestrý program, výstavy a expozice

V páteční podvečer 17. května se centrum města Litoměřic a jeho nejbližší okolí opět promění v pestrý festival výstav, expozic, komentovaných prohlídek, tvůrčích výtvarných dílen a hudebních a divadelních představení, které pro návštěvníky pod hlavičkou Litoměřické muzejní noci připravilo 11 místních kulturních institucí a spolků. „Pro ty, co to zaspali“, tedy především pro děti a jejich rodiče, je již tradičně připraven také speciální sobotní dopolední program. Letošní ročník Litoměřické muzejní noci zahájí v pátek v 17 hodin žáci Základní umělecké školy v Litoměřicích slavnostními „fanfárami z balkonu“.

Bohatý kulturní program určený pro návštěvníky všech věkových kategorií proběhne v pátek od 17 do 22 hodin, v sobotu pak od 10 do 12 hodin. Do svých výstav a expozic, nejen na komentované prohlídky, zvou návštěvníky Oblastní muzeum v Litoměřicích, Kulturní centrum Řehlovice (Galerie Gotické dvojče), Muzeum Křišťálový dotek, Dílna ručního papíru, Galerie marionet, Infocentrum města Litoměřice a Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích. Tvůrčí vyžití přinesou malým i velkým zájemcům také speciální dílny a workshopy připravované v Severočeské galerii, v Oblastním muzeu, Galerii Gotické dvojče či v Dílně ručního papíru.


Výjimečný divadelní program přinese Institut kresby a grafiky v areálu Gotického dvojčete, kde bude po celý večer hostem oceňované divadelní uskupení Loutky bez hranic. Tahákem letošního hudebního programu bude originální, „zcela nadžánrová“ kapela Choroš, která se představí na parkánu Severočeské galerie. Mnoho návštěvníků jistě přiláká i nově zrekonstruovaná budova Oblastního muzea v Litoměřicích, jež kromě komorní výstavy renesančních epitafů a dětského programu připravuje také několik odborných přednášek. Večerní návštěvu Severočeské galerie mohou rodiče s dětmi prožít jako „Magickou cestu galerií“ s pracovními listy, jimiž je tentokrát provede básník, poutník a obdivovatel noční oblohy, Karel Hynek Mácha.

Sobotní program „pro ty, co to zaspali“ nabídne Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích. Kromě výstav a expozic otevře také originální výtvarnou dílnu, v níž si děti budou moci vyzkoušet tvůrčí práci s meotarem (zpětným projektorem). Chybět nebude ani tradiční sobotní pohádka v provedení Sváťova dividla, která se letos odehraje v Tržnici Felixe Holzmanna.

V pátek i v sobotu bude na Mírovém náměstí k dispozici Informační stan, v němž návštěvníci Litoměřické muzejní noci obdrží veškeré informace a tištěnou mapu s programem. Mapa a podrobný program jsou ke stažení také na webu Severočeské galerie výtvarného umění. Rychlé propojení s touto webovou stránku umožňuje QR kód, který je vytištěn na všech propagačních materiálech. S identifikační páskou, kterou návštěvníci dostanou v Informačním stanu Litoměřické muzejní noci nebo na jednotlivých stanovištích, je vstup na všechny připravené programy zdarma.

You may also like...